Mi az az SMTP szerver?

Érdekes módon az elküldött e-mail útja nem egyenes vonalú. Jellemzően egy e-mail nem egyszerűen a feladótól a címzettig jut el, hanem egy világosan rendezett folyamat során több átmeneti lépést tesz meg. Ennek főszereplői a résztvevő SMTP-kiszolgálók, amelyek gondoskodnak arról, hogy az elektronikus levél a protokollnak megfelelően eljusson a címzetthez. Az internet ilyen elosztóállomások és relék egész hálózatával rendelkezik, hogy egyáltalán lehetővé tegye az e-mail forgalom mozgását.

Hogyan működik egy SMTP-kiszolgáló?

Az “SMTP-kiszolgáló” egy olyan levelezőszerverre utal, amely a feladó által küldött e-maileket egy vagy több címzettnek továbbítja a hálózati protokoll szabályainak megfelelően az interneten keresztül. Az SMTP levelezőszerver egyik fontos funkciója a spamek megelőzése olyan hitelesítési mechanizmusok segítségével, amelyek csak az engedélyezett felhasználók számára teszik lehetővé az e-mailek kézbesítését. Ennek lehetővé tétele érdekében a legtöbb modern levelezőszerver támogatja az ESMTP protokollbővítményt SMTP-Auth-tal.

Az úgynevezett “relays” - SMTP-kiszolgálók az e-mail továbbítási folyamat alapvető láncszemei, amelyben több szerver is részt vesz: nevezetesen a feladó kimenő levelezőszerve, egy vagy több külső továbbító szerver és a címzett bejövő levelezőszerve.

A küldő kimenő levelező szervere

Miután a feladó elküldte e-mailjét, az e-mail küldésére használt webmail alkalmazás vagy program (az úgynevezett “SMTP-kliens” vagy “Mail User Agent (MUA)”) átalakítja az üzenetet fejléccé és törzzsel, mielőtt azokat a kimenő levelezőszerverre - az SMTP-kiszolgálóra - tölti. A kiszolgáló levélátviteli ügynök (MTA) jelenti az e-mailek küldésének és fogadásának szoftveres alapját. Az MTA ellenőrzi az e-mailt méret és spam szempontjából, majd elmenti azt. Az MTA szerepének tehermentesítése érdekében néha egy “levélküldő ügynök” előzi meg, amelynek feladata az e-mail érvényességének előzetes ellenőrzése. Ezután az MTA ellenőrzi a tartomány névrendszerben (DNS) a címzett levelezőszerver IP-címét.

Külső továbbító szerverek

Ha a címzett tartomány ugyanahhoz a levelezőszerverhez kapcsolódik, mint a feladó, akkor az e-mail közvetlenül kézbesítésre kerül. Ha nem, akkor az MTA kis adatcsomagokra osztja azt, hogy a lehető legrövidebb és legkevésbé zsúfolt útvonalon továbbítsa a cél SMTP-kiszolgálóhoz.

A címzett bejövő szervere

A cél SMTP-kiszolgálóhoz való megérkezéskor az adatcsomagok újra összeállnak egy teljes e-mailre. Ezt az MSA és/vagy az MTA ismét ellenőrzi, hogy nincs-e benne spam, majd átküldi a bejövő levelek szerverén lévő üzenettároló területre. Onnan a “Mail Delivery Agent” (MDA) elküldi a címzett e-mail postafiókjába. Ezután más hálózati protokollok - IMAP vagy POP3 - letöltik az elektronikus levelet a címzett SMTP-kliensére.

