Válaszd ki a hozzád szervert vagy VPS-t

LXC SSD VPS

LXC Linux VPS, NVMe lemezekkel, DDOS szűréssel és napi biztonsági mentéssel. Mindehhez korlátlan adatforgalom is társul!

Már akár 500 Ft havonta

Nézd meg LXC VPS csomagjainkat

KVM VPS

KVM VPS megoldások, NVMe SSD redundáns tárolóval, akár 2 GBit/s internet kapcsolattal és DDOS szűréssel, 5 különböző helyszínen.

Már akár 3 000 Ft havonta

Nézd meg KVM VPS csomagjainkat

Dedikált szerver

A legnagyobb teljesítmény eléséért, dedikált szerver megoldások, kicsitől a nagyig, DDOS szűréssel, különböző helyszineken.

Már akár 10 400 Ft havonta

Nézd meg dedikált szerveinket

Dedikált és virtuális szerver - Melyiket válasszam?

Ahogy a vállalatok egyre közelebb kerülnek a digitális átalakuláshoz, folyamatosan keresik a leghatékonyabb, legbiztonságosabb és leghatékonyabb helyeket az alkalmazások futtatására és az általuk gyűjtött és feldolgozott egyre növekvő mennyiségű adat tárolására. A két legelterjedtebb IT-megoldás a dedikált és a virtuális szerverek. Itt megvizsgáljuk mindkettő előnyeit és hátrányait az üzleti felhasználás szempontjából.

A különbség a dedikált és a virtuális szerverek között

A legfontosabb különbség az, hogy a dedikált szerver egy nagy, nagy teljesítményű fizikai gép, míg a virtuális szerver, bár fizikai hardvert használ, attól független. Mind a dedikált, mind a virtuális szervereket kizárólag egyetlen ügyfél használja. Egy fizikai szerver azonban több virtuális szerver is lehet több ügyfél számára.

A költségek megértése

A dedikált szerverek megvásárolhatók házon belüli használatra vagy webhost által távolról üzemeltetett tárhelyre. Megvásárlásuk drága, és a vállalatoknak további infrastruktúrát kell beszerezniük, beleértve a hűtést és a hálózati berendezéseket. Emellett házon belüli szakértelemre is szükségük lesz a kezelésükhöz és karbantartásukhoz. Ezért vált egyre népszerűbbé a dedikált kiszolgáló beszerzésének távoli hostingja. A hosztolt dedikált szerver esetében nincs tőkeköltség, mivel a szervert lízingelik, nem kell további infrastruktúráért fizetni, és nem kell a szervert kezelni vagy karbantartani, mivel ezek a menedzselt tárhelymegoldással együtt járnak.

Költségek szempontjából a virtuális szerverek minden bizonnyal olcsóbbak, mivel általában kevesebb hardvert igényelnek és kevesebb energiát használnak. Ismétlem, ha hosztolt, nem kell fizetni az áramellátásért, a hűtésért és a szerver karbantartásáért.

Skálázhatóság

A dedikált szerverek nagy számítógépek, nagy tárolóval és bőséges CPU-val és RAM-mal. Az eukhostnál például 2 TB SSD tárolót, 32 magos Intel Xeon 4216 CPU-t és 64 GB DDR4-et (max. 256 GB) kínálnak. Sok vállalkozás számára ezek a gépek beépített skálázhatósággal rendelkeznek, mivel több erőforrást kínálhatnak, mint amennyit egy vállalat a mindennapokban használni fog. Ezt az extra kapacitást azonban minden hónapban ki kell fizetni. Ráadásul, ha a dedikált szerver kapacitását meghaladóan további erőforrásokra van szükség, akkor egy további szerverre lesz szükség, és a beállításához és telepítéséhez szükséges idő túl lassú lehet a sürgős használathoz.

A virtuális szerverek viszont percek alatt telepíthetők, így a skálázhatóság sokkal könnyebben megvalósítható. Ráadásul ez lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy kisebb virtuális szervereket használjanak a mindennapi használatra, így a havi költségek megfizethetőbbek maradnak.

Teljesítmény kontra rendelkezésre állás

A legtöbb esetben mind a dedikált, mind a virtuális szerverek kivételes teljesítményt nyújtanak és rendkívül megbízhatóak. Van azonban néhány fontos különbség, amellyel tisztában kell lennie. Ha a teljesítmény a legfontosabb, a dedikált szerverekben az a nagyszerű, hogy a saját igényeinek megfelelő specifikációt állíthat össze. Ezt még a hosztolt dedikált szerverekkel is megteheti, nem csak azokkal, amelyeket megvásárol. Ebben a tekintetben tehát lehetséges olyan dedikált szervert építeni, amely jobban teljesít, mint a virtuális szervereket működtető szerverek.

Ami azonban a rendelkezésre állást illeti, a virtuális szerverek előnyben vannak. Mivel függetlenek a fizikai géptől, ez azt jelenti, hogy hardverhiba esetén egyszerűen áthelyezhetőek egy másik gépre, és tovább működhetnek. A mai fejlett rendszerfelügyelet lehetővé teszi a webtárhelyeknek, hogy a szerverproblémákat idejekorán észrevegyék, így a virtuális szerverek még a meghibásodás előtt áthelyezhetők.

Ez tehát azt jelenti, hogy a folyamatokra nehezedő nagy munkaterhelésű alkalmazásoknak jobban megfelelnek a dedikált szerverek, míg az állandó rendelkezésre állást igénylő kritikus alkalmazásoknak jobb lenne egy virtuális szerver.

Biztonság

Ismétlem, mind a virtuális, mind a dedikált szerverek biztonságos módot kínálnak az adatok tárolására, különösen akkor, ha a mai webtárhelyek által használt biztonsági eszközök arzenálja védi őket. A megfelelőség szempontjából azonban egyes vállalatok, különösen azok, amelyek érzékeny adatokat gyűjtenek, inkább dedikált szervert használnak, mivel a hardvert nem osztják meg. A virtuális szerverek esetében a hardver megosztott, mivel egy fizikai gépen több virtuális szerver is futtatható. Emiatt sok vállalat biztonságosabbnak tartja az egy bérlettel rendelkező dedikált szervert, mint a virtuális szervert.

Összegzés

Amint láthatja, van néhány jelentős különbség a dedikált és a virtuális szerverek között. A dedikált szerverek nagyobb teljesítményűek és biztonságosabbak, de drágák, különösen, ha megvásárolják és nem hosztolják őket. A virtuális szerverek nagyobb skálázhatóságot és rendelkezésre állást kínálnak, és sokkal megfizethetőbbek. Természetesen a vállalkozások kombinálhatják a dedikált és a virtuális szervereket egy hibrid megoldás részeként, amely kielégíti a vállalkozás különböző igényeit.