Domain KB cikkek

A domain név vayg nevek egy általános neve a webhely címének, ami az interneten található. A domain név egy egyedi és emlékezetes cím, amit a felhasználók beírnak a böngészőjükbe, hogy elérjék a webhelyet. Például a “google.com” és a “facebook.com” mind két domain nevek. A domain nevek alapján a DNS rendszer képes megtalálni az IP címet, ahol a webhely fizikailag található az interneten.

A DNSSEC okozhat problémákat?

A DNSSEC célja a DNS biztonságának javítása a DNS-adatok hitelesítési rétegének hozzáadásával. Azonban, mint minden technológia, ez is potenciálisan problémákat okozhat, ha nem megfelelően van konfigurálva vagy használva.

A .net TLD végződésről

A .net domain végződéseket világszerte sokféle alkalmazáshoz és weboldalhoz használják. A .net domain hasonló a .com domainhez. A .com domain a legrégebbi domain kiterjesztés a felső szintű domainek között, ezért kiérdemelte a fogyasztók bizalmát. Ezek a domainek előnyösek a vállalatok és a különféle webes projektek számára, mivel rugalmasan és univerzálisan használhatók.

DNS rekordok típusai

A DNS rekord (Domain Name System record) egy adatbejegyzés az internetes DNS (Domain Name System) adatbázisában, amely a domainneveket és az azokhoz tartozó IP-címeket vagy más információkat társítja egymással. A DNS-rendszert arra használják, hogy az emberek könnyebben megjegyezhessék a domainneveket, míg a számítógépek az IP-címeket használják az internetes kommunikációhoz. Az egyes DNS rekordok az adott domainhoz kapcsolódó információkat tartalmazzák, például az IP-címeket, a szerverek neveit, a levelezőszervereket, az adatbázisokat stb. A DNS rekordok tárolására és kezelésére különböző eszközök és programok állnak rendelkezésre, mint például a DNS-szerverek, a DNS-kliensek, illetve a webes felületek, amelyeken keresztül az adatbázist karbantarthatjuk. A DNS rendszer lehetővé teszi az internetes kommunikáció hatékony és biztonságos lebonyolítását, és alapvető fontosságú az internet működéséhez.

Domain vásárlása vagy domain regisztrálása?

A domainek a világháló otthoni címei. Minden egyes internetes jelenlét egy domainnévből és egy felső szintű domainből (TLD) álló, globálisan egyedi, egyértelmű cím alatt érhető el:

Hogyan ellenőrizheti a domain státuszát a WHOIS-on

A WHOIS nyilvántartás egy nyilvános online adatbázis, amely a domain nevek regisztrációjára vonatkozó adatokat tartalmaz, például a regisztráció dátumát, lejárati dátumát, névszervereket, elérhetőségi adatokat, a domain státuszát és még sok mást.

Hogyan lehet törölni a helyi DNS-cache-t?

A DNS-cache a helyi számítógépen tárolódik, így a számítógépnek nem kell minden egyes alkalommal, amikor egy webhelyet elér, lekérdeznie a DNS-kiszolgálókat, és lekérnie az IP-címet. Ehelyett ezt közvetlenül a DNS-cache-ből tölti be, és a szokásosnál sokkal gyorsabban elviszi Önt a webhelyre. A DNS-cache törlésére akkor lehet szükség, ha webhelye csatlakozási problémáit orvosolja, vagy ha nemrégiben új szerverre helyezte át az alkalmazást. Ez a cikk megismerteti Önt azzal, hogyan teheti ezt meg a leggyakrabban használt operációs rendszereken. Merüljünk el benne.

Hogyan működik a DNSSEC hitelesítés?

A DNSSEC hitelesítés vagy ellenőrzés az a folyamat, amellyel a DNS-feloldó (DNS-lekérdezéseket küldő és DNS-válaszokat fogadó ügyfél) ellenőrzi a DNS-adatok hitelességét és sértetlenségét. Ez a folyamat több lépésből áll:

Megvásárolhatom örökre a domain nevemet?

Sajnos nem lehet véglegesen vagy örökre megvásárolni egy domain nevet. Először is regisztrálnia kell azt egy domain név regisztrátornál. Ez egy olyan cég, amely jogosult a domain nevek internetes foglalásának kezelésére. Amikor regisztrálja a domainnevet, egy meghatározott ideig használhatja azt, általában egy és tíz év között.

Mi a különbség a dns és a dnssec között?

A DNS (Domain Name System) egy hierarchikus és decentralizált elnevezési rendszer az internethez vagy magánhálózathoz kapcsolódó számítógépek, szolgáltatások vagy egyéb erőforrások számára. Az emberek által könnyen megjegyezhető tartományneveket fordítja le a számítógépek által az egymással való kommunikációhoz használt numerikus IP-címekre. Úgy is elképzelhető, mint az internet címjegyzéke.

A DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) a DNS biztonsági kiterjesztései, amelyek a DNS-adatok hitelesítését biztosítják. Digitális aláírásokat és nyilvános kulcsú titkosítást használ a DNS-feloldó által fogadott DNS-adatok hitelességének és sértetlenségének ellenőrzésére. Lényegében a címjegyzéket egy bizalmi réteggel egészíti ki, hogy a fogadott adatok hitelesítettek legyenek.

