Vállalkozás infó

SZJA határidők 2023-ban blog OG kép

SZJA határidők 2023-ban

A személyi jövedelem adó kapcsán több fontos határidő fog közeledni az év elején, nézzük is át, hogy mikor mire számíthatunk.

2023-ban életbe lépő változások blog OG kép

2023-ban életbe lépő változások

2023. január 1-jén jópár dolog változott, ami a cégek napi életére is kihatással van. Lássuk tehát mik ezek.

Nincs vége az építési, felújítási láznak a piacon egy felmérés szerint blog OG kép

Nincs vége az építési, felújítási láznak a piacon egy felmérés szerint

Egyelőre nem érzékelhető a lakásépítési, felújítási láz vége a magyar piacon - közölte az AREZZO design Kft. felmérésének eredményét az MTI-vel.

Különadók: a 8 legnagyobb meglepetés a kormány adóemelésében blog OG kép

Különadók: a 8 legnagyobb meglepetés a kormány adóemelésében

A napokban jelent meg a rendelet az új különadókról, illetve a különadó-emelésekről, miután a kormány a háromnapos ülése után ezekről is döntött. Cikkünkben azt mutatjuk be, hogy melyek a legnagyobb érdekességek az előzetesen bejelentett információk és a rendelet végleges szövege közötti különbségek alapján.

Az alkalmi munkavállalás blog OG kép

Az alkalmi munkavállalás

A nyári időszak az alkalmi munkavállalás tekintetében csúcsidőszaknak tekinthető, ezért érdemes áttekinteni a kapcsolódó szabályokat.

Közeleg az szja-bevallásának határideje! Az online ügyintézés előnyeiről blog OG kép

Közeleg az szja-bevallásának határideje! Az online ügyintézés előnyeiről

Személyes megjelenés nélkül egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb a személyi jövedelemadó (szja) tervezetek átnézése, elfogadása – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a közleményében.

Felkészülés a munkaügyi ellenőrzésre – Munkavállalók jogviszonyának rendezettsége blog OG kép

Felkészülés a munkaügyi ellenőrzésre – Munkavállalók jogviszonyának rendezettsége

Az innovációs és technológiai minisztérium munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzésekre vonatkozó 2022. évi országos hatósági ellenőrzési terve alapján júniusban és júliusban a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzés lesz. 

Támogatja az online hitelkérelmezési folyamatot a NAV elektronikus keresetkimutatása blog OG kép

Támogatja az online hitelkérelmezési folyamatot a NAV elektronikus keresetkimutatása

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online keresetkimutatása megkönnyíti a személyes ügyintézés nélküli hitelkérelmezést.

Gyakori kérdések a munkaidőkeretről és a rendkívüli munkaidő elszámolásáról blog OG kép

Gyakori kérdések a munkaidőkeretről és a rendkívüli munkaidő elszámolásáról

A munkaidőkeret egyenlőtlen munkaidő-beosztást jelent, ami lehetővé teszi, hogy a munkavállaló naponta, illetve hetente eltérő munkaidőre legyen beosztva.

Adatvédelem: Sötét minták a hozzájárulás tekintetében blog OG kép

Adatvédelem: Sötét minták a hozzájárulás tekintetében

Mi az a sötét minta? A kifejezést a kognitív tudományokból doktorált Dr. Harry Brignull találta ki. Az ő definíciója szerint ezek azok a trükkök, amelyeket a weboldalak és applikációk használnak, hogy rávegyenek arra, hogy megtegyél olyan dolgokat, amelyeket egyébként nem tennél meg, mint például megvenni valamit, vagy feliratkozni valamire (lásd itt angolul: Dark Patterns).

Felkészülés a 2021-es üzleti év zárására blog OG kép

Felkészülés a 2021-es üzleti év zárására

Ahogy minden új év, 2022 is számos számvitelt érintő jogszabály változását hozta. A fejlesztésre kapott támogatások elszámolását, a szerződés elszámolási egységére vonatkozó elszámolási elv alkalmazását, a bekerülési értéket érintő módosítások, a know-how átsorolása, a bizonylatok körének pontosítása – csupa olyan változás, amelyet ismernünk kell, amikor a 2021. év üzleti zárását készítjük. Arról nem is beszélve, hogy a beszámoló összeállítása során részletesen ki kell térni a koronavírus-járvány vállalkozásra gyakorolt hatásainak vizsgálatára.

