Mi a különbség a weboldal, a domain név és az URL között?

A legtöbb ember ritkán szán időt arra, hogy pontosan megtanulja a különbséget egy weboldal és egy domainnév között, mivel minden könnyen elérhető a böngészőjükön keresztül. Az egész viszonylag egyszerű. Elindítja a böngészőt, beírja a keresősávba a weboldal nevét, vagy beír néhány kulcsszót fejben, és voilá, ez nagyjából elég is ahhoz, hogy eljusson oda, ahová kell.

Ezt nem kell mindenkinek tudnia, de a domainnév, a weboldal és az URL nem ugyanaz. A tipikus végfelhasználónak tudnia kell, hogyan kell hozzáférni és használni a webböngészőjét, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az internetes böngészési élményéből. Amikor valaki úgy dönt, hogy szeretne egy online projektet indítani, ez azonban megváltozik!

Ha még soha nem volt weboldala, mindezek kitalálása több mint egy kicsit zavaró lehet. De ne aggódjon, a “Mi a különbség egy weboldal, egy domainnév és egy URL között?” gyakori kezdő kérdés, és mi itt vagyunk, hogy megválaszoljuk Önnek.

Mi az a weboldal?

Egy weboldal fájlok, mappák és adatok sokaságából áll, és a weboldal megtekintéséhez az információkat egy szerveren (számítógépen) kell elhelyezni, amelyhez a látogatók szabadon hozzáférhetnek. Ez az a pont, ahol az olyan cégek, mint az aWh , amelyek webtárhely-szolgáltatást kínálnak, szerepet játszanak az interneten. A webszerver némileg hasonlít az otthoni számítógéphez, de aktívan karbantartják és webes tartalmak tárolására építik. Mindig be van kapcsolva, és folyamatosan, a nap 24 órájában, a nap 24 órájában kapcsolódik az internethez!

Egy weboldal létrehozásához néhány dologra van szükség:

  • Egy domain név (például ujweboldalam.hu)
  • Egy domain regisztrátor vagy domain szolgáltató
  • Egy szerver vagy webtárhely-szolgáltató
  • Digitális tartalom - a szöveg, képek, videók és egyéb médiák, amelyeket a látogatók látni fognak, amikor a webhelyére látogatnak. Ezeket gyakran egy webdesigner fejleszti Önnek, bár a sok weboldalépítő alkalmazás hozzáférhetősége és könnyű kezelhetősége miatt nem mindig van rá szükség.

Fejezzük be egy példával, hogy biztosak legyünk benne, hogy érted a lényeget!

Képzelje el, ha úgy tetszik, a weboldalt egy fizikai dokumentumfájlként, amely különböző papírokból, képekből és az egészet összetartó mappákból áll. Ez az akta, a legtöbbször egy irattartó szekrényben kerül tárolásra. Ebben a forgatókönyvben az irattartó szekrény hasonlít a webtárhely kiszolgálóhoz, amely ugyanúgy tárolja a weboldalt, mint ahogyan a szekrény tárolja a fizikai aktákat.

Természetesen ez csak egy példa, és a valóság ennél egy kicsit bonyolultabb. Az Ön weboldala sokkal inkább hasonlít egy élőlényhez - a webhelyfájlok, a webtárhely és a domain név közötti kapcsolat kulcsfontosságú az egészséges működéséhez. Ha e három közül bármelyik nem működik rendeltetésszerűen, a webhelye nem jelenik meg a böngészőben!

Mi az a domain név?

Korábban beszéltünk arról, hogy a weboldalak hasonlítanak egy irattárban tárolt fizikai aktához, hogy a példa kevésbé legyen száraz, mint amilyen lehetett volna. Bár folytathatnánk ezt a forgatókönyvet, a változatosság kedvéért jobb, ha egy kicsit felrázzuk a dolgokat egy másik utalással. Tegyük fel egy pillanatra, hogy egy weboldal szervere olyan, mint egy ház, és maga a weboldal mindaz, ami a házon belül lakhatóvá teszi azt. És akkor még a domainnév is kimarad. Mit képzelsz, mi lehet az? Nem más, mint a ház címe.

Amikor egy számítógép kommunikál egy másik számítógéppel, akkor azt nagyon hasonló módon teszi, mint ahogy mi, emberek utazunk egyik helyről a másikra. Egy kiindulási pontról indulunk, majd követjük az utakat és az irányokat a végső célállomásig. A számítógépek ugyanígy viselkednek. Ahhoz, hogy elérjék a kívánt végpontot, szükségük van egy címrendszerre, amely megkülönbözteti az egyik számítógépet vagy szervert a másiktól.

Míg mi utca- és városneveket használunk a világban való navigáláshoz, addig a számítógépek az úgynevezett IP-címet használják, amely valahogy így néz ki: 172.67.138.47

A számítógépeknek nem okoz gondot az IP-címeket alkotó számok azonosítása és megjegyzése. Az emberek azonban sok frusztrációval szembesülnek ebben a folyamatban, és ez szinte lehetetlen. El tudod képzelni, ha egy dokumentumot kellene vezetned az összes általad látogatott weboldal IP-címével, csak azért, hogy meg tudd látogatni őket? Logisztikai rémálom még belegondolni is, de ami még viccesebb, hogy pontosan így kezdődtek a dolgok az internet esetében!

