Kapcsolt vállalkozás és az áfa

Nézzünk egy gyakorlati példát kapcsolt vállalkozások közti áfa elszámolásra.

Kérdés A következő kérdésekben szeretném kérni a tanácsukat. Cégünk Magyarországról terméket szállított a Németországban lévő kapcsolt vállalkozáshoz (egy cégcsoport tagjai vagyunk.). Ott a terméken továbbdolgoztak, majd elszállították a terméket Ausztriába, a késztermék vevőjének. Cégünknek kellene kiszámlázni az osztrák vevőnek a késztermékeket, mert a magyar cégtől rendelték azt meg. Viszont ebben az esetben nem hagyományos közösségen belüli értékesítés történt, mert a termék továbbmunkálásra ment Németországba, tehát itt már nem ugyanaz a termék került elszállításra a vevőhöz Ausztriába. Eszerint a magyar cégnél – a termék Németországba szállításkor – vagyonmozgatás történt, és ezután 27% áfát kellene fizetnünk? A német kapcsolt felünktől értesüléseim szerint nem fogadhatunk be bérmunka-számlát. Kiszámlázhatják a németek a munkadíjukat közösségen belüli szolgáltatás nyújtásként részünkre, és a továbbmunkálás során felhasznált alapanyagot német áfásan (mert Németország a teljesítés hely) cégünknek? (Van a cégünknek német adószáma, és német áfabevallásokat nyújtunk be havonta, mert vannak más német belföldi adózású ügyleteink is. Így ez számunkra rendben is lenne.) És a vevőnek hogyan tudjuk kiszámlázni a készterméket? Ha a vagyonmozgatás után megfizetjük a 27 % áfát, akkor a magyar adószámunk alatt itt számlázható az osztrák cégnek közösségen belüli értékesítés? Természetesen a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha mi a magyar cég közösségen belüli értékesítésként kiszámlázhatnánk a német kapcsolt felünknek a hozzájuk szállított terméket, majd a német cég is a megmunkálás és szállítás után kiszámlázná az osztrák cégnek a készterméket. De arra hivatkoznak, hogy a teljes készterméket tőlünk rendelte meg az osztrák cég, ezért nekünk kell kiszámlázni azt.

Válasz A vázolt helyzettel kapcsolatban álláspontom a következő. Az osztrák megrendelő részére értékesítésre szánt termék mozgatása a német kapcsolt vállalkozáshoz vagyonmozgatás jogcímén az Áfa tv. 12. § (1) bekezdése alapján termékértékesítésként adózik. Amennyiben a magyar cég rendelkezik érvényes német közösségi adószámmal, akkor a Németországba irányuló vagyonmozgatás az Áfa tv. 89. § (4) bekezdése alapján adómentességet élvez. A kiszállított termék szokásos piaci értékét az áfa bevallás 02. sorában kell szerepeltetni.

Adómentesség esetén a vagyonmozgatást az összesítő nyilatkozat (A60-as bevallás) 01. lapján kell feltüntetni.

A termék bemozgatása Németországba adóköteles közösségi beszerzés jogcímén adózik. A vagyonmozgatást – mint közösségi termékbeszerzést – a német szabályok alapján kell leadózni és elszámolni.

A német cég a terméken végzett megmunkálást mint szolgáltatásnyújtást köteles számlázni. A megmunkálás során felhasznált anyag a szolgáltatás áfaalapjába tartozó tételként adózik.

Ha a magyar cég nem rendelkezik telephellyel Németországban, akkor a német cég az általa nyújtott szolgáltatásról a számlát a magyar cég magyar közösségi adószámára köteles kiállítani. Ekkor az Áfa tv. 37. § (1) bekezdése alapján a szolgáltatás Magyarországon adózik. A szolgáltatás után az áfát a magyar cég köteles megfizetni, valamint a német cég szolgáltatása az összesítő nyilatkozat 04. lapján lejelentendő.

Amennyiben a magyar cég rendelkezik Németországban telephellyel, s az bonyolítja a termék értékesítését az osztrák vevőhöz, akkor a német telephelyet kell a német cég által nyújtott szolgáltatás helyének tekinteni. Ekkor a német cég Németországban teljesített szolgáltatást köteles számlázni, s a vonatkozó adómérték alapján német áfát köteles felszámítani.

 Az osztrák megrendelő részére teljesített értékesítést német áfaalanyként kell számlázni. 

Amennyiben a magyar cég rendelkezik érvényes német közösségi adószámmal, az osztrák megrendelő rendelkezik érvényes osztrák közösségi adószámmal, az értékesítés a német adóhatóság felé szabályosan lejelentésre kerül, a termék elfuvarozása bizonyítottan megtörtént Németországból Ausztriába, akkor a közösségi jog szabályozása alapján az értékesítés adómentességet élvez.

Bonácz Zsolt okleveles adószakértő