A háborús helyzet munkaviszonyra kiterjedő vonatkozásai blog OG kép

A háborús helyzet munkaviszonyra kiterjedő vonatkozásai

Az utóbbi napokban kialakult háborús helyzet mindenkit aggodalommal tölt el, több okból is. És bár a munkaviszonnyal kapcsolatos vonatkozások nem állnak feltétlenül az első helyen, talán mégis érdemes áttekinteni a témát, tekintettel az ukrán munkavállalók jelenlétére a magyar gazdaságban.

Új adóbevallási nyomtatványok a NAV honlapján blog OG kép

Új adóbevallási nyomtatványok a NAV honlapján

Új nyomtatványokat tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), egyebek mellett a 2021. évről szóló szja-bevallást, illetve a KIVA és a KATA alól a társasági adó hatálya alá került adózók adóelőlegéről.

Az áfabevallási gyakoriságról blog OG kép

Az áfabevallási gyakoriságról

Minden év elején szembesülnek az adózók azzal, hogy az adott adóévben milyen gyakran kell bevallási kötelezettségeiknek eleget tenniük. Ez különösen fontos az áfa vonatkozásában. E cikk keretében röviden összefoglalom a legfontosabb rendelkezéseket.

Munkáltatók év eleji teendői blog OG kép

Munkáltatók év eleji teendői

Tekintsük át az év eleji munkáltatói teendőket, nehogy kimaradjon valami

Munkáltatókat érintő szja-változások 2022-ben blog OG kép

Munkáltatókat érintő szja-változások 2022-ben

2022. január 1-től fontos, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvénnyel (a továbbiakban: Szja törvény) kapcsolatos változásokra kell figyelemmel lenniük a munkáltatóknak. A következőkben ezeket a változásokat foglaljuk röviden össze.

Ellenérték SZÉP kártyával történő megtérítésének adójogi megítélése blog OG kép

Ellenérték SZÉP kártyával történő megtérítésének adójogi megítélése

A Széchenyi Pihenő Kártya (továbbiakban: SZÉP Kártya) használatával kapcsolatosan felmerül a kérdés, hogy az állami adó- és vámhatóság vizsgálja-e a SZÉP Kártya mint fizetőeszköz használatára vonatkozó jogszabályi előírások betartását, valamint a SZÉP Kártya fizetőeszközként történő jogszerűtlen elfogadása esetén felmerül-e az adott ügyletről szóló számlák és nyugták érvénytelenítése, helyesbítése, illetve az állami adó- és vámhatóság részéről szankció alkalmazása. Cikkünkben a fenti kérdéseket egy konkrét példaeset ismertetése útján mutatjuk be.

Ki jogosult az adóvisszatérítésre? blog OG kép

Ki jogosult az adóvisszatérítésre?

A veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítéséről szóló 560/2021. (IX. 30.) Korm. rendelet értelmében azok a magánszemélyek, akik 2021-ben családi kedvezményre jogosultak, 2022-ben a Rendeletben meghatározott adóvisszatérítésben részesülnek. A következőkben bemutatásra kerül, hogy a magánszemély mikor részesülhet az adóvisszatérítésben.

Átalányadózás 2022 – Ezeket az előnyöket érdemes figyelembe venni a KATA adózással szemben blog OG kép

Átalányadózás 2022 – Ezeket az előnyöket érdemes figyelembe venni a KATA adózással szemben

A KATA adózás térhódításával egyre inkább feledésbe merült az egyéni vállalkozások által választható átalányadó. Viszont sajnos a KATA 2021. évi szigorításaival sok vállalkozó kényszerült kilépni a KATA alól, és új megoldásokat keresni. Ennek az egyik alternatívája lett újra az átalányadó. Most, hogy az Országgyűlés megszavazta az átalányadózás 2022. évtől alkalmazható pozitív változtatásait, újra reflektorfénybe került ez az adózási mód.

KPMG: bizonytalanság jellemzi az iroda piacot blog OG kép

KPMG: bizonytalanság jellemzi az iroda piacot

A folyamatosan változó bérlői igények miatt bizonytalanság jellemzi az irodapiacot, ugyanakkor a szegmens folyamatosan bővül, a projektek árai azonban emelkedni fognak, részben az alapanyag- és a munkaerő-költségek növekedése miatt - hangzott el a KPMG nemzetközi építőipari felmérését bemutató sajtótájékoztatón Budapesten.

