Linux rendszerekhez kapcsolódó tudásbázis bejegyzések

Linux egy nyílt forráskódú operációs rendszer, amelyet Linus Torvalds fejlesztett ki az 1990-es évek elején. Az operációs rendszer alapja a Unix rendszeren alapul, és a számítógépek széles skáláján használható, beleértve a szervereket, az asztali számítógépeket, a mobil eszközöket és az okostelefonokat is.

A Linux rendszer többnyire ingyenesen elérhető, és sokan azt választják, mert stabil, biztonságos és nagyon testreszabható. A Linux használata számos előnnyel jár, például széles körű szoftvertámogatással, magas fokú biztonsággal és megbízhatósággal, valamint a fejlesztők és a felhasználók széles körű közösségével.

7 Linux parancs a rendszerrel kapcsolatos információk gyűjtéséhez

Információkat kaphat a CPU-ról, az SSD/HDD meghajtókról, a RAM-ról, a BIOS-ról és még sok másról anélkül, hogy elhagyná a terminált.

Hogyan lesz az emberből Hacker (fun)

Miért ez az iromány?

Egy adott verzió telepítése az apt-get segítségével Ubuntu/Debian rendszeren

A csomagok telepítése az apt-get csomagkezelővel Ubuntun vagy Debianon általában a legújabb ismert verziót hozza ki a tárolókból. Ez egy kényelmes viselkedés, hogy a csomag naprakész verzióját használja.

Felhasználók SSH kulcsának tárolása az Active Directoryban SSH-hitelesítéshez

Amennyiben Linux szerverünk SSSD-n keresztül tagja egy Active Directory tartománynak, lehetőségünk van nem csak a normál jelszó alapú hitelesítésre, hanem kulcs alapúra is úgy, hogy az SSH kulcs az AD címtárban kerül tárolásra, így egy helyen lehetséges azt kezelni.

Grep: sorok megjelenítése a találat előtt és után Linuxon

A grep parancshoz hozzáadhat néhány további paramétert, hogy kulcsszavakra vagy kifejezésekre keressen a fájlokban, és megmutassa a találat előtt vagy után egyező fájlokat is.

Hogyan lehet a xinetd szolgáltatásokat systemd alapúra átállítani?

A xinetd és a systemd két különböző rendszermenedzsment megoldás, amelyek a Linux rendszereken futó szolgáltatások kezelését teszik lehetővé. Az xinetd egy régebbi megoldás, amely még sok régi Linux disztribúcióban használatos, míg a systemd a modern Linux disztribúciók általánosan használt rendszermenedzsment megoldása. Ha egy xinetd alapú rendszerről át kívánunk térni a systemd-re, akkor meg kell csinálnunk a xinetd szolgáltatásainak áttekintését, majd létre kell hoznunk a systemd szolgáltatási fájljait, és végül engedélyezni és futtatni kell azokat. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogyan lehet ezt megtenni.

Hogyan lehet adatokat menteni és visszaállítani a Linux rendszeren?

A Linux rendszeren az adatok mentése és visszaállítása többféle módon történhet, a következők a leggyakrabban használtak:

Hogyan találd meg és távolítsd el a nagy error_log fájlokat Linux alatt

Ebben a bemutatóban megtanulod, hogyan találhatod meg és távolíthatod el a szkriptjeid, PHP alkalmazások által generált nagyméretű error_log fájlokat, miközben Linux platformon futnak.

Lemeztömörítés konfigurálása a AlmaLinux 8 alatt

Ismerje meg, hogyan használhatja a RHEL 8 virtuális adatoptimalizálóját (VDO) a fájlok tömörítéséhez és a fizikai tárhelyen rendelkezésre álló hely maximalizálásához. A megoldás működik minden Red Hat 8 alapú rendszeren, úgy mint AlmaLinux 8, RockyLinux vagy épp CentOS 8 alatt is.

Linux Secure Shell (SSH)

Az SSH vagy Secure Shell egy biztonságos hálózati protokoll, amely lehetővé teszi a számítógépek távoli vezérlését nem biztonságos hálózaton keresztül. Az SSH biztonságos, titkosított kapcsolatot hoz létre a kliens és a kiszolgáló gépek között, biztonságos utat biztosítva az adatcseréhez és a rendszer távoli vezérléséhez. Az SSH használata erősen ajánlott, mivel biztosítja, hogy minden adat és művelet titkosított és biztonságos legyen, megakadályozva a nem kívánt hozzáférést és az adatok kiszivárgását.

