POP vagy IMAP: melyik protokollt válasszam?

POP3 (Post Office Protocol version 3) és IMAP (Internet Mail Access Protocol) mindkettő email protokollok, amelyeket email szerverek és kliensek (pl. Outlook, Gmail, Thunderbird stb.) használnak az email üzenetek küldéséhez és fogadásához.

Mi a különbség a POP3 és az IMAP között?

Először is: mi az a POP3 és az IMAP? Mindkettő az e-mail postafiókok elérésére használt e-mail protokoll. Más szóval csak a bejövő e-maileket kezelik.

Az IMAP segítségével az e-maileket az e-mail szervereken tárolják, függetlenül attól, hogy elolvasta-e őket vagy sem. Bármilyen eszközről is fér hozzá az e-mail postafiókjához (számítógép, okostelefon, táblagép), az összes e-mailjéhez hozzáférhet.
A POP használatával az e-maileket az e-mail szerverekről töltik le az Ön eszközére. Az IMAP protokollal ellentétben a POP nem másolja az e-maileket az e-mail szerverekre. Ami azt jelenti, hogy nem tudja majd elolvasni az e-mailjeit az okostelefonjáról, miután a számítógépéről elérte a postaládáját. Hogy miért? Mert az e-maileket az első megnyitáskor visszakeresik, elmentik a számítógépére és törlik az e-mail szerverekről. Ha készüléket vált, csak az új e-maileket tudja majd elolvasni.

Előnyök és hátrányok

Protokoll Előnyök Hátrányok
POP3 - Könnyű e-mail letöltés - Az e-mailek a készüléken tárolódnak, a helyi fájlokat tetszés szerint kezelheted. - Offline dolgozhat, mivel az e-maileket a számítógépén tárolja a rendszer - Az e-mailek nem foglalnak tárhelyet - Az e-mailek nem szinkronizálódnak más eszközökön vagy a webmail szolgáltatásban. - A helyi fájlokat nem lehet elérni más eszközökről vagy a webmail szolgáltatásból. - Bonyolult lehet az e-mailek átvitelének kezelése, ha új számítógépet vagy e-mail klienst kap
IMAP - Az e-mailek bármilyen eszközről elérhetők - A speciális mappák (elküldött, lomtár, piszkozatok stb.) szinkronizálódnak minden eszközön. - Új e-mail klienst szerezhet be anélkül, hogy kockáztatná az összes e-mailje elvesztésének kockázatát. - Ha sok e-mailt tartalmazó mappái vannak, előfordulhat, hogy egyes e-mail klienseknél lassabb válaszidőt tapasztalhat. - Az e-mailek a szerveren foglalják a tárhelyet

Összefoglalva

POP3, ha:

  • Ön az egyetlen, aki hozzáfér a postafiókhoz, és csak egyetlen eszközt (számítógép, táblagép, okostelefon stb.) használ ehhez.
  • Nem szeretné, ha az e-mailek tárterületet foglalnának a tárhelyen

IMAP, ha:

  • Több eszközről is szeretné elérni az e-mail postafiókját, vagy meg szeretné osztani azt más felhasználókkal.
  • Fájljait több eszközön keresztül szeretné szinkronizálni.