Már igényelhető a munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás blog OG kép

Már igényelhető a munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás

A „Vállalkozások munkaerő támogatása” program kibővítésével legfeljebb 9 hónapon át kaphatnak állami hozzájárulást az alacsony végzettségű álláskeresőt foglalkoztatók. Szeptember 15-étől nyújthatóak be az igénylések a 90 napos munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatásra – jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Hogyan hat a munkavállalók egészségére a hosszan tartó ülés vagy állás? blog OG kép

Hogyan hat a munkavállalók egészségére a hosszan tartó ülés vagy állás?

Ahhoz, hogy jól működjön a testünk, mozognunk kell: a statikus testtartások elkerülése fontos a váz- és izomrendszeri megbetegedések és más egészségügyi problémák megelőzése érdekében.

Elemzők: az áremelkedés fékezheti a beruházások és az építőipari termelés növekedését blog OG kép

Elemzők: az áremelkedés fékezheti a beruházások és az építőipari termelés növekedését

Az alapanyaghiány és a durva áremelkedés a beruházások elhalasztását idézheti elő, és ezzel a későbbiekben fékezheti az építőipari termelés dinamikus növekedését - kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a legfrissebb statisztikai adatokat.

Késik a munkaidőkeret szabályozásának módosítása blog OG kép

Késik a munkaidőkeret szabályozásának módosítása

Mint ismeretes, az Alkotmánybíróság korábbi határozata nyomán a kormánynak 2021. július 31-ig kellett volna módosítania a munkaidőkeret szabályozásának azon részeit, amelyeket alkotmányellenesnek találtak.

A határozott idejű munkaviszony blog OG kép

A határozott idejű munkaviszony

A munkaszerződésben, ha a felek nem határozzák meg a munkaviszony időtartamát, akkor az határozatlan időre jön létre, határozott időre csak akkor szól a munkaviszony, ha a munkaszerződésben megállapodnak annak időtartamában [Mt. 45. § (2) bek.]. A kikötött időtartam letelte mint jogi tény – bontó feltételként – automatikusan megszünteti a munkaviszonyt [Mt. 63. § (1) bek. c) pont].

E-kereskedelem 2021. július 1-jétől – MOSS, OSS, IOSS, SA blog OG kép

E-kereskedelem 2021. július 1-jétől – MOSS, OSS, IOSS, SA

2021. július 1-jén hatályba lépnek az e-kereskedelemmel kapcsolatos új áfaszabályok. Ez jelenti többek között a MOSS rendszer kiterjesztését, a One Stop Shop (OSS) uniós és nem uniós, illetve import (IOSS) sémájának alkalmazását, illetve a Special Arrangement (SA) lehetőségét az import áfa megfizetésére.

Rendkívüli meleg időjárás során történő munkavégzés blog OG kép

Rendkívüli meleg időjárás során történő munkavégzés

Az utóbbi évek időjárás változásai egyre jobban ráirányították a figyelmet arra, hogy a globális felmelegedés esetenként váratlanul jelentkező szélsőséges időjárási eseményeket hoz, amely új, az eddigieknél nagyobb, gyakrabban jelentkező kockázatot jelent az európai országokban élők számára, így Magyarországon is.

Alkotmányellenes a munkaidőkeretre vonatkozó szabályozás egy része blog OG kép

Alkotmányellenes a munkaidőkeretre vonatkozó szabályozás egy része

Két év után hozott határozatot a „rabszolgatörvény” néven elhíresült Mt. módosítás kapcsán az Alkotmánybíróság.

A 2029 jelű társaságiadó-bevallás jellemzői blog OG kép

A 2029 jelű társaságiadó-bevallás jellemzői

Közeledik a 2020. adóévről szóló elszámoló társaságiadó-bevallások határideje, amely a naptári éves adózók esetében általános esetben 2021. május 31-ét jelenti. A bevallás megtételére a folyamatosan működő adózók esetében a 2029 jelű nyomtatvány szolgál.

Kapcsolt vállalkozás és az áfa blog OG kép

Kapcsolt vállalkozás és az áfa

Nézzünk egy gyakorlati példát kapcsolt vállalkozások közti áfa elszámolásra.

