Hogyan hat a munkavállalók egészségére a hosszan tartó ülés vagy állás?

Ahhoz, hogy jól működjön a testünk, mozognunk kell: a statikus testtartások elkerülése fontos a váz- és izomrendszeri megbetegedések és más egészségügyi problémák megelőzése érdekében.

A munkavédelemmel foglalkozó uniós jogszabályok nem foglalkoznak kifejezetten a hosszan tartó üléssel, az uniós irányelvek értelmében az EU-ban minden munkáltatónak általános felelőssége, hogy kockázatértékeléseket készítsen, és ezek alapján megelőző intézkedéseket léptessen életbe. Az intézkedések kiválasztásakor lehetőség szerint kerülniük kell a veszélyeket, a túlzott megterhelés-igénybevételt és a munkavállalók igényeihez kell alakítaniuk a munkát.

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség az ülőmunka egészségügyi kockázatairól szóló két új jelentése a hosszan tartó ülés és állás hatásaira fókuszál. A jelentések és a kísérő összefoglalók elérhetők a „Legyen könnyebb a teher” kampány weboldalán az ülőmunkával kapcsolatos kiemelt terület alatt.

A jelentések azt vizsgálják, mely dolgozók a leghajlamosabbak ezekre a kockázatokra, melyek a munkahelyi iránymutatások az ülésre és állásra vonatkozóan, és hogyan tudják a munkáltatók csökkenteni a kockázatokat, és elősegíteni a dolgozók fizikai aktivitását.

„Mivel egyre több munkakörben nő az ülőmunka aránya, sokasodnak az egészségi állapot romlása és az ülő életmód közötti kapcsolatra utaló bizonyítékok, ami még fontosabbá tette azt, hogy foglalkozzunk a munkahelyen való, hosszan tartó statikus ülés problémájával. Ez a jelentés a munkahelyeken való, hosszan tartó statikus ülés kérdéskörével foglalkozik. Ebbe beletartozik a munkahelyen való ülés mértékének kérdése, a hosszan tartó ülés egészségi hatásai, az ülőhelyzet megtartásának időtartamára vonatkozó ajánlások, valamint a jó gyakorlatra vonatkozó javaslatok és példák azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet elkerülni és lecsökkenteni a hosszan tartó ülést a munkahelyen, és a munkát aktívabbá és dinamikusabbá tenni. A jelentés következtetéseket és iránymutatásokat is tartalmaz döntéshozók számára.” – áll a jelentés bevezetőjében.

A probléma az érintettek gyorsan növekvő számát, következményeit tekintve mindenki számára hasznos információkat tartalmaz a megelőzés gyakorlati lehetőségei miatt.