A PHP használók több mint 61%-a nem támogatott PHP-verziókat használ

A Zend 2023 PHP Landscape Report, a Perforce Software által a PHP-környezetről évente készített elemzésből kiderült, hogy a PHP-közösségen belül a válaszadók több mint 61%-a használ legalább egy, már nem támogatott PHP-verziót. A több mint 100 főt foglalkoztatóknál ez az arány 66% körülire nőtt.

“A PHP gyorsan fejlődik, és a felmérésünk eredményei ismét azt mutatják, hogy sok csapat vagy nem rendelkezik a szükséges erőforrásokkal ahhoz, hogy következetesen lépést tartson, vagy nem helyezi ezt előtérbe” - mondta Matthew Weier O’Phinney, a Zend termékmenedzsere.

“Ez bizonytalan helyzetbe hozza őket - olyan helyzetbe, amely potenciálisan veszélyes sebezhetőségeknek teszi ki az alkalmazásaikat.”

Annak ellenére, hogy a megkérdezettek 68%-a azt mondta, hogy a következő 12 hónapra terveznek frissítést, több mint a fele azt mondta, hogy a fejlesztési idejüknek csak 25%-át vagy annál kevesebbet fordítanak a karbantartási feladatokra, például a migrációkra. A válaszadók egyetértettek, és az új funkciók fejlesztését fontosabbnak nevezték, mint az alkalmazásbiztonságot.

“A felmérés adataiból egyértelműen kiderül, hogy egyes PHP használó csapatok kénytelenek nehéz döntéseket hozni az alkalmazásfejlesztés során: biztosítják-e alkalmazásuk biztonságát, és kockáztatják-e, hogy lemaradnak versenytársaik mögött? Vagy az új funkciók létrehozására koncentrálnak, és figyelmen kívül hagyják a sebezhetőségeknek való potenciális kitettséget” - tette hozzá Matthew Weier O’Phinney.

“Szerencsére vannak olyan lehetőségek, amelyek segíthetnek a vállalatoknak mindkettőt megtenni - ilyenek például a kereskedelmi PHP LTS és a Zend migrációs szolgáltatásai.”

Konténerizáció, Orchestrálás

A dokumentum a PHP esetében az orchestrációs és konténerizációs trendeket is megvizsgálta. A megkérdezettek több mint 57%-a mondta, hogy használ konténerizációs technológiát, és több mint 47% mondta, hogy azonnal alkalmazza az orchestrációs eszközöket. A felmérés eredményei szoros kapcsolatot mutattak ki az alkalmazás és a cégméret között is, a nagyobb vállalkozások sokkal nagyobb valószínűséggel használnak konténerizációs és orchestrációs technológiákat.

“A PHP-csapatok továbbra is élen járnak a konténerizáció és az orchestráció bevezetése terén” - tette hozzá O’Phinney úr. “Míg a szoftveralkalmazási iparágban a nagyobb szervezetek jellemzően lassan fogadják el ezeket a trendeket, a nagy PHP-csapatok korai és lelkes alkalmazók.”

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Zend a felmérést arra használta fel, hogy adományokat gyűjtsön egy technológiát támogató nonprofit szervezet számára. A 2023-as felmérés a Code2040 nonprofit szervezet számára gyűjtött pénzt, amely arra törekszik, hogy megszüntesse azokat a rendszerszintű akadályokat, amelyek megakadályozzák a fekete és latin-amerikai egyének teljes körű részvételét és vezető szerepvállalását az innovációs gazdaságban.