A munkahelyteremtő bérköltség-támogatás blog OG kép

A munkahelyteremtő bérköltség-támogatás

A járványveszély következményeként sok munkahely esetében a munkaviszony megszüntetése elkerülhetetlenné vált, amivel jelentősen megnőtt a regisztrált álláskeresők száma. A helyzet megoldására a különböző kormányrendeletek mellett 2020. május 18. napjától lehetőség nyílt egy ún. munkahelyteremtő bértámogatási program igénybevételére, amelynek részletszabályait az alábbiakban ismertetjük.

A munkaidő-beosztás lépései blog OG kép

A munkaidő-beosztás lépései

A munkaidő-beosztás elkészítésének lépései eltérőek, ha  a munkáltató tevékenysége megszakítás nélküli, ha kéthavi munkaidőkeret kerül megállapításra, illetve ha a napi munkaidő 12 óra.

A kapcsolt vállalkozási viszony blog OG kép

A kapcsolt vállalkozási viszony

Régóta alkalmazott jogintézmény az adózásban, mégis a mai napig számos adózónak okoz fejtörést a kapcsolt vállalkozási körének megállapítása. A témának külön aktualitását adja a kisadózó vállalkozások tételes adójában (kata) 2021-től bevezetett azon módosítás, mely szerint a kataalany – kifizetőnek minősülő – kapcsolt vállalkozását 40 százalékos mértékű adó terheli a kataalanynak juttatott bevétel után. A külföldi – kapcsolt vállalkozás – kifizetőtől szerzett bevétel alapján pedig a kataalanyt terheli e kötelezettség.

Foglalkozási megbetegedés megállapításának folyamata koronavírus-fertőzés esetén blog OG kép

Foglalkozási megbetegedés megállapításának folyamata koronavírus-fertőzés esetén

Az emberi erőforrások minisztériuma november 26-án körlevelet adott ki valamennyi személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatást és szakosított ellátást nyújtó szociális intézmény, szolgáltató, gyermekjóléti szolgáltató és intézmény, valamint gyermekvédelmi szakellátási és javítóintézeti intézmény fenntartója és intézményvezetője részére a COVID-19 vírusfertőzéssel kapcsolatos munkavédelmi és társadalombiztosítási eljárásrendre.

A 2020 őszi adócsomag társasági adót érintő módosításai blog OG kép

A 2020 őszi adócsomag társasági adót érintő módosításai

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény (Módtv.), vagyis az idei őszi „adócsomag” 2020. november 26-án került kihirdetésre. A benne szereplő módosítások több helyen is érintik a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényt (Tao. tv.), így például változnak egyes definíciók, korrekciós tételek, adókedvezményi szabályok. A változások egy része már a 2020. évben, más részük 2021. január 1-jén lép hatályba.

Újabb munkaügyi vonatkozású veszélyhelyzeti intézkedések blog OG kép

Újabb munkaügyi vonatkozású veszélyhelyzeti intézkedések

2020. november 4-én lépett hatályba az újabb veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet. Ezzel párhuzamosan 2020. november 12-től hatályos a veszélyhelyzet során a távmunkával kapcsolatos szabályok alkalmazásáról szóló rendelet is.  

A munkaviszony fennállása során bekövetkező halálesetek munkajogi vetületei blog OG kép

A munkaviszony fennállása során bekövetkező halálesetek munkajogi vetületei

A munkaviszony fennállása során bekövetkező halálesetek munkajogi kezelése a munkáltatók és a munkavállalók számára egyaránt nehéz feladat. Cikkünkben áttekintjük, hogy mi az eljárás a munkavállaló, a munkavállaló közeli rokona, vagy a munkavállaló gyermeke halálának esetén.

Az emberi teljesítményt befolyásoló szervezeti tényezők blog OG kép

Az emberi teljesítményt befolyásoló szervezeti tényezők

A vezetők gyakran panaszkodnak, hogy a beosztottjuk nem teljesíti az elvárásokat, alacsony a teljesítménye, nem megfelelő a munkája minősége, nem használja ki jól a munkaidejét. Természetesen sok múlik az egyén munkához való hozzáállásán, de a még jó teljesítményre képes dolgozók teljesítményét is leronthatja, ha a szervezet, illetve a vezetője nem biztosítja a munkájához szükséges feltételeket.

