Lemeztömörítés konfigurálása a AlmaLinux 8 alatt

Ismerje meg, hogyan használhatja a RHEL 8 virtuális adatoptimalizálóját (VDO) a fájlok tömörítéséhez és a fizikai tárhelyen rendelkezésre álló hely maximalizálásához. A megoldás működik minden Red Hat 8 alapú rendszeren, úgy mint AlmaLinux 8, RockyLinux vagy épp CentOS 8 alatt is.

A tömörítés lehetővé teszi a fájl méretének csökkentését. Az inodes tábla használatának csökkentésével több fájl és mappa tárolható, így maximalizálva a fizikai tárolóhelyen rendelkezésre álló helyet. Linuxban a rendszergazdák olyan eszközöket használtak erre a feladatra, mint a zip, tar, gzip, bzip2 és más nyílt forráskódú segédprogramok.

A Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 8 bemutatta a virtuális adatoptimalizálót (VDO). Ez a rendszer dinamikusan tömöríti az adatokat. A VDO az RHEL 9-ben integrálódik a Logical Volume Management (LVM) rendszerbe, de az RHEL 8-ban saját, speciális eszközrendszerrel rendelkezik.

A VDO két kernelmodult, a kvdo és az uds modult használja a háromlépcsős tömörítési séma megvalósításához:

  • Zéró-blokk megszüntetése (thin provisioning): Először is, ellenőrzi a VDO-eszköz létezését, és szükség esetén képes használni az alapul szolgáló fizikai tárolót. A VDO megkeresi az összes nulla bájtot tartalmazó adatblokkot, és ezt az információt rögzíti a metaadatokban. A nem nullás blokkokat a következő fázisba továbbítja.
  • Deduplikáció: Ez a fázis biztosítja, hogy az adatok többszörös ismétlődő másolatai megszűnjenek, és csak különálló adatblokkok maradjanak a lemezen.
  • Tömörítés: Ez az utolsó fázis a kvdo kernelmodul segítségével tömöríti az adatblokkokat az LZ4 tömörítési algoritmus segítségével.

VDO telepítése

Telepítse a VDO-t RHEL 8-ra a megfelelő csomagok telepítésével:

yum install vdo kmod-kvdo

A VDO engedélyezése a vdo paranccsal, amely a VDO-val való interakcióra szolgáló felhasználói térbeli parancs. A my_vdo nevű VDO kötet létrehozása a /dev/sdb fizikai lemezre, 100 GB logikai tárhellyel:

vdo create --name=my_vdo --device=/dev/sdb --vdoLogicalSize=100G

VDO használata

A –vdoLogicalSize paraméter határozza meg a VDO kötet által a felhasználók számára megjelenített méretet. Ez általában nagyobb, mint a tényleges fizikai tárhely. Ha nincs megadva, akkor alapértelmezés szerint 1:1 arányban van a fizikai tárolóhoz képest.

A rendszerben létrehozott VDO kötetek listázásához használja a list kapcsolót:

vdo list

Egy adott VDO-ra vonatkozó részletekért használja a status parancsot:

vdo status --name=my_vdo

Ezután formázza a VDO kötetet XFS fájlrendszerrel (vagy az Ön által választott fájlrendszerrel). A kötet kezeléséhez használhatja az LVM-et is. Íme egy mkfs példa:

mkfs.xfs -K /dev/mapper/my_vdo

Az udevadm futtatásával regisztrálja az új eszközt:

udevadm settle

Végül csatolja a kötetet a mount paranccsal:

mount /dev/mapper/my_vdo /mnt

A vdostats paranccsal megjelenítheti az adatok deduplikálásának és tömörítésének részleteit a csatlakoztatott VDO fájlrendszerben:

vdostats --human-readable

Jobb tömörítés

A VDO-val nem kell manuálisan tömörítenie a fájlokat a helytakarékosság érdekében. Ehelyett az adatok létrehozásakor és módosításakor a dinamikus tömörítéssel maximalizáljuk a helyet. Ha a VDO nincs engedélyezve a RHEL 8 rendszerén, próbálja ki!