Linux rendszerekhez kapcsolódó tudásbázis bejegyzések

Linux egy nyílt forráskódú operációs rendszer, amelyet Linus Torvalds fejlesztett ki az 1990-es évek elején. Az operációs rendszer alapja a Unix rendszeren alapul, és a számítógépek széles skáláján használható, beleértve a szervereket, az asztali számítógépeket, a mobil eszközöket és az okostelefonokat is.

A Linux rendszer többnyire ingyenesen elérhető, és sokan azt választják, mert stabil, biztonságos és nagyon testreszabható. A Linux használata számos előnnyel jár, például széles körű szoftvertámogatással, magas fokú biztonsággal és megbízhatósággal, valamint a fejlesztők és a felhasználók széles körű közösségével.

Hogyan lesz az emberből Hacker (fun)

Miért ez az iromány?

Egy adott verzió telepítése az apt-get segítségével Ubuntu/Debian rendszeren

A csomagok telepítése az apt-get csomagkezelővel Ubuntun vagy Debianon általában a legújabb ismert verziót hozza ki a tárolókból. Ez egy kényelmes viselkedés, hogy a csomag naprakész verzióját használja.

Felhasználók SSH kulcsának tárolása az Active Directoryban SSH-hitelesítéshez

Amennyiben Linux szerverünk SSSD-n keresztül tagja egy Active Directory tartománynak, lehetőségünk van nem csak a normál jelszó alapú hitelesítésre, hanem kulcs alapúra is úgy, hogy az SSH kulcs az AD címtárban kerül tárolásra, így egy helyen lehetséges azt kezelni.

Hogyan lehet a xinetd szolgáltatásokat systemd alapúra átállítani?

A xinetd és a systemd két különböző rendszermenedzsment megoldás, amelyek a Linux rendszereken futó szolgáltatások kezelését teszik lehetővé. Az xinetd egy régebbi megoldás, amely még sok régi Linux disztribúcióban használatos, míg a systemd a modern Linux disztribúciók általánosan használt rendszermenedzsment megoldása. Ha egy xinetd alapú rendszerről át kívánunk térni a systemd-re, akkor meg kell csinálnunk a xinetd szolgáltatásainak áttekintését, majd létre kell hoznunk a systemd szolgáltatási fájljait, és végül engedélyezni és futtatni kell azokat. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogyan lehet ezt megtenni.

Hogyan lehet adatokat menteni és visszaállítani a Linux rendszeren?

A Linux rendszeren az adatok mentése és visszaállítása többféle módon történhet, a következők a leggyakrabban használtak:

Hogyan találd meg és távolítsd el a nagy error_log fájlokat Linux alatt

Ebben a bemutatóban megtanulod, hogyan találhatod meg és távolíthatod el a szkriptjeid, PHP alkalmazások által generált nagyméretű error_log fájlokat, miközben Linux platformon futnak.

Lemeztömörítés konfigurálása a AlmaLinux 8 alatt

Ismerje meg, hogyan használhatja a RHEL 8 virtuális adatoptimalizálóját (VDO) a fájlok tömörítéséhez és a fizikai tárhelyen rendelkezésre álló hely maximalizálásához. A megoldás működik minden Red Hat 8 alapú rendszeren, úgy mint AlmaLinux 8, RockyLinux vagy épp CentOS 8 alatt is.

Melyek a legnépszerűbb Linux disztribúciók?

A Linux disztribúciók között számos különbség van, és a legjobb választás nagyban függ attól, hogy mire használja az emberek a rendszert. Az alábbiakban azonban összefoglalom néhány népszerű Linux disztribúció jellemzőit:

Melyek a Linux alapvető részei?

A Linux operációs rendszer számos részből áll, amelyek együtt működnek, hogy lehetővé tegyék a számítógép használatát és a programok futtatását. Az alábbiakban összefoglalom a Linux alapvető részeit:

Mi az a Linux kernel?

A Linux kernel a Linux operációs rendszer legfontosabb része, amely az alapvető rendszerhívásokat (system call) kezeli, és a hardveres erőforrásokat, például a processzort, memóriát, eszközöket és hálózati adaptereket kezeli.

Mi az a Linux?

A Linux egy nyílt forráskódú operációs rendszer magjának, a Linux kernelnek a neve. Az operációs rendszer azonban ennél sokkal többet jelent, hiszen a kernel mellett tartalmazza a felhasználói programokat, a szükséges könyvtárakat, valamint a rendszer konfigurációjához és kezeléséhez szükséges eszközöket is.

Mi az a swap a Linuxban?

A swap az a Linux rendszerben használt terület a merevlemezen, amely a virtuális memória kezelésére szolgál, amikor a rendszer elfogy a fizikai memóriából (RAM). Amikor a számítógép futtat egy alkalmazást, akkor a szükséges adatokat és programkódot a RAM-ban tárolja. Ha azonban az alkalmazás túl sok memóriát használ, mint amennyi a rendelkezésre álló RAM, akkor a Linux operációs rendszer átvált a swap használatára.

Mi az az LVM?

LVM rövidítése a Linux Logical Volume Manager-nek, amely egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a merevlemez térrészletek (partíciók) kezelését és azok összehangolt használatát egy logikai térré (vagy több logikai térre) azáltal, hogy azokat egy közös logikai csoportba kapcsolja össze. Az LVM használatával lehetővé válik a merevlemez tér dinamikusabb és rugalmasabb kezelése, amely előnyös lehet a rendszeradminisztrátorok és a felhasználók számára is.

Mit jelent a load Linuxokon?

A load (terhelés) a Linux rendszerek egyik fontos mutatója, amely jelzi, hogy milyen mértékben van leterhelve a rendszer. A load az aktív folyamatok számának és a folyamatok által végrehajtott műveletek számának összege az adott időegységben. A loadot gyakran a “terhelés átlag” (load average) vagy “folyamatok átlagos száma” (average processes) kifejezéssel is jelzik.

Ubuntu/Debian - "sudo command not found" hiba javítása

Új telepítésű Debian esetén - főleg ha az egy “minimal” verzió, tipikusan VPS-eken - sokszor nincs alapból felrakva a sudo parancs. Szerencsére ezt gyorsan javíthatjuk.

yum: Csak biztonsági frissítések telepítése

A Red Hat Enterprise Linux operációs rendszereken (és minden azon alapulú rendszeren, úgy mint CentOS, AlmaLinux, Rocky Linux) mostantól lehetőség van a yum korlátozására, hogy csak biztonsági frissítéseket telepítsen (szemben a hibajavításokkal vagy fejlesztésekkel).

ZIP fájl kicsomagolása egy megadott mappába

Előfordulhat, hogy letölt egy ZIP-fájlt az internetről, és azt egy adott könyvtárba kell kicsomagolnia. Linuxon a parancssorban maradhat, és kicsomagolhatja a csomagolt ZIP-fájlt az Ön által kiválasztott mappába!