Átalányadózás 2022 – Ezeket az előnyöket érdemes figyelembe venni a KATA adózással szemben

A KATA adózás térhódításával egyre inkább feledésbe merült az egyéni vállalkozások által választható átalányadó. Viszont sajnos a KATA 2021. évi szigorításaival sok vállalkozó kényszerült kilépni a KATA alól, és új megoldásokat keresni. Ennek az egyik alternatívája lett újra az átalányadó. Most, hogy az Országgyűlés megszavazta az átalányadózás 2022. évtől alkalmazható pozitív változtatásait, újra reflektorfénybe került ez az adózási mód.

Az átalányadózás 2022-től jelentősen átalakul és sok egyéni vállalkozó számára kedvezőbb adózási forma lesz akár a KATÁ-val szemben is. Az átalányadózás szabályai jövő januártól jelentősen egyszerűsödnek és mint adózási lehetőség is olcsóbbá válik sokak számára! Sokkal többen is élhetnek majd vele, hiszen az átalányadózás – a 40 és 80%-os költséghányad esetén – jövőre az éves minimálbér 10-szereséig lesz választható a mostani 15 milliós bevételi összeghatár helyett. Ráadásul a „mellékállásban” vállalkozók számára is megnyílik az átalányadó választásának a lehetősége!

És hogy melyek az átalányadózás legfőbb előnyei a KATÁ-val szemben? Máris mondjuk:

  • adómentes értékhatárt vezetnek be, amely egyúttal tb-járulék és szociális hozzájárulási adó tekintetében is adómentessé válik;
  • a NAV ugyan vizsgálhatja a munkaviszonytól való elhatárolás elemeit, de ilyenkor a NAV-nak kell bizonyítania, hogy a vállalkozói szerződés valójában munkaviszonyt leplez;
  • nincs a belföldi kifizetőket terhelő 40% különadó a 3 millió forintot meghaladó kifizetések feletti rész után;
  • kedvezőbb lehet az iparűzési adó is; egyszerűbb az szja szerinti bevallás és elszámolás;
  • számos adóalapkedvezmény, családi adóalap- és járulékkedvezmény vehető figyelembe a fizetendő szja és tb-járulék terhére.