aWh Kérdések és válaszok

Általános kérdések

Mi az a cPanel tárhely?

A cPanel egy web-alapú tárhelykezelő rendszer, amelyet gyakran használnak a webes szolgáltatók az ügyfeleiknek tárhelyet biztosító szerverükön. A cPanel lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén kezeljék a weboldalukat, beleértve a fájlok feltöltését és kezelését, a különböző szolgáltatások (például e-mail, MySQL adatbázisok) beállítását és kezelését, valamint más hasonló tevékenységeket. A cPanel használatához általában először be kell jelentkezni a tárhely szolgáltatójának weboldalára, és onnan elérhető a cPanel felhasználói felülete.

Mi az az email tárhely?

Az e-mail tárhely azt a szolgáltatást jelenti, amelyet a tárhely szolgáltató cég biztosít az ügyfélnek az e-mailek tárolására és a levelezés teljes körű lebonyolítására. Az e-mail tárhely mérete általában az ügyfél által választott tárhelycsomaghoz van kötve. Minél nagyobb az e-mail tárhely mérete, annál több e-mailt tudunk eltárolni a fiókunkban. Ha a fiókunkban lévő e-mailek száma meghaladja az e-mail tárhely méretét, akkor újabb e-maileket nem tudunk fogadni, amíg nem törölünk néhány régebbi üzenetet, hogy helyet csináljunk az újabbaknak.

Mi az a dedikált szerver?

A dedikált szerver olyan szerver, amelyet csak egyetlen ügyfél használ, és amelyet nem osztanak meg más ügyfelekkel. A dedikált szerver teljesen az ügyfél rendelkezésére áll, így az ügyfélnek szabadon rendelkezésére áll a teljes szerver erőforrása, beleértve a processzorokat, a memóriát, a tárterületet és a sávszélességet. A dedikált szerver általában nagy teljesítményű, és különösen alkalmas olyan weboldalak számára, amelyeknek nagy forgalmúak, vagy amelyeknek nagy számú alkalmazás futtatására van szükségük. A dedikált szerver üzemeltetése általában a szolgáltató feladata, de lehetőség van az ügyfél általi üzemeltetésre is.

Mi az a WordPress?

WordPress egy ingyenes, nyílt forráskódú szoftver, amelyet weboldalak és blogok létrehozására és kezelésére használnak. A WordPress rendkívül népszerű a bloggerek és a weboldal-tulajdonosok körében, mivel könnyen használható, és számos lehetőséget kínál a tartalom szerkesztésére, a dizájn testreszabására és a funkcionalitás bővítésére. A WordPress-t több mint 60 millió weboldal használja világszerte, és több mint 500 új weboldal létrehozására használják minden nap. A WordPress többféle platformon futtatható, beleértve a számítógépeket és a mobil eszközöket is.

Mi az a domain név?

A domain név egy weboldal internetes címe, amelyet a böngészőben beírva elérhetjük az adott weboldalt. A domain név általában a weboldal nevéből áll, és az úgynevezett "TLD" (top-level domain) kiterjesztéssel zárul, mint például ".com", ".net", ".org", ".info", stb. Például a "example.com" domain név a "example" nevű weboldal internetes címe a ".com" TLD-vel. A domain név lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén elérjék a kívánt weboldalt anélkül, hogy tudnának a weboldal pontos IP-címéről.

Mi az az SSL tanúsítvány?

Az SSL (Secure Sockets Layer) tanúsítvány egy olyan biztonsági technológia, amely lehetővé teszi a biztonságos kapcsolat létrehozását a szerver és a böngésző között az adatok küldésekor az interneten. Az SSL tanúsítványt általában a weboldalak használják a felhasználók adatainak védelme érdekében, például a bejelentkezési adatok, a fizetési adatok és egyéb érzékeny információk küldésekor. Az SSL tanúsítvány a böngésző címsorában megjelenő "https://" előtaggal jelenik meg, és a zöld zár ikonjával is jelzi a biztonságos kapcsolatot. Ha egy weboldal SSL tanúsítványt használ, az jelzi a felhasználó számára, hogy az adatai biztonságban vannak, és nem férhetnek hozzá mások azokhoz.

Mi az a biztonsági mentés?

A biztonsági mentés olyan másolatot jelent a számítógép adatairól vagy egy weboldal adatairól, amelyet a számítógép vagy a weboldal üzemeltetője készít el, hogy védje az adatokat a véletlen törlések, hibák, illetve a kibertámadások ellen. A biztonsági mentést általában olyan helyre teszik, amely különbözik a számítógép vagy a weboldal rendszerháztartásától, így ha valami történik a rendszerháztartással, akkor az adatokat még mindig vissza lehet állítani a biztonsági mentésből. A biztonsági mentést általában rendszeresen elvégzik, hogy az adatok frissen legyenek, és a lehető legtöbb információt tartalmazzák.

