Rendkívüli meleg időjárás során történő munkavégzés

Az utóbbi évek időjárás változásai egyre jobban ráirányították a figyelmet arra, hogy a globális felmelegedés esetenként váratlanul jelentkező szélsőséges időjárási eseményeket hoz, amely új, az eddigieknél nagyobb, gyakrabban jelentkező kockázatot jelent az európai országokban élők számára, így Magyarországon is.

A szélsőséges időjárási körülmények általában a hőség gyakoribb és hosszabb idejű megjelenésében mutatkozik, amely a megszokott időjárási viszonyainkhoz alkalmazkodott emberi szervezet részére fokozott megterhelést jelent.

Júniusban már saját bőrünkön tapasztalhattuk az európai klímaváltozás nem kívánatos jelenségeit, – zuhogó eső és orkán erejű szélviharok Európa szerte, melegrekordok dőltek meg városainkban, hőségriadó került több napon keresztül bevezetésre, akadálymentes UV sugárzás érvényesült – embert próbáló körülményeit. Erre a hétre pedig megint 38 Co körüli hőmérsékletet jósolnak.

A szokatlanul nagy meleg, a napokig tartó hőség mindenkit megvisel, de rendkívül megterhelően hat a fizikai munkát végzők szervezetére. A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért kiemelten fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a meleg, forró napokhoz.

Az ITM Munkavédelmi Főosztálya honlapján felhívást tett közzé a hőségben végzett munka veszélyeivel kapcsolatban, amelyet érdemes figyelembe venni munkavégzésünk, intézkedéseink során. A tájékoztatás összefoglalja:

  • a hőártalmak kialakulásában szerepet játszó főbb kockázati tényezőket,
  • az általános munkavédelmi előírásokat és egészségvédelmi tanácsokat a hőség kedvezőtlen hatásainak kivédésére és csökkentésére, a hőmunka okozta egészségkárosodások megelőzésére,
  • felsorolja, megjelöli azt az információs bázist, amelyek tanácsot adhatnak, segítséget nyújthatnak a problémákat illetően.