Mit jelent a load Linuxokon?

A load (terhelés) a Linux rendszerek egyik fontos mutatója, amely jelzi, hogy milyen mértékben van leterhelve a rendszer. A load az aktív folyamatok számának és a folyamatok által végrehajtott műveletek számának összege az adott időegységben. A loadot gyakran a “terhelés átlag” (load average) vagy “folyamatok átlagos száma” (average processes) kifejezéssel is jelzik.

A Linux rendszer load értéke három számot mutat meg, amelyek a következők:

  • Az utolsó egy percben futó folyamatok száma
  • Az utolsó öt percben futó folyamatok száma
  • Az utolsó 15 percben futó folyamatok száma

Ezek az értékek azt jelzik, hogy a rendszer mennyi időt töltött a folyamatok futtatásával az adott időintervallumban. Minél magasabb a load, annál nagyobb a terhelés a rendszeren, és annál kevesebb erőforrás áll rendelkezésre a folyamatok számára.

A loadot általában akkor használják, amikor a rendszer teljesítményét vizsgálják vagy hibaelhárítást végeznek. Ha a load értéke magas, akkor a rendszer lassú és instabil lehet, és az ilyen helyzetekben általában szükség van a rendszer erőforrásainak vizsgálatára és azok optimalizálására. A load értéke alapján lehet meghatározni a rendszer teljesítményét, azonban fontos figyelembe venni más mutatókat is, mint például a CPU-használati arányt, a memória-használati arányt, az IO-mutatókat stb.