Mi az a hírlevél?

A hírlevél olyan elektronikus üzenet, amelyet a feladó rendszeresen küld az érdeklődőknek az újdonságokról, ajánlatokról és egyéb hasznos információkról. A hírleveleket általában e-mailben küldik el, de más elektronikus úton is elküldhetők (például SMS üzenetben). A hírleveleket általában azoknak küldik, akik feliratkoztak a hírlevélre, vagy akik előzetesen beleegyeztek abba, hogy ilyen üzeneteket kapjanak. A hírlevelek hasznosak lehetnek az ügyfelek tájékoztatására, a termékek és szolgáltatások promóciójára, valamint az ügyfelek megtartására és visszatérésének elősegítésére.

Mi az a MySQL adatbázis?

MySQL adatbázis olyan adatbázis-kezelő rendszer, amelyet a számítógépes adatok tárolására, rendezésére és lekérdezésére használnak. A MySQL adatbázis olyan strukturált adatokat tárol, mint például a felhasználók nevei, címei és jelszavai, és lehetővé teszi az adatok gyors és egyszerű kezelését. A MySQL adatbázis nyílt forráskódú szoftver, amely többféle operációs rendszeren futtatható, beleértve a Linuxot, a Windowsot és a macOS-t is. A MySQL adatbázis gyakran használják weboldalak és webalkalmazások fejlesztéséhez, mivel könnyen integrálható a webes technológiákkal, és nagyon gyorsan tud adatokat kezelni.

Folyamatok

Hogyan válasszam ki a webtárhely csomagom?

Annak meghatározásához, hogy melyik tárhely megoldás a legmegfelelőbb számunkra, figyelembe kell vennünk a következő szempontokat:

 1. Weboldal mérete: Meg kell határoznunk, hogy mennyi tárhelyre van szükségünk a weboldalunk fájljainak tárolásához.
 2. Weboldal forgalma: Meg kell határoznunk, hogy mennyi forgalmat várunk el a weboldalunktól, és ennek megfelelően választunk a különböző sávszélességű tárhely megoldások közül.
 3. Funkcionalitás: Meg kell határoznunk, hogy milyen funkciókat szeretnénk a weboldalunkon elérni, és ennek megfelelően választunk a különböző memória- és processzor teljesítményű tárhely megoldások közül.
 4. Költségek: Meg kell határoznunk, hogy mennyit szeretnénk költeni a tárhelyre, és ennek megfelelően választhatunk a különböző árkategóriájú tárhely megoldások közül.
 5. Támogatás: Meg kell határoznunk, hogy milyen támogatási lehetőségekre van szükségünk
Hogyan lehet domain nevem?

A domain név regisztrálásához először találja ki a kívánt nevet, és ellenőrizze, hogy az még szabad-e. Ha a domain név még szabad, akkor el lehet kezdeni a domain regisztrációs folyamatot. A regisztrációs folyamat általában a következő lépéseket foglalja magában:

 • Keressen rá a kívánt domain névre a domain kerespben
 • Ellenőrizze, hogy a domain név még szabad-e. Ha még szabad, akkor válassza ki a kívánt TLD kiterjesztést (például ".com", ".net", ".org", ".hu", stb.).
 • Adja meg a szükséges információkat (neve, címe, e-mail címe stb.), amelyek a domain névre vonatkozó ügyintézéshez szükségesek.
 • Fizessen a domain névre vonatkozó ár összegét a megadott fizetési mód szerint.
 • Véglegesítse a regisztrációt.

Ezután a domain név Öné lesz, és általában egy évre szóló jogot biztosít a domain név használatára. A domain név lejárta után meg kell hosszabbítani a domain nevet, ha továbbra is szeretné használni.

Mi szükséges egy weboldal elindításához?

Ahhoz, hogy elindíthassunk egy weboldalt, szükségünk lesz a következő dolgokra:

 • Domain név: A domain név a weboldal internetes címe, amelyet a böngészőben beírva elérhetjük az adott weboldalt.
 • Tárhely: A tárhely a lemezterület, amelyen a weboldal fájljai tárolódnak. A tárhelyet egy szolgáltatótól bérelhetjük, és általában a domain névhez van kötve.
 • Weboldal-építő szoftver: A weboldal-építő szoftver segítségével létrehozhatjuk és szerkeszthetjük a weboldalunkat. A weboldal-építő szoftverek között számos ingyenes és fizetős opció áll rendelkezésre.
 • Tartalom: A weboldal tartalmát általában szövegek, képek, videók és egyéb médiafájlok alkotják. A tartalmat szerkeszteni kell, hogy a weboldalunk érdekes és hasznos legyen az olvasók számára.
 • Dizájn: A weboldal dizájnja azt határozza meg, hogy milyen kinézetű legyen a weboldalunk. A dizájnt szerkeszteni kell, hogy a weboldalunk esztétikailag is megfelelő legyen.

