Hogyan történik egy új TLD bevezetése?

Mik azok az új TLD-k?

Új TLD-nek nevezünk minden olyan kiterjesztést, amely megpróbál belépni a domain nevek piacára. A korábban csak néhány kiterjesztésre korlátozódó piac hamar telítődött, és szinte lehetetlen volt szabad domain nevet találni.

2003 óta a piac számos új kiterjesztés előtt nyílt meg. Ezek egy része közösségeket (.cat, .bzh), szakmákat (.lawyer, .immo), városokat vagy régiókat (.berlin, .london) képvisel, míg mások életstílusokhoz, sportokhoz stb. kapcsolódnak.

Új TLD indítás lépései

  1. Sunrise: Ez az időszak a védjegyek tulajdonosaira és a jogtulajdonosokra korlátozódik. Az Ön védjegyeit be kell jegyeztetnie a védjegyinformációs központnál ahhoz, hogy ebben a fázisban regisztrálhasson egy domaint.
  2. LR (Landrush) / LRP (Limited Registration Period) / EAP (Early Access Program):
    • A Landrush időszak közvetlenül az általános elérhetőségi időszak előtt kezdődik, és lehetővé teszi a domain név regisztrációját magasabb áron.
    • Az LRP a kiemelt domain-regisztrációknak szentelt időszakok egymásutánját foglalja magában. Ezen időszakok mindegyike a kérelmezők egy meghatározott kategóriája számára van fenntartva.
    • Az EAP az általános rendelkezésre állási időszak része, és minden kérelmező számára nyitva áll. Az EAP alatt a domain előzetesen regisztrálható, és az árak csökkennek, ahogy közeledik az általános rendelkezésre állás kezdő időpontja.
  3. Általános elérhetőség: A regisztráció mindenki számára nyitva áll, feltéve, hogy megfelel a vonatkozó jogosultsági feltételeknek.
  4. Igények: A 90 napos védjegyoltalmi időszak a kiterjesztés elindításakor kezdődik. Ha egy domainnév-bejegyzési kérelem egybeesik a Védjegyek Információs Központjában bejegyzett védjegyekkel, a kérelmezőt e-mailben értesítik, és közlik vele, hogy a kívánt domainnév sértheti az érintett védjegyjogosultak jogait. A kérelmezőt ezután felkérik, hogy erősítse meg vagy utasítsa el a regisztrációs kérelmet. Ha a regisztráció sikeres, az érintett védjegyek jogosultjai e-mailben értesítést kapnak, amelyben figyelmeztetik őket a szellemi tulajdonjogok esetleges megsértésére.