Mi az adathalász e-mail?

Az adathalász e-mail egy olyan csalás, amelynek során az e-mail feladója hamis e-mailt küld az áldozatnak, amely általában egy olyan személynek tűnik, akit az áldozat ismer, és arra ösztönzi az áldozatot, hogy adja meg az érzékeny információit, például a jelszavait, a bankkártya számát, vagy más személyes adatokat.

Az adathalász e-mailek általában nagyon hiteleseknek tűnnek, és olyan tényeket tartalmazhatnak, amelyek arra ösztönzik az áldozatot, hogy bízzon a feladóban, és megadja az érzékeny információit. Az adathalász e-mailek általában az alábbi formátumokban jelennek meg:

  1. Hamis bankszámla értesítés: Az adathalász e-mailt az áldozatnak egy olyan banktól küldik, ahol az áldozatnak állítólag bankszámlája van. Az e-mailben általában azt állítják, hogy a bankszámlájával kapcsolatban probléma merült fel, és az áldozatnak sürgősen be kell jelentkeznie a bankszámlájába, hogy megoldja a problémát. Az e-mailben található link általában hamis weboldalra vezet, amelynek célja, hogy megszerezze az áldozat bankszámla adatait.
  2. Hamis fizetési kérelem: Az adathalász e-mailben a feladó általában azt állítja, hogy számlát kell rendeznie az áldozatnak, és arra kéri, hogy küldje el a bankkártyája vagy a személyazonossági adatai a fizetéshez. Az áldozat általában az e-mailben található hamis linkre kattint, ami egy hamis weboldalra vezet, és az adathalász megszerzi az érzékeny információkat.
  3. Hamis munkahelyi értesítés: Az adathalász e-mail az áldozatnak azt az érzést adja, hogy az e-mailt a munkahelyéről küldik, és arra kéri, hogy adja meg az e-mailben szereplő érzékeny adatokat. Az áldozat általában nem észleli, hogy az e-mail valójában hamis.

Az adathalász e-mailek célja az érzékeny információk megszerzése az áldozattól. Fontos, hogy az áldozatok óvatosan járjanak el, és ne osszanak meg érzékeny információkat az e-mailekben.