A .net TLD végződésről

A .net domain végződéseket világszerte sokféle alkalmazáshoz és weboldalhoz használják. A .net domain hasonló a .com domainhez. A .com domain a legrégebbi domain kiterjesztés a felső szintű domainek között, ezért kiérdemelte a fogyasztók bizalmát. Ezek a domainek előnyösek a vállalatok és a különféle webes projektek számára, mivel rugalmasan és univerzálisan használhatók.

Mi az a .net domain?

A .net domain az egyik legnépszerűbb univerzális felső szintű domain (TLD). A .com vagy .org végződésű webcímek szintén a legnépszerűbbek közé tartoznak. A .net domain egy általános felső szintű domain volt, és kezdetben csak az internet szolgáltatókat szolgálta TLD-ként. Ma már azonban nemzetközileg is használják. Több előnnyel járhat, mint az országkódú domainek, mivel iparágakon átívelő, globálisan tevékenykedő vállalatok és többnyelvű weboldalak számára is alkalmas. A .net webcímet minden látogató ismeri, és általában a minőséggel és a biztonsággal társítják. Fontos, hogy a .net címek SSL és HTTPS protokollt is kínálnak.

Hogyan jött létre a .net domain kiterjesztés?

A .net domain kiterjesztés az egyik első felső szintű domain volt, amely 1985-ben jelent meg öt másik TLD-vel együtt. Akkoriban csak kiválasztott számítógépes csoportok használták a .net TLD-t. Ez az amerikai katonai ARPANET TLD-k része volt. Ez a kommunikációs hálózat az egyetemek és a különböző kutatóintézetek közötti információcserét volt hivatott megkönnyíteni a hierarchikusan kijelölt ARPANET-domainek használatával. Az eredetileg más célokra szánt TLD-k, mint a .com, .org vagy akár a .net azonban annyira elterjedtek, hogy a .net domaineket 1986-tól kezdve már általánosan lehetett regisztrálni. Az első bejegyzett domain a nordu.net, ezért a .net tartományt tekintik a legrégebbi bejegyzett TLD-nek.

Ki osztja ki a .net domaineket?

Bármely természetes vagy jogi személy regisztrálhat .net domaint. Az amerikai Verisign vállalat 2000 óta a domain-nyilvántartó. Ez a cég gondoskodik a széles körben használt domainek, például a .net és a .com domainek kezeléséről és regisztrációjáról. A .net domainek regisztrációjáért azonban díjat kell fizetni, és a regisztráció nem közvetlenül a Verisign és a végfelhasználók között történik. A domain szolgáltatók inkább akkreditált domain-regisztrátorként és közvetítőként működnek a végfelhasználók és a domain-nyilvántartó között.

Kik számára alkalmasak a .net domainek?

A .net domainnel nem lehet hibázni. A .net domain népszerűségének és elismertségének köszönhetően számos előnyt kínál a legkülönfélébb magán- vagy kereskedelmi webes projektek számára. Bár egy nemzetközi fókuszú TLD nem nyújt közvetlen SEO-előnyt, a .com és .net domainek elősegítik webhelye hitelességét és professzionalizmusát. A .net domainek hasznosak azon vállalatok számára, amelyek többnyelvű közönséget céloznak meg.

Mik a .net domain előnyei és hátrányai?

A .net domainek általánosan elismertek és nemzetközileg ismertek. Az online felhasználók ezért megbízhatónak tartják őket. A népszerű domain végződés több mint 13,5 millió regisztrációt tesz ki (2022 augusztusában). Legnagyobb előnyük, hogy egyszerű és összetett webes projektekhez is használhatók magán- és üzleti célokra világszerte. A .net domainek hasonló szinten állnak, mint a .com domainek, amelyek az összes weboldal cím mintegy 50 százalékát teszik ki. A .net domainek regisztrációs költségei azonban valójában kedvezőbbek. A .net domaineket hiteles és professzionális TLD-ként is tekintik.