Ugyanakkor, ha szeretnénk, hogy a weboldalunk elérhető legyen az interneten, akkor szükségünk lesz egy olyan szerverre is, amelyen a weboldalunkat eltárolhatjuk, és amelyen keresztül az interneten elérhetővé válik. A szervert általában a tárhely szolgáltató biztosítja, de lehetőség van dedikált szerver használatára is.

Melyik a legjobb ingyenes email kliens Windowsra?

Az egyik leggyakrabban ajánlott ingyenes email kliens Windowsra az Outlook.com. Más népszerű választások a Mozilla Thunderbird, a ProtonMail és az eM Client. Mindegyik kliens nyújt hasznos funkciókat, mint például a spam szűrők, a beépített csevegőeszközök és a több fiók kezelése. Választásodat a saját igényeid és preferenciáid alapján kell eldöntened.

Mi a különbség a VPS és a dedikált szerver között?

A VPS (Virtual Private Server) egy virtuális szerver, amelyet egy fizikai szerver több virtuális környezetre oszt. A VPS-eknek általában korlátozott erőforrásai vannak, és csak a saját virtuális környezetükben futó alkalmazásokat tudják futtatni.

A dedikált szerver egy fizikai szerver, amelyet csak egy ügyfél használ. A dedikált szervernek nincsenek erőforráskorlátai, és az ügyfélnek teljes mértékben rendelkezésére áll. A dedikált szerver általában nagyobb teljesítményű és költségesebb, mint a VPS.

Összefoglalva, a VPS egy megosztott fizikai szerver, míg a dedikált szerver egy teljesen önálló fizikai szerver.

Melyik webtárhely megoldásra van szükségem?

Annak meghatározásához, hogy melyik tárhely megoldásra van szükségünk, először meg kell határoznunk, milyen célokat szeretnénk elérni a weboldallal. Néhány tényező, amelyet figyelembe kell venni a tárhely megválasztásakor, a következők lehetnek:

 • Weboldal mérete: Ha a weboldalunk nagyon nagy, és sok képet, videót és egyéb médiafájlt tartalmaz, akkor szükségünk lehet több tárhelyre.
 • Weboldal forgalma: Ha a weboldalunk nagyon népszerű, és sok látogatója van, akkor szükségünk lehet több sávszélességre és processzor teljesítményre.
 • Funkcionalitás: Ha a weboldalunknak sok bonyolult funkciója van, és sok adatot kell kezelnie, akkor szükségünk lehet több memóriára és jobb teljesítményű processzorra.
 • Költségek: Meg kell határoznunk, hogy mennyit szeretnénk költeni a tárhelyre, és ennek megfelelően választhatunk a különböző árkategóriájú tárhely megoldások közül.
Mi a különbség az IMAP és a POP3 között?

Az IMAP (Internet Mail Access Protocol) és a POP3 (Post Office Protocol version 3) két olyan protokoll, amelyek lehetővé teszik az e-mail fiókok elérését a számítógépről vagy egy mobil eszközről. A két protokoll között a következő különbségek vannak:

 • IMAP: Az IMAP lehetővé teszi, hogy az e-maileket a szerverről olvassa be, anélkül, hogy azokat letölti volna a számítógépre vagy mobil eszközre. Így a levelek továbbra is a szerverén maradnak, és bármikor elérhetők lesznek a többi eszközről is. Az IMAP segítségével lehetőség van az e-mailek áthelyezésére, címkézésére és törlésére a szerverről.
 • POP3: A POP3 a szerverről letölti az e-maileket a számítógépre vagy mobil eszközre, és ezután törli őket a szerverről. Így a levelek csak a számítógépen vagy mobil eszközön lesznek elérhetők, és nem lesznek szinkronizálva más eszközökkel. A POP3 általában kevésbé bonyolult, és gyorsabban működik, mint az IMAP.

Összefoglalva, az IMAP a szerver alapú levelezést teszi lehetővé, míg a POP3 a számítógép alapú levelezést. Az IMAP segítségével az e-mailek bármikor elérhetők maradnak, míg a POP3 csak akkor elérhetők, ha a számítógép vagy mobil eszköz online van.