Mi a különbség a dns és a dnssec között?

A DNS (Domain Name System) egy hierarchikus és decentralizált elnevezési rendszer az internethez vagy magánhálózathoz kapcsolódó számítógépek, szolgáltatások vagy egyéb erőforrások számára. Az emberek által könnyen megjegyezhető tartományneveket fordítja le a számítógépek által az egymással való kommunikációhoz használt numerikus IP-címekre. Úgy is elképzelhető, mint az internet címjegyzéke.

A DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) a DNS biztonsági kiterjesztései, amelyek a DNS-adatok hitelesítését biztosítják. Digitális aláírásokat és nyilvános kulcsú titkosítást használ a DNS-feloldó által fogadott DNS-adatok hitelességének és sértetlenségének ellenőrzésére. Lényegében a címjegyzéket egy bizalmi réteggel egészíti ki, hogy a fogadott adatok hitelesítettek legyenek.

Összefoglalva, a DNS egy olyan rendszer, amely a tartományneveket IP-címekre fordítja, míg a DNSSEC a DNS biztonsági kiterjesztése, amely a DNS-adatok hitelesítési rétegének hozzáadásával segít megvédeni a kibertámadások bizonyos típusaitól.