A helyközi utazás, a csoportos személyszállítás és a lakhatás támogatása blog OG kép

A helyközi utazás, a csoportos személyszállítás és a lakhatás támogatása

A munkába járással összefüggő terhek csökkentését célzó támogatásokról, valamint a munkaerő-toborzás támogatásáról szóló 39/1998. (III. 4.) Korm. rendelet értelmében a helyközi utazásra, a csoportos személyszállításra, a lakhatásra és a munkaerő-toborzásra nyújtható támogatás. Ezek csekély összegű (de minimis) támogatások, amelyek juttatásáról 2021. június 30-ig hozható döntés, a kedvezményezettnek pedig nyilatkoznia kell az előző három pénzügyi évben általa igénybe vett csekély összegű támogatások támogatástartalmáról.

Új szabályok a felnőttképzésben – üzleti képzések esetén is kötelező a bejelentés blog OG kép

Új szabályok a felnőttképzésben – üzleti képzések esetén is kötelező a bejelentés

2020. szeptember 1-jétől jelentősen megváltozik a felnőttképzés rendszere. A módosítás nyomán immár felnőttképzési tevékenységnek minősül minden, célirányos kompetenciakialakításra és kompetencia-fejlesztésre irányuló, szervezetten megvalósuló oktatás és képzés is. Ezekről a képzésekről a felnőttképzési államigazgatási szerv felé bejelentést kell tenni és széleskörű adatszolgáltatási kötelezettségnek kell megfelelni.

Újabb adóváltoztatásokról és a kiskereskedelmi adóról is döntöttek blog OG kép

Újabb adóváltoztatásokról és a kiskereskedelmi adóról is döntöttek

Az országgyűlés 2020. június 3-án szerdán egy sor törvényt elfogadott. Köztük szerepel többek között a járvány gazdasági hatásainak mérséklését célzó adóváltoztatásokról és a kiskereskedelmi adóról szóló jogszabály.

Munkabalesetek alakulása 2019-ben blog OG kép

Munkabalesetek alakulása 2019-ben

Az ITM Munkavédelmi Főosztálya a honlapján közzétette a 2019. évi munkabaleseti statisztikát, valamint a hatósági ellenőrzésekről készített jelentését

Melyek a közalkalmazotti munkajog idei kihívásai? blog OG kép

Melyek a közalkalmazotti munkajog idei kihívásai?

Megszokhattuk már, hogy a munkajogi előírások évről évre – sőt, még év közben is – változnak. Az idei év sem jelent kivételt: 2020 rendkívül mozgalmas év a közalkalmazottak számára is.

A közigazgatási és munkaügyi bíróságok megszüntetése, a jogegységi panasz bevezetése blog OG kép

A közigazgatási és munkaügyi bíróságok megszüntetése, a jogegységi panasz bevezetése

A Magyar Közlöny 2019. évi 212. számában jelent meg az egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról szóló 2019. évi CXXVII. törvény, amely 78 törvényt módosít, most röviden bemutatásra kerül.

Megjelent az adóhivatal új listája a feketén foglalkoztatókról blog OG kép

Megjelent az adóhivatal új listája a feketén foglalkoztatókról

Frissítette a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók és a nem rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezők adatbázisát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A munkajogi igény blog OG kép

A munkajogi igény

indenkinek joga van ahhoz, hogy az ellene emelt bármely vádat vagy valamely perben a jogait és kötelezettségeit törvény által felállított, független és pártatlan bíróság tisztességes és nyilvános tárgyaláson, észszerű határidőn belül bírálja el.

A szociális hozzájárulási adó 2019-es változásai blog OG kép

A szociális hozzájárulási adó 2019-es változásai

A szociális hozzájárulási adó (szocho) 2019. január elsejétől megváltozott. Megszűnt a korábban használt egészségügyi hozzájárulási adó (eho) elnevezés, helyette a szochot kell alkalmazni.

Kötelezettségszegő munkáltatóval szemben alkalmazható jogkövetkezmények blog OG kép

Kötelezettségszegő munkáltatóval szemben alkalmazható jogkövetkezmények

A munkaviszonyból származó kötelezettségeit megszegő dolgozóval szemben az alábbi jogkövetkezmények alkalmazhatók: