Mi az a DNS propagáció?

Nagyon valószínű, hogy már találkozott a “DNS-szaporítás” kifejezéssel, de nem tudott volna nem elgondolkodni azon, hogy mi is ez? Nem kell aggódnia emiatt, hiszen valószínűleg nincs egyedül. A DNS-szaporítás egy nagyon kényes téma, és ahhoz, hogy teljesen megértse, mit jelent, tudnia kell, hogyan működik az internet. A számítógépek nem olyanok, mint az emberek. Nem értik az olyan neveket, mint Michael, George, William stb. A számítógépek a számokat értik, és itt jön a képbe a tartománynévrendszer (DNS).

Amikor beírja a böngészőjébe, hogy “amazon.com”, a számítógép a “176.32.98.166”-ot látja. A tartománynévrendszer fő célja, hogy a tartományneveket IP-címekké alakítsa át, és “megmondja” a böngészőnek, hogy melyik szervert kell lekérdeznie, hogy a kért webhelyet megtekinthesse. Az IP-címeket úgy képzelheti el, mint egy utcai címet - mindegyik egy-egy webhelyet képvisel, ugyanúgy, ahogyan az utcai cím egy lakóházat.

Merüljünk el a mélyebb részletekben, hogy a böngésző honnan tudja, hogy az amazon.com a 176.32.98.166 IP-címhez kapcsolódik. Minden weboldal egy webkiszolgálón található, amely egy közönséges számítógéphez hasonlít, és amelyet kifejezetten weboldalak futtatására terveztek. Ez a számítógép egy adatközpontban van elhelyezve valahol a világon, és egy sor IP-cím (a konfigurációtól függően) kapcsolódik hozzá. Ha ez még nem lenne elég bonyolult, van még egy réteg ebben az egész egyenletben - a DNS-kiszolgálók. A DNS-kiszolgáló teljes feladata a tartományok IP-címekké alakítása. Ahhoz, hogy ezt a feladatot a lehető legoptimálisabban tudja ellátni, a DNS-kiszolgáló rekordokat tárol a gyorsítótárában, így amikor legközelebb valaki beírja a böngészőjébe, hogy “amazon.com”, azonnal a “176.32.98.166” IP-címmel rendelkező kiszolgálóra tudja küldeni.

Most talán azon tűnődsz, hogyan illeszkedik mindehhez a DNS-szaporítás. Nos, ez nagyon egyszerű. Tegyük fel, hogy Önt az X szerveren tárolják, és az IP-címe 123.123.123.123.123. Nem vagy elégedett az X szerver teljesítményével, ezért úgy döntesz, hogy átköltözöl az Y szerverre, amelynek természetesen más IP-címe lesz, például 213.213.213.213.213. Amikor megváltoztatja a domain névszervereit vagy A rekordját, amely jelenleg a 123.123.123.123.123-hoz kapcsolódik, 213.213.213.213.213-ra, és azonnal beírja a weboldalát a böngészőbe, az lekérdezi a DNS-kiszolgálótól az IP-címet. Ha a DNS-kiszolgáló még nem frissítette a rekordjait, vagy nem ürítette ki a gyorsítótárát (ami egy meghatározott időn belül történik, általában 24-72 óra között), akkor a 123.123.123.123.123 címre fog küldeni helyette. A DNS-kiszolgálónak a rekordok frissítéséhez vagy a gyorsítótár kiürítéséhez szükséges időtartamot “DNS-szaporodási időszaknak” nevezik.

Természetesen az egész forgatókönyvnek vannak más tényezői is, mint például az internetszolgáltató (ISP) gyorsítótár, a böngésző gyorsítótár, a weboldal gyorsítótár (ha van ilyen), amelyek még több réteget adnak az egész folyamathoz, de a legfontosabb dolog, amit meg kell értenie, hogy ki kell várnia ezt az időszakot anélkül, hogy aggódnia kellene, hogy valami rossz történt a domainjével. Amint a terjedési időszak véget ér, webhelye teljes mértékben elérhető lesz az új szerveren.