Linux Secure Shell (SSH)

Az SSH vagy Secure Shell egy biztonságos hálózati protokoll, amely lehetővé teszi a számítógépek távoli vezérlését nem biztonságos hálózaton keresztül. Az SSH biztonságos, titkosított kapcsolatot hoz létre a kliens és a kiszolgáló gépek között, biztonságos utat biztosítva az adatcseréhez és a rendszer távoli vezérléséhez. Az SSH használata erősen ajánlott, mivel biztosítja, hogy minden adat és művelet titkosított és biztonságos legyen, megakadályozva a nem kívánt hozzáférést és az adatok kiszivárgását.

Hogyan használjuk az SSH-t a távoli szerverhezhez való csatlakozáshoz?

Az SSH használatával csatlakozhat a távoli VPS-hez vagy szerverhez, kövesse az alábbi lépéseket:

Nyisson meg egy terminált vagy parancssort a helyi gépén, és írja be a következőt:

ssh felhasznalo@szervercime

A “felhasznalo” helyett a VPS vagy szerver felhasználónevét (általában root, amelyet a VPS vagy szerver megvásárlása után kap e-mailben), a “szervercime” helyett pedig a VPS nyilvános IPv4 vagy IPv6 címét adja meg (esetleg annak hostnevét).

Ha ez az első alkalom, hogy csatlakozik, a rendszer kérni fogja, hogy fogadja el a távoli szerver nyilvános kulcsát. Írja be az “yes” szót és nyomja meg az Entert, majd a kérésre adja meg a VPS jelszavát.

Ha a kapcsolat sikeres, üdvözlő üzenetet fog látni a távoli kiszolgálótól, és megjelenik egy parancssor a távoli kiszolgáló héjában. Ezután az SSH-kapcsolat segítségével távoli parancsokat futtathat, és szükség szerint fájlokat tölthet fel/letölthet le.

Győződjön meg róla, hogy engedélyezve van az SSH hozzáférés, és rendelkezik a megfelelő felhasználói hitelesítő adatokkal a VPS-be való bejelentkezéshez.

Miután befejezte a távoli kiszolgálóval kapcsolatos feladatokat, egyszerűen beírhatja a következőket:

exit

És a fenti parancs után kijelentkezik a rendszerből.