Mi az a .io domain?

Ha új webcímet szeretne regisztrálni, nehéz lehet kiválasztani a megfelelő végződéseket a sok lehetőség közül. A domain szolgáltatók ma már több mint 1500 felső szintű tartományt (TLD) kínálnak a legkülönfélébb alkalmazásokhoz. Ezek képviselhetnek egy országot vagy nyelvet, speciális szervezeteknek és intézményeknek szólnak, vagy egy webes projekt konkrét fókuszterületét jelölik. Az egyik TLD, amely már jó ideje népszerűségnek örvend, a .io domain, amelynek eredeti jelentése, mint országspecifikus kiterjesztés, kevés szerepet játszik a sikerében. De mit is jelent a .io? És miért olyan népszerű ez a domain végződés informatikai körökben és a technológiai startupok körében?

Mi az a felső szintű domain (TLD)?

Minden cím, amelyet a világháló alapját képező domain név rendszer (DNS) segítségével oldanak fel, több összetevőre bontható. Ezek az egyes összetevők mindig világos, hierarchikus struktúrát követnek. A legmagasabb, látható hierarchikus szintet felső szintű tartománynak, vagy röviden TLD-nek nevezzük. Mivel ez a szint mindig a cím jobb szélén található, “domain végződésnek” is nevezik. A www.example.org webcím esetében például az “org” jelöli a legfelső szintű tartományt.

A több mint 1500 elérhető TLD elosztását az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), az IANA nonprofit szervezet egyik részlege szabályozza. Elvileg két különböző típusú domain-kiterjesztést kell megkülönböztetni: Az általános felső szintű domainek (gTLD-k), mint például a .beauty vagy a .blog, amelyeknek tematikus háttere van, és az országspecifikus ccTLD-k (országkódú felső szintű domainek), mint például a .hu vagy az itt tárgyalt .io kiterjesztés.

Mi az a .io domain?

A .io domain kiterjesztés egy ccTLD, azaz országspecifikus, felső szintű domain, amelyet a Brit Indiai-óceáni Területhez rendeltek és 1997-ben vezettek be. A domaint az Egyesült Királyságban székhellyel rendelkező Internet Computer Bureau (ICB) domain-regisztrátor kezeli, amely 2017 óta az amerikai Afilias csoport leányvállalata, amely többek között a .info, .mobi és .pro TLD-ket is kezeli.

A .io tartományt kezdettől fogva nem országspecifikus kiterjesztésnek szánták - ami nem meglepő, tekintve, hogy a brit Indiai-óceáni Területen nincsenek jogilag állandó lakosok. Így bármely magánszemély vagy jogi személy regisztrálhat .io címet, függetlenül lakóhelytől vagy letelepedéstől, és 2-63 alfanumerikus karaktert lehet használni. Csak a .com, .net vagy .gov másodszintű tartományokkal rendelkező címeket tiltják. Más szóval, egy olyan domain regisztrálása, mint a mybusiness.net.io nem lehetséges.

Mit jelent a .io?

Eredetileg a .io domain az Indiai-óceán rövidítése volt. A legfelső szintű tartományt azonban senki sem társítja a brit tengerentúli területtel, amelynek utolsó maradványa a Chagos-szigetcsoport (egy körülbelül 40 négyzetkilométeres szigetcsoport). Valószínűleg aligha van olyan ember, aki felteszi magának a kérdést: “Mit jelent a .io?”, aki egyáltalán tisztában van azzal, hogy a TLD-nek országspecifikus háttere van.

Tehát a “Mit jelent a .io?” kérdés helyett a kérdés inkább az, hogy “Milyen jelentést tulajdonítanak a .io domainnek?”. Itt a domain alábbi két funkcióját lehet kiemelni, mint lehetséges válaszokat:

  • Bemenet/kimenet (I/O vagy IO): A számítástechnikában az I/O vagy IO rövidítés az input/output, azaz az információs rendszerek, például a számítógépek kommunikációja a külvilággal. Hasonlóan például a .app általános TLD-hez, amely tökéletes kiterjesztés a mobilalkalmazások fejlesztői számára, a .io domain e lehetséges jelentés fényében különösen érdekes a technológiai vállalatok számára.
  • Domain hackek: A .io felső szintű domain a domain hackek végződéseként is jelentős. Egy kis kreativitással a végződés és a domain név ügyes kombinációjával olyan webcímek hozhatók létre, mint a rad.io vagy a portfol.io. Népszerű példa erre a rub.io domain, amelyet Marco Rubio amerikai politikus használt a 2016-os elnökválasztási kampányában.

Miért olyan népszerű a .io az informatikai területen és a technológiai startupok körében?

A w3techs.com által közzétett számok szerint a .io TLD alatt az összes weboldal körülbelül 0,5%-át regisztrálták, hasonló rangsorolást elérve az olyan ország specifikus domainekkel, mint a .it (Olaszország) vagy a .pl (Lengyelország).

Nagy népszerűsége elsősorban az IO betűkombináció jelentésének köszönhető. A potenciális felhasználók, például az informatikai ágazatban tevékenykedő fejlesztők vagy informatikai rendszergazdák már a domainben jelen lévő input/output rövidítés alapján is jó képet kapnak arról, hogy az oldal tartalma mire vonatkozik. Másrészt a domain kiterjesztés egy könnyen olvasható és kiejthető alternatívát is jelent a klasszikus, nagy keresletnek örvendő felső szintű domainekkel szemben, ezért jó választás, ha egy kívánt név már nem érhető el .com stb. alatt.

A .io domain előnyei és hátrányai

A .io domain az elmúlt években folyamatosan nőtt a jelentősége. Az eredeti országkódos domainvégződés ma már otthonosan mozog a technológiai világban, valamint a szórakoztató, szójátékos címek és olyan webes projektek esetében is keresett, amelyeknek semmi közük az informatikához és a technológiához.