Mik azok a prémium domain nevek?

Prémium domainek: áttekintés

Lehet, hogy már találkozott prémium domain névvel, amikor ellenőrizte az elérhetőséget.

Számos kiterjesztés megjelenésével egyes domain nevek értékesebbé váltak. Hogy miért? Mert nagyobb valószínűséggel vonzzák az internetfelhasználókat és generálnak forgalmat.

Tekintettel erre a tendenciára, a TLD-k kezelésével megbízott nyilvántartó hivatalok úgy döntöttek, hogy létrehozzák a “prémium” vagy más szóval: nagy értékű domainnevek listáját.

A lista TLD-ről TLD-re változik, mivel mindegyiknek megvan a maga pozicionálása. Például a .corsica és a .lawyer kiterjesztések nem ugyanazokkal a prémium címkékkel rendelkeznek.

Mi alapján lesz egy domain név prémium minősítésű?

Amint azt már bizonyára megértette, a prémiumlistákat a nyilvántartó hivatalok saját belátása szerint állítják össze. A nyilvántartó hivatalok azonban ritkán fedik fel e listák célját. Néhány tendenciát mégis észrevehetünk, gyakran a következők szerint választják ki a domain neveket:

  • A karakterek száma: Minél rövidebb, világosabb és hatásosabb egy domain név, annál valószínűbb, hogy emlékeznek rá és annál nagyobb forgalmat generál. Ezért van az, hogy egyes regiszterek 1 vagy 2 karaktert tartalmazó domain neveket vesznek fel a listájukra.
  • Magas hozzáadott értékű kifejezések: Ezek leggyakrabban általános kifejezések, amelyekre az internet felhasználók gyakran keresnek: hotel, étterem, marketing, online stb.

Mennyibe kerülnek a prémium domainek?

Az árakat, akárcsak a prémium domain listákat, a regisztrátorok határozzák meg. Általános szabályként a prémium domainek drágábbak, mint a normál domainek. Az árak több tíz eurótól több ezer euróig terjedhetnek.

Ne feledje, hogy néhány prémium domainnek fix ára van. Így egy 100 000 forintért regisztrált domain név az első évben 100 000 forintba kerül, majd a második évben is, stb.

Mások viszont csak az első regisztrációnál számítanak prémiumnak. Ez azt jelenti, hogy az első évben magas áron vásárolhatja meg domainjét, majd a megújításkor már a normál áron történik.