Válaszd ki a hozzád szervert vagy VPS-t

VPS

KVM VPS megoldások, NVMe SSD redundáns tárolóval, akár 2 GBit/s internet kapcsolattal és DDOS szűréssel, 5 különböző helyszínen.

Már akár 3 000 Ft havonta

Nézd meg VPS csomagjainkat

Dedikált szerver

A legnagyobb teljesítmény eléséért, dedikált szerver megoldások, kicsitől a nagyig, DDOS szűréssel, különböző helyszineken.

Már akár 10 400 Ft havonta

Nézd meg dedikált szerveinket

Dedikált és virtuális szerver - Melyiket válasszam?

Ahogy a vállalatok egyre közelebb kerülnek a digitális átalakuláshoz, folyamatosan keresik a leghatékonyabb, legbiztonságosabb és leghatékonyabb helyeket az alkalmazások futtatására és az általuk gyűjtött és feldolgozott egyre növekvő mennyiségű adat tárolására. A két legelterjedtebb IT-megoldás a dedikált és a virtuális szerverek. Itt megvizsgáljuk mindkettő előnyeit és hátrányait az üzleti felhasználás szempontjából.

A különbség a dedikált és a virtuális szerverek között

A legfontosabb különbség az, hogy a dedikált szerver egy nagy, nagy teljesítményű fizikai gép, míg a virtuális szerver, bár fizikai hardvert használ, attól független. Mind a dedikált, mind a virtuális szervereket kizárólag egyetlen ügyfél használja. Egy fizikai szerver azonban több virtuális szerver is lehet több ügyfél számára.

A költségek megértése

A dedikált szerverek megvásárolhatók házon belüli használatra vagy webhost által távolról üzemeltetett tárhelyre. Megvásárlásuk drága, és a vállalatoknak további infrastruktúrát kell beszerezniük, beleértve a hűtést és a hálózati berendezéseket. Emellett házon belüli szakértelemre is szükségük lesz a kezelésükhöz és karbantartásukhoz. Ezért vált egyre népszerűbbé a dedikált kiszolgáló beszerzésének távoli hostingja. A hosztolt dedikált szerver esetében nincs tőkeköltség, mivel a szervert lízingelik, nem kell további infrastruktúráért fizetni, és nem kell a szervert kezelni vagy karbantartani, mivel ezek a menedzselt tárhelymegoldással együtt járnak.

Költségek szempontjából a virtuális szerverek minden bizonnyal olcsóbbak, mivel általában kevesebb hardvert igényelnek és kevesebb energiát használnak. Ismétlem, ha hosztolt, nem kell fizetni az áramellátásért, a hűtésért és a szerver karbantartásáért.

Skálázhatóság

A dedikált szerverek nagy számítógépek, nagy tárolóval és bőséges CPU-val és RAM-mal. Az eukhostnál például 2 TB SSD tárolót, 32 magos Intel Xeon 4216 CPU-t és 64 GB DDR4-et (max. 256 GB) kínálnak. Sok vállalkozás számára ezek a gépek beépített skálázhatósággal rendelkeznek, mivel több erőforrást kínálhatnak, mint amennyit egy vállalat a mindennapokban használni fog. Ezt az extra kapacitást azonban minden hónapban ki kell fizetni. Ráadásul, ha a dedikált szerver kapacitását meghaladóan további erőforrásokra van szükség, akkor egy további szerverre lesz szükség, és a beállításához és telepítéséhez szükséges idő túl lassú lehet a sürgős használathoz.

A virtuális szerverek viszont percek alatt telepíthetők, így a skálázhatóság sokkal könnyebben megvalósítható. Ráadásul ez lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy kisebb virtuális szervereket használjanak a mindennapi használatra, így a havi költségek megfizethetőbbek maradnak.

Teljesítmény kontra rendelkezésre állás

A legtöbb esetben mind a dedikált, mind a virtuális szerverek kivételes teljesítményt nyújtanak és rendkívül megbízhatóak. Van azonban néhány fontos különbség, amellyel tisztában kell lennie. Ha a teljesítmény a legfontosabb, a dedikált szerverekben az a nagyszerű, hogy a saját igényeinek megfelelő specifikációt állíthat össze. Ezt még a hosztolt dedikált szerverekkel is megteheti, nem csak azokkal, amelyeket megvásárol. Ebben a tekintetben tehát lehetséges olyan dedikált szervert építeni, amely jobban teljesít, mint a virtuális szervereket működtető szerverek.

Ami azonban a rendelkezésre állást illeti, a virtuális szerverek előnyben vannak. Mivel függetlenek a fizikai géptől, ez azt jelenti, hogy hardverhiba esetén egyszerűen áthelyezhetőek egy másik gépre, és tovább működhetnek. A mai fejlett rendszerfelügyelet lehetővé teszi a webtárhelyeknek, hogy a szerverproblémákat idejekorán észrevegyék, így a virtuális szerverek még a meghibásodás előtt áthelyezhetők.

Ez tehát azt jelenti, hogy a folyamatokra nehezedő nagy munkaterhelésű alkalmazásoknak jobban megfelelnek a dedikált szerverek, míg az állandó rendelkezésre állást igénylő kritikus alkalmazásoknak jobb lenne egy virtuális szerver.

Biztonság

Ismétlem, mind a virtuális, mind a dedikált szerverek biztonságos módot kínálnak az adatok tárolására, különösen akkor, ha a mai webtárhelyek által használt biztonsági eszközök arzenálja védi őket. A megfelelőség szempontjából azonban egyes vállalatok, különösen azok, amelyek érzékeny adatokat gyűjtenek, inkább dedikált szervert használnak, mivel a hardvert nem osztják meg. A virtuális szerverek esetében a hardver megosztott, mivel egy fizikai gépen több virtuális szerver is futtatható. Emiatt sok vállalat biztonságosabbnak tartja az egy bérlettel rendelkező dedikált szervert, mint a virtuális szervert.

Összegzés

Amint láthatja, van néhány jelentős különbség a dedikált és a virtuális szerverek között. A dedikált szerverek nagyobb teljesítményűek és biztonságosabbak, de drágák, különösen, ha megvásárolják és nem hosztolják őket. A virtuális szerverek nagyobb skálázhatóságot és rendelkezésre állást kínálnak, és sokkal megfizethetőbbek. Természetesen a vállalkozások kombinálhatják a dedikált és a virtuális szervereket egy hibrid megoldás részeként, amely kielégíti a vállalkozás különböző igényeit.