Végül az emberi leleményességnek köszönhetően, amelyet vagy a hatékonyság vagy a lustaság inspirált, hasonlóan az emberiség számos, a múltban létrehozott innovációjához, az internet átalakult, és a DNS-rendszer sikeresen bevezetésre került. Ma már senkinek sem kell megjegyeznie az IP-címeket ahhoz, hogy elérje a kívánt weboldalakat. Az archaikus módszer helyett ma már a DNS-rendszert használjuk. A számítógépek az IP-címeket domain névre fordítják le, így a színfalak mögött az IP-címek felhasználóbarátabb változatát adják meg.

Néhány példa a tartomány- vagy domainnevekre:

  • wikipedia.org
  • youtube.com
  • oszk.hu

A domainnév három fő részből áll: a gyökérdomainből, a legfelső szintű domainből és a másodszintű domainből.

Engedje meg, hogy elmagyarázzuk Önnek ezeket a nagyon fontos részeket:

A gyökérdomain a fő webcím egésze. (pl.: weboldalam.hu)

A felső szintű domain, más néven TLD, a weboldalhoz kötött utótag vagy kiterjesztés. (pl.: .com, .org, .net és így tovább.)

A másodszintű domain a webhely neve (pl.: weboldalam) a TLD kiterjesztés előtt (pl. .com).

A domain név regisztrálásakor mindenképpen szem előtt kell tartani a TLD-t, hogy jobban szolgálhassa céljait.

Több mint ezer TLD létezik, de a legtöbb ember csak a leggyakoribbakat ismeri. A TLD-k tömeges többségét a weboldalak kevesebb mint 0,1%-a használja. A TLD-knek különböző osztályozásai vannak. Egyesek például ország specifikusak, mint például a .us (az Egyesült Államok számára). A régióval kapcsolatos kiterjesztések az országkódú felső szintű tartományok (ccTLD-k) kategóriájába kerülnek. És vannak olyan TLD-k is, amelyek egy weboldal tartalmát jelzik, mint például a .casino vagy a .apartments. A nonprofit szervezet, az ICANN szabályozza, hogy mely új TLD-k kerülnek a piacra.

Mi az az URL?

Az URL (más néven Universal Resource Locator) egy teljes webcím, amely egy adott weboldal megtalálására szolgál. Míg a domain a weboldal neve, addig az URL a weboldal bármelyik oldalára vezet, amely a weboldalt alkotja. Minden URL tartalmazza a domainnevet és más szükséges összetevőket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az adott oldalt vagy tartalmat, amelyet egy személy keres, megtalálhassa.

Amikor Ön meglátogat egy oldalt a világhálón, a számítógépe a HTTP (Hypertext Transfer Protocol) segítségével tölti le az oldalt egy másik számítógépről, valahol az interneten. Az alkalmi felhasználók ritkán veszik észre őket, de a HTTP (vagy http://) és a HTTPS (https://) egyaránt lehetőség egy URL indítására. Ha megnézi a legtöbb URL-címet, láthatja, hogy mindegyiknek az elején vagy HTTP vagy HTTPS szerepel. Akár HTTP-t, akár HTTPS-t használ az URL, ez egy jelzés a böngésző számára, hogy HTTP/S-t kell használnia az adott URL weboldalának lekérdezéséhez.

A HTTP-t a HTML mellett azért találták ki, hogy létrehozzák az első interaktív, szövegalapú webböngészőt: az eredeti World Wide Webet. A protokoll ma is az internet használatának egyik elsődleges eszköze. Sehol sem lennénk nélküle!

A HTTPS (más néven HTTP over TLS, HTTP over SSL és HTTP Secure) egy biztonságos kommunikációs protokoll, amely kiváló felhasználásra talál. A HTTPS a HTTP-n keresztüli kommunikáció egy TLS (Transport Layer Security) vagy annak elődje, az SSL (Secure Sockets Layer) által titkosított kapcsolaton belüli kommunikációból áll. A HTTPS elsődleges motivációja a meglátogatott weboldal hitelesítése, valamint a kicserélt adatok adatvédelme és integritásának védelme.

Bár többet is beszélhetnénk erről a témáról, miért ne nézné meg a HTTPS-sel és SSL-lel kapcsolatos meglévő HostArmada cikkünket, amelyet itt talál, ha kíváncsi vagy a további tudnivalókra!

Íme néhány példa az URL-ekre:

Ha van egy konkrét URL-cím, akkor azzal azonnal eljuthat oda, ahová szeretne, ahelyett, hogy a weblapon kezdettől fogva navigálnia kellene. Közvetlen linket is megadhat egy képre, videóra vagy bármi hasonlóra.

Nincs sok minden más mondanivaló, ha az URL-ekről beszélünk. Mégis úgy gondoltuk, hogy mindenképpen meg kell említeni őket, hogy ügyfeleink jobban tájékozódhassanak a különbségekről, és sokkal kényelmesebben navigálhassanak az interneten és a webtárhelyeken.