Miért kerülnek egyes e-mailek a spamek közé?

Az e-mailek azért kerülhetnek a spam mappába, mert az e-mail szolgáltató vagy a levelezőrendszer automatikusan szűrni próbálja a bejövő e-maileket. A spam szűrők olyan algoritmusokat használnak, amelyek megpróbálják azonosítani a kéretlen leveleket és áthelyezni azokat a spam mappába, mielőtt azok elérnék a címzett postafiókját.

Az e-mailek általában az alábbi okok miatt kerülhetnek a spam mappába:

  1. Az e-mail tartalma: Az e-mailek tartalma kulcsfontosságú az e-mail szűrők számára. A spam szűrők olyan kulcsszavakat és kifejezéseket keresnek, amelyek tipikusak a kéretlen e-mailekben, például a “pénzügyi ajánlat”, a “női vágyfokozó” stb. Azok az e-mailek, amelyeknek az e-mail tartalma ilyen szavakat vagy kifejezéseket tartalmaz, nagyobb eséllyel kerülnek a spam mappába.
  2. Az e-mail fejléce: Az e-mail fejlécében található információk is fontosak az e-mail szűrők számára. Az e-mail fejlécének tartalmaznia kell a feladó nevét és e-mail címét, a címzett nevét és e-mail címét, a tárgyat és a dátumot. Azonban az e-mail fejlécében található hamis vagy hiányzó információk is okozhatják, hogy az e-mail a spam mappába kerüljön.
  3. A feladó és a címzett kapcsolata: Az e-mail szűrők azt is figyelembe veszik, hogy milyen kapcsolat van a feladó és a címzett között. Ha az e-mail feladója és a címzettje még sosem kommunikáltak egymással, az e-mail nagyobb valószínűséggel kerülhet a spam mappába.
  4. A feladó IP-címe: Az e-mail szolgáltatók és a spam szűrők általában nyomon követik az e-mailek eredetét az IP-cím alapján. Ha az e-mail feladója olyan IP-címről küldi az e-mailt, amelyekről sok spamet küldenek, az e-mail nagyobb valószínűséggel kerülhet a spam mappába.

Az e-mail szűrők és a spam szűrők azonban nem tökéletesek, és olykor ártalmatlan e-maileket is áthelyezhetnek a spam mappába.