Melyek a közalkalmazotti munkajog idei kihívásai?

Megszokhattuk már, hogy a munkajogi előírások évről évre – sőt, még év közben is – változnak. Az idei év sem jelent kivételt: 2020 rendkívül mozgalmas év a közalkalmazottak számára is.

A közoktatás területén az egyik legfontosabb változás a szakképzési rendszer gyökeres átalakítása. Az új szakképzési törvény értelmében több ezren kerülnek majd át 2020 júliusától a munka törvénykönyve hatálya alá – a szakszervezetek tiltakozása ellenére. Változott a pedagógusok illetménye is, az Mt. és a Kjt. módosítása nyomán pedig új előírások léptek életbe a kötelező részmunkaidőben történő foglakoztatással kapcsolatban.

Az egészségügyben, a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi területen dolgozó közalkalmazottak is számos változásban érintettek: idén összesen 139 helyen változott a közalkalmazotti bértábla, és módosult a minimálbér, valamint a garantált bérminimum összege is.

Képzésünkön segítünk a változásokra való felkészülésben! Emellett foglalkozunk az egyéb gyakorlati problémákkal is, mint például: a közalkalmazotti jogviszony megszüntetése, jogállásváltozás, szabadság, joggal való visszaélés, felmentési lehetőségek, nyugdíjra jogosult munkavállaló.

És akkor még nem is említettük azokat a munkajogi kérdéseket, amelyeket a jelenlegi járványügyi helyzet vet fel. 2020. március 26-án tartott webináriumunk előadója, Dr. Gáspárné Dr. Szokol Márta ügyvéd, választottbíró, sorra vette a legfontosabb újdonságokat. Emellett foglalkozott az egyéb gyakorlati problémákkal is, mint például: a közalkalmazotti jogviszony megszüntetése, jogállásváltozás, szabadság, joggal való visszaélés, felmentési lehetőségek, nyugdíjra jogosult munkavállaló.