MariaDB adatbázis kiszolgáló telepítése AlmaLinux 9 operációs rendszerre

A MariaDB egy nyílt forráskódú relációs adatbázis-kezelő rendszer, ami az SQL adatbázisokhoz kínál alternatívát. A MySQL-ből származik, és célja, hogy nagymértékben kompatibilis legyen vele, így könnyen lecserélhető.

Melyek a legnépszerűbb Linux disztribúciók?

A Linux disztribúciók között számos különbség van, és a legjobb választás nagyban függ attól, hogy mire használja az emberek a rendszert. Az alábbiakban azonban összefoglalom néhány népszerű Linux disztribúció jellemzőit:

Melyek a Linux alapvető részei?

A Linux operációs rendszer számos részből áll, amelyek együtt működnek, hogy lehetővé tegyék a számítógép használatát és a programok futtatását. Az alábbiakban összefoglalom a Linux alapvető részeit:

Mi az a Linux kernel?

A Linux kernel a Linux operációs rendszer legfontosabb része, amely az alapvető rendszerhívásokat (system call) kezeli, és a hardveres erőforrásokat, például a processzort, memóriát, eszközöket és hálózati adaptereket kezeli.

Mi az a Linux?

A Linux egy nyílt forráskódú operációs rendszer magjának, a Linux kernelnek a neve. Az operációs rendszer azonban ennél sokkal többet jelent, hiszen a kernel mellett tartalmazza a felhasználói programokat, a szükséges könyvtárakat, valamint a rendszer konfigurációjához és kezeléséhez szükséges eszközöket is.

Mi az a swap a Linuxban?

A swap az a Linux rendszerben használt terület a merevlemezen, amely a virtuális memória kezelésére szolgál, amikor a rendszer elfogy a fizikai memóriából (RAM). Amikor a számítógép futtat egy alkalmazást, akkor a szükséges adatokat és programkódot a RAM-ban tárolja. Ha azonban az alkalmazás túl sok memóriát használ, mint amennyi a rendelkezésre álló RAM, akkor a Linux operációs rendszer átvált a swap használatára.

Mi az az LVM?

LVM rövidítése a Linux Logical Volume Manager-nek, amely egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a merevlemez térrészletek (partíciók) kezelését és azok összehangolt használatát egy logikai térré (vagy több logikai térre) azáltal, hogy azokat egy közös logikai csoportba kapcsolja össze. Az LVM használatával lehetővé válik a merevlemez tér dinamikusabb és rugalmasabb kezelése, amely előnyös lehet a rendszeradminisztrátorok és a felhasználók számára is.

Mit jelent a load Linuxokon?

A load (terhelés) a Linux rendszerek egyik fontos mutatója, amely jelzi, hogy milyen mértékben van leterhelve a rendszer. A load az aktív folyamatok számának és a folyamatok által végrehajtott műveletek számának összege az adott időegységben. A loadot gyakran a “terhelés átlag” (load average) vagy “folyamatok átlagos száma” (average processes) kifejezéssel is jelzik.

SSH SOCKS proxy létrehozása Linux szerveren keresztül

Korlátozott hozzáféréssel rendelkező hálózattal rendelkezik? Valaki szűri az internetforgalmát, és korlátozza a képességeit? Nos, ha van SSH-hozzáférése az internet felé, akkor valószínűleg beállíthatja saját SOCKS5 proxyját és az összes webes forgalmát SSH-n keresztül csatornázhatja.

SSH szerver biztonságis beállítása

Az alapvető biztonságos SSH szerver elérés biztosítása érdekében néhány kulcsfontosságú intézkedést javasolt végrehajtani.

Ubuntu/Debian - "sudo command not found" hiba javítása

Új telepítésű Debian esetén - főleg ha az egy “minimal” verzió, tipikusan VPS-eken - sokszor nincs alapból felrakva a sudo parancs. Szerencsére ezt gyorsan javíthatjuk.

yum: Csak biztonsági frissítések telepítése

A Red Hat Enterprise Linux operációs rendszereken (és minden azon alapulú rendszeren, úgy mint CentOS, AlmaLinux, Rocky Linux) mostantól lehetőség van a yum korlátozására, hogy csak biztonsági frissítéseket telepítsen (szemben a hibajavításokkal vagy fejlesztésekkel).

ZIP fájl kicsomagolása egy megadott mappába

Előfordulhat, hogy letölt egy ZIP-fájlt az internetről, és azt egy adott könyvtárba kell kicsomagolnia. Linuxon a parancssorban maradhat, és kicsomagolhatja a csomagolt ZIP-fájlt az Ön által kiválasztott mappába!