5 fontos tipp a megfelelő webtárhely kiválasztásához

A megfelelő tárhely kiválasztása minden esetben nagyon nehéz feladat, hiszen ügyfelenként és vállalkozásonként változnak az igények.

Ennek megfelelően az egyéni preferenciát nehéz figyelmen kívül hagyni, de így is vannak olyan szempontok, amelyek a megfelelő webtárhely kiválasztásakor mindenkire vonatkoznak, mondhatni általános alapigazságok.

Noha kis túlzással a végtelenségig lehetne sorolni azokat a tanácsokat, amelyek hasznosak lehetnek leendő webtárhelyünk kiválasztása előtt, azonban összeállítottuk az öt legfontosabbat, amelyeket mindenképpen vegyünk figyelembe a döntéskor!

Ha ugyanis ezek adottak, akkor a többi felmerülő problémát vagy nehézséget már nagy valószínűséggel át lehet hidalni.

1. Nem elég a megbízható szolgáltatás, nekünk is tudnunk kell, hogy mit akarunk

Sokan úgy választanak webtárhelyet, hogy mekkora helyet vagy rendelkezésre állást kapnak a pénzükért cserébe, ami természetesen nagyon fontos szempont a döntéskor, de közel sem a legfontosabb. A legtöbb tárhely-szolgáltatónál ugyanis ezek egyfajta alapvetésnek tekinthetők.

Sokkal lényegesebb, hogy mi magunk tisztában legyünk vele, mit is akarunk leendő webtárhelyünkkel, hiszen csak így tudjuk kiválasztani azt a csomagot, ami ár-érték arányban a legjobban illeszkedik majd az igényeinkhez.

2. Az ár is fontos, de a támogatás fontosabb

Nyilván mindenki pénzből él és főleg egy induló vállalkozásnak nagyon meg kell néznie, hogy mire költ. Emiatt sokan keresik a legolcsóbb webtárhelyet maguknak, csakhogy az alacsony ár nem szerencsés minden esetben elsődleges szűrőként.

Lényegesebb például, hogy a tárhely mögött megfelelő támogatás álljon. Mert biztosan mindenki szívesebben fizet ki egy kicsit többet a webtárhelyre, ha probléma esetén van kihez fordulni, és segít akár a nap 24 órájában. Az ügyféltámogatás ugyanis gyakran megfizethetetlen!

3. Legyen cPanel

A cPanel egyfajta ipari sztenderddé vált a webtárhelyek világában. Nem véletlenül, hiszen egy olyan felhasználóbarát kezelőfelület, ami óriási segítséget nyújt tárhelyünk kezeléséhez és a kapcsolódó domain nevek, illetve honlapok beállításához.

Ma már nem ajánlott olyan webtárhelyet választani, amihez nem kapcsolódik cPanel, hiszen segítségével nem kell programozói tudás vagy rendszergazdai képesítés ahhoz, hogy legalább az alapvető beállításokat végre tudjuk hajtani.

4. Saját e-mail fiókok

Drasztikus mértékben meg tudja növelni egy vállalkozás komolyságát, ha nem egy ingyenes szolgáltató levelezőjét használjuk, hanem a saját domain nevünket tartalmazó e-mail címeket. Egy jobb webtárhelyhez ezért fontos, hogy tartozzon saját levelezőrendszer.

A közhiedelemmel ellentétben ezek a saját e-mail fiókok már kompromisszumot sem követelnek az emberektől, hiszen nemcsak saját levelezőprogramból, hanem böngészőből, sőt telefonról is használhatók.

5. A biztonság mindennél fontosabb

Végül, de nem utolsó sorban nagyon fontos a megfelelő webtárhely kiválasztásánál figyelembe venni a biztonsági tényezőket. Ezen a ponton több szempontot is érdemes ellenőrizni, így például még azt is, hogy kapunk-e a webtárhely mellé SSL tanúsítványt, vagy arról nekünk kell gondoskodni, hiszen ez akár több ezer forint extra kiadás is lehet évente.

Ezen felül alapelvárás egy webtárhelytől, hogy a szerveroldali gyorsítótárazás mellett folyamatosan készítsen biztonsági mentéseket – a legjobb, ha napi vagy heti rendszerességgel –, hiszen ez igencsak hasznos lehet bizonyos esetekben.