Nyilvántartó, Regisztrátor, Regisztráló: ki kicsoda?

Bár a legtöbb nyilvántartó az RRR-modellt használja, egyesek ettől eltérően is működhetnek. Például lehetővé teszik a regisztrálók számára, hogy közvetlenül a nyilvántartótól rendeljenek domain neveket, vagy nagyobb jogokat adnak a domain-tulajdonosnak, mint a regisztrátornak.

Mi az egyes résztvevők szerepe?

Az RRR a domain név regisztrációjában részt vevő három fél rövidítése: a nyilvántartó, a regisztrátor és a regisztráló azaz a domain használó (angolul: Registry, Registrar, Registrant).

  • A nyilvántartók olyan szervezetek, amelyek egy vagy több domain végződést kezelnek. A nyilvántartók lehetnek: kormányzati szervek, kereskedelmi vagy nonprofit szervezetek stb. Pl. a .hu esetén ez az ISZT, míg a .eu esetén az EURID. A rendelkezésre álló domain neveket egy közvetítőn, a regisztrátoron keresztül értékesítik.
  • A regisztrátor a végfelhasználó és a nyilvántartó közötti összekötő kapocsként működik. Ez egy akkreditált vállalat, amely jogosult domain-üzemeltetési engedélyeket kiadni a regisztrálónak, domain használóknak. A Nyilvántartóval ellentétben a Regisztrátor több domain végződést is kezelhet.
  • A regisztráló, azaz domain használó Ön! Ön a domain név tulajdonosa vagy leendő tulajdonosa, és egy regisztrátoron keresztül kell regisztrálnia és kezelnie a domain nevét.

Az RRR-modell néhány kulcsfontosságú résztvevője

Míg a Registry, Registrar, Registrant dinamika az ezen intézmények hierarchiájának magyarázatához fontos, vannak más entitások is, amelyekkel kapcsolatba kerülhet.

  • ICANN: Minden az ICANN-nal (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) kezdődik. Ennek a nonprofit szervezetnek a fő feladata az internetes erőforrások - például a domain nevek - kezelése, valamint a különböző piaci szereplők koordinálása.Az ICANN az a szerv, amely a teljes domain láncra vonatkozó törvényeket és szabályokat érvényesíti.
  • Viszonteladók: A viszonteladók ugyanolyan elv alapján működnek, mint a regisztrátorok: domaineket értékesítenek a regisztrálóknak.
    Azonban nem rendelkeznek akkreditációval, és a domaineket maguk szerzik be a regisztrátoroktól. Az általuk kínált szolgáltatások gyakran kevésbé változatosak, és nincs kapcsolatuk a megszerzett domain neveket kezelő Nyilvántartóval.
    A viszonteladóknak számos “típusa” létezik: webfejlesztők, szabadúszók… Legtöbbször nem a domain nevek eladása az egyetlen tevékenységük.