Összefoglalva, a DNS egy olyan rendszer, amely a tartományneveket IP-címekre fordítja, míg a DNSSEC a DNS biztonsági kiterjesztése, amely a DNS-adatok hitelesítési rétegének hozzáadásával segít megvédeni a kibertámadások bizonyos típusaitól.

Mi a különbség a weboldal, a domain név és az URL között?

A legtöbb ember ritkán szán időt arra, hogy pontosan megtanulja a különbséget egy weboldal és egy domainnév között, mivel minden könnyen elérhető a böngészőjükön keresztül. Az egész viszonylag egyszerű. Elindítja a böngészőt, beírja a keresősávba a weboldal nevét, vagy beír néhány kulcsszót fejben, és voilá, ez nagyjából elég is ahhoz, hogy eljusson oda, ahová kell.

Mi az a DNS propagáció?

Nagyon valószínű, hogy már találkozott a “DNS-szaporítás” kifejezéssel, de nem tudott volna nem elgondolkodni azon, hogy mi is ez? Nem kell aggódnia emiatt, hiszen valószínűleg nincs egyedül. A DNS-szaporítás egy nagyon kényes téma, és ahhoz, hogy teljesen megértse, mit jelent, tudnia kell, hogyan működik az internet. A számítógépek nem olyanok, mint az emberek. Nem értik az olyan neveket, mint Michael, George, William stb. A számítógépek a számokat értik, és itt jön a képbe a tartománynévrendszer (DNS).

Mi az a DNS szerver?

A DNS-kiszolgáló (más néven névszerver) egy speciális kiszolgálószoftver, amely egy DNS-adatbázist használ a tartománynévrendszerrel kapcsolatos lekérdezések megválaszolására. Mivel a DNS-kiszolgálók általában dedikált állomáson találhatók, a megfelelő programokat tartalmazó számítógépeket DNS-kiszolgálóknak is nevezik.

Mi az a DNSSEC?

A DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) egy biztonsági protokoll az internetes DNS (Domain Name System) számára. Célja, hogy védelmet nyújtson a DNS-zóna információinak manipulálására vagy kompromittálására irányuló támadások ellen, mint például a hamisítás vagy a gyorsítótár-mérgezés. A DNSSEC digitális aláírásokat és nyilvános kulcsú titkosítást használ a DNS-adatok hitelesítésére és annak biztosítására, hogy azokat az átvitel során nem manipulálták. Ez további biztonsági réteget jelent a DNS számára, és segít megakadályozni, hogy a támadók rosszindulatú webhelyekre irányítsák át az internetes forgalmat. A DNSSEC domainjén történő implementálásával megvédheti webhelyét és felhasználóit az ilyen típusú támadásoktól.

Mi az a domain TLD?

A domain TLD (Top Level Domain) a domain kiterjesztése. Pontosabban az a kifejezés vagy betűkombináció, amely a pont után következik. Például - domain.com - ennek a domainnek a TLD-je a COM. Több százezer TLD létezik, és mindegyiknek van egy adott hatósága vagy szervezet, amely a regisztrációjukat kezeli. Jó példa erre az országspecifikus (ccTLD) domain kiterjesztések, mint például:

Mi az a .io domain?

Ha új webcímet szeretne regisztrálni, nehéz lehet kiválasztani a megfelelő végződéseket a sok lehetőség közül. A domain szolgáltatók ma már több mint 1500 felső szintű tartományt (TLD) kínálnak a legkülönfélébb alkalmazásokhoz. Ezek képviselhetnek egy országot vagy nyelvet, speciális szervezeteknek és intézményeknek szólnak, vagy egy webes projekt konkrét fókuszterületét jelölik. Az egyik TLD, amely már jó ideje népszerűségnek örvend, a .io domain, amelynek eredeti jelentése, mint országspecifikus kiterjesztés, kevés szerepet játszik a sikerében. De mit is jelent a .io? És miért olyan népszerű ez a domain végződés informatikai körökben és a technológiai startupok körében?

Mi az EPP-kód és hogyan kell használni?

Az EPP-kód, más néven engedélyezési vagy Auth-kód, a domain regisztrátor által kiosztott titkos és egyedi karakterekből álló kód.

Miért nem nyílik meg weboldalam NS váltás után?

Amikor domainnevét a mi névszerverünkre vagy bárhová máshová irányítja, ez a folyamat elindítja az úgynevezett DNS-szaporítást, amely akár 72 óráig is eltarthat, mielőtt domainje elkezd feloldódni az új tárhelyre. A DNS-szaporítás az az idő, amíg az internet szolgáltatóknak világszerte ki kell üríteniük a DNS-cache-t, hogy frissíteni tudják a domain új DNS-adatait. Ez alatt az időszak alatt előfordulhat, hogy kapcsolódási problémákat tapasztal a domainje felé, vagy még mindig a régi tárhely szolgáltatónál látja a webhelyet.

Mik azok a prémium domain nevek?

Prémium domainek: áttekintés

Nyilvántartó, Regisztrátor, Regisztráló: ki kicsoda?

Bár a legtöbb nyilvántartó az RRR-modellt használja, egyesek ettől eltérően is működhetnek. Például lehetővé teszik a regisztrálók számára, hogy közvetlenül a nyilvántartótól rendeljenek domain neveket, vagy nagyobb jogokat adnak a domain-tulajdonosnak, mint a regisztrátornak.