Email KB cikkek

Az email (elektronikus levél) egy digitális üzenetküldési szolgáltatás, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy írjanak, küldjenek és fogadják üzeneteket elektronikus formában. Az email üzenetek általában szöveges vagy képi formában jelennek meg, és lehetnek mellékletekkel is, például fájlok, képek, videók, stb. Az email üzeneteket az email szerver továbbítja az üzenet címzettjének email címére.

A különböző exim státuszkódok magyarázata

Az Exim egy gyakorta használt MTA (mail transfer agent), amelyet Unix rendszereken használnak, és amely integrálva van az általunk kínált cPanel szolgáltatásba. Ez egy sokoldalú levelezőprogram, amely a bejövő és kimenő e-mailek kezeléséhez rengeteg kényelmi lehetőséget biztosít. Az állapotkódjainak megértése és ismerete segíthet megoldani a szolgáltatással kapcsolatos alapvető e-mail problémákat. Ebben a cikkben megkíséreljük bemutatni a leggyakoribb válaszkódokat, és remélhetőleg megtanítunk egy-két dolgot róluk! Az állapotkódok négy kategóriába sorolhatók.

Melyek egy e-mail részei?

Az elektronikus levelek (e-mailek) feltalálása óta, még az 1960-as években, üzleti, katonai és személyes célokra is használják őket. Az internet segítségével történő üzenetküldés szükségessége egyre nagyobb lett, mivel a világ egyre mobilabbá válik. A legtöbb embernek van mobilkészüléke, amely az internetre van kötve, és óránként, sőt percenként írnak és fogadnak e-maileket.

Melyik e-mail klienst válasszam?

Egyre gyakoribbá válik, hogy sokunknak több e-mail címe is van. Akár szakmai, akár személyes céllal, sok postafiókot kell kezelnünk, és kényelmetlen lehet, ha többször kell ki- és bejelentkeznünk a fiókokba.

Mi az a DKIM rekord?

A DKIM (DomainKeys Identified EMail) egy TXT rekord, amely digitálisan aláírt hitelesítési módszerrel próbálja megakadályozni a hamisítást és a spameket, hogy bizonyítsa a feladó hitelességét. Általában egy levelezőszolgáltató (például a Google, az Outlook) rendelkezik saját DKIM rekorddal, és azt a szolgáltatásukat igénybe vevő felhasználó rendelkezésére bocsátja. A nyilvános-magán kulcspár a hitelesítési módszert a DKIM rekordban szereplő nyilvános kulcs és a szervezet által használt magánkulcs kereszthivatkozásával éri el. Ez a folyamat határozza meg, hogy Ön jogosult-e az általuk nyújtott szolgáltatás használatával e-maileket kézbesíteni. A kulcs beilleszthető a TXT rekordon belül egy karakterlánc formájában, vagy beállítható CNAME rekordként, amely a szolgáltató DNS-ére mutat, amely a magánkulcsot tartalmazza.

Mi az a DMARC rekord?

A Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance vagy DMARC rekord jelzi, hogy a levelezőszerver milyen lépéseket tesz, ha olyan tartományból érkezik e-mail, amely nem felel meg az SPF rekord és a DKIM rekord ellenőrzésének. Ez alapvetően egy TXT rekord, azonban a legtöbb szolgáltatónak, amely támogatja a DMARC rekordokat, rendelkeznie kell egy DMARC paramétersablonnal a vezérlőpultjában, amely lehetővé teszi a finomhangolást. Rengeteg olyan opcióval rendelkezik, amelyekkel érvényre juttathatja az egyes előírásokat. Kiváló példa erre a domainnév aldomainjéből származó összes e-mail elutasításának lehetősége. Vegye figyelembe, hogy ez CSAK akkor következik be, ha az SPF és DKIM ellenőrzés sikertelen. Azt is meghatározhatja, hogy a rendszer hány e-mailt szűrjön (százalékos arányban). Ezenkívül beállíthatja, hogy a DKIM- vagy SPF-ellenőrzést sikertelenül végző tartományokról jelentést küldjön egy adott e-mail fióknak (például a webmesterének vagy a szolgáltatást kezelő rendszergazdának).

Mi az az e-mail cím hamisítás és hogyan tudom megakadályozni?

Az e-mail hamisítás az e-mail fejléc manipulálása, hogy úgy tűnjön, mintha egy üzenet legitim forrásból származna. Valójában azonban rossz szándékkal küldték, hogy megpróbálják ellopni az Ön számlainformációit vagy hitelkártyaadatait. Ezt rendszeresen használják adathalász- és spamküldő rendszereknél, mivel az emberek hajlamosak megnyitni az e-maileket, ha azt hiszik, hogy azok eredete valódi. Az e-mail hamisítást általában elég könnyű észrevenni, és a legtermészetesebb, amit tehet, hogy törli az üzenetet.

Mi az az SMTP szerver?

Érdekes módon az elküldött e-mail útja nem egyenes vonalú. Jellemzően egy e-mail nem egyszerűen a feladótól a címzettig jut el, hanem egy világosan rendezett folyamat során több átmeneti lépést tesz meg. Ennek főszereplői a résztvevő SMTP-kiszolgálók, amelyek gondoskodnak arról, hogy az elektronikus levél a protokollnak megfelelően eljusson a címzetthez. Az internet ilyen elosztóállomások és relék egész hálózatával rendelkezik, hogy egyáltalán lehetővé tegye az e-mail forgalom mozgását.

Mi az az SPF rekord?

Az SPF (Sender Policy Framework) rekord egy TXT rekord, amely meghatározza, hogy melyik domain név jogosult e-maileket küldeni a kiszolgálóról (vagy pont fordítva, hogy egy domain névvel milyen szerverekről lehet emailt küldeni). Elsődleges célja az e-mail hamisítás korlátozása, és akkor a leghatékonyabb, ha DMARC rekorddal kombinálják.

POP vagy IMAP: melyik protokollt válasszam?

POP3 (Post Office Protocol version 3) és IMAP (Internet Mail Access Protocol) mindkettő email protokollok, amelyeket email szerverek és kliensek (pl. Outlook, Gmail, Thunderbird stb.) használnak az email üzenetek küldéséhez és fogadásához.