Tisztán technikai szempontból az is lehetséges lenne, hogy az e-maileket közvetlenül a feladó SMTP-klienséből a címzett SMTP-kliensébe küldjék. Az SMTP-kiszolgáló használata azonban egyértelmű előnnyel jár: ha a címzett postafiók-kiszolgálója elfoglalt vagy átmenetileg nem üzemel, és az e-mailt nem lehet kézbesíteni, a felelős SMTP-kiszolgáló rendszeres időközönként automatikusan megpróbálja újra kézbesíteni az e-mailt. Ez addig történik, amíg a kézbesítés sikeres nem lesz, vagy amíg az e-mail nem kerül vissza a feladóhoz, mint kézbesíthetetlen.

Milyen SMTP-kiszolgálót használjak?

Feladóként több, különböző szolgáltatótól származó SMTP-kiszolgáló közül választhat az e-mailek betáplálásához és továbbításához a hálózatba. Az egyik érdekes alternatíva, amelyet sokan választanak, hogy saját szervert állítanak fel.

SMTP szerver egy szolgáltatótól

A szokásos szolgáltatók SMTP-kiszolgálóit más szolgáltatók általában megbízhatónak ismerik el. Továbbá a feldolgozott nagy adatmennyiség miatt a spamszűrőik különösen erősnek számítanak. Az ingyenes SMTP-kiszolgálók fő hátránya, hogy általában szigorú korlátozásokkal rendelkeznek a naponta küldhető e-mailek számát, a postafiók méretét és a csatolmányok méretét illetően.

  • Internetszolgáltatók: Az internetszolgáltatók (ISP), mint például az IONOS, gyakran az e-mail címmel együtt internet kapcsolatot is biztosítanak, hogy hozzáférést biztosítsanak a nagynevű e-mail szerverekhez.
  • E-mail szolgáltatók: Az egyének leggyakrabban egy ingyenes e-mail szolgáltató webes alkalmazásán keresztül küldenek e-maileket barátaiknak és rokonaiknak, mint például a Gmail, a Yahoo vagy az Outlook. Az egyetlen követelmény, hogy rendelkezzenek egy olyan domainnek megfelelő e-mail címmel, amellyel a szolgáltató SMTP-kiszolgálója használható a személyes levelezéshez. Csak be kell állítania a postafiókját a megfelelő STMP-kiszolgáló címére - az alábbiakban áttekintést talál a legnépszerűbb szolgáltatókról és címeikről.
  • Tárhelyszolgáltatók: Sok tárhely szolgáltatói csomag, például az IONOS-hoz hasonló szolgáltatók csomagjai alapfelszereltségként tartalmaznak hozzáférést egy SMTP-kiszolgálóhoz a belső és külső levélforgalom kezeléséhez.
  • Speciális szolgáltatók: Egyes cégek kizárólag SMTP-kiszolgálók bérlésére specializálódtak. Ilyen például az Amazon SES és a SparkPost, ahol kérésre speciális hardvereszközöket bérelhet.

Személyes SMTP-kiszolgáló

Némi informatikai alapismerettel saját SMTP-kiszolgálót is be lehet állítani. Például egy Raspberry Pi számítógép a megfelelő szoftverrel együtt kiváló hardveres alapot biztosít ehhez a rendszerhez.

A személyes SMTP-kiszolgálónak van néhány egyértelmű előnye: nincsenek a használatra vonatkozó szolgáltatói korlátozások, teljes körű ellenőrzés minden beállítás felett, és maximális adatbiztonság. Emellett egy saját építésű szerver ideális módja annak, hogy megismerkedjünk az e-mail forgalom körüli folyamatokkal. Természetesen a saját szervernek is megvannak a maga hátrányai: mivel a személyes internet dinamikus IP-címet közvetít, a privát SMTP-kiszolgálókat a nagy levelezőszolgáltatók gyakran spam terjesztőnek minősítik, és a címzettek szemétdobozában landolnak. Ez a probléma azonban néhány átalakítási intézkedéssel és/vagy többletköltséggel áthidalható. Összességében, ha SMTP levelezőszerverének célja csupán az, hogy e-maileket küldjön más magánügyfeleknek, a személyes szerver mindenképpen nagyszerű megoldás.