Digitális bennszülöttek vagy digitális bevándorlók?

A “digitális bennszülött” és a “digitális bevándorló” kifejezéseket Marc Prensky találta ki. Azt hirdette, hogy a digitális bennszülöttek és a digitális bevándorlók különböző módon érzékelik és használják a technológiát, valamint a tanulásban. Az e személyek közötti különbségekkel foglalkozik ez a cikk.

Digitális bennszülöttek vs. digitális bevándorlók: Mi vagy te?

A trendekkel való lépéstartás érdekében a digitális bevándorlók manapság aktívan részt vesznek a mindennapi tevékenységek elvégzésében és a technológia segítségével történő tanulásban. Egy kutatási eredmény azt mutatja, hogy az idősebb felnőttek (65 évesek és idősebbek) pozitívan viszonyulnak a tanulási technológia használatához a mindennapi tevékenységeik vagy érdeklődési köreik, például az e-mailek küldése vagy az online szörfözés során. Mindazonáltal a tanulási folyamat összetett érzelmekkel és különböző feladatmegoldásokkal járó küzdelmet jelent. Az idősebb felnőtteknek időt kell hagyni az új készségek elsajátítására, és a tanulás során gondosságot kell fordítani rájuk. Másrészt az idősebb felnőttek még mindig nem bíznak az internetes alkalmazások használatában.

Ahogy Prensky kijelentette, azokat az embereket, akik nem a digitális korszakban születtek, és később sajátították el az új technológiát, “digitális bevándorlóknak” nevezik, míg azokat, akik a digitális korszakban vagy azt követően születtek, “digitális bennszülötteknek”. A digitális korszak 1980-ban kezdődik. Így Prensky definíciója alapján a 40 éves és annál idősebb felnőtteket “digitális bevándorlóknak” minősítették.

“Csak azért, mert öregszem? Azon kapom magam, hogy nehezen tudok lépést tartani a technológiával… Elárasztott a technológia választéka és sokfélesége.” Az interjúalany így érvel tovább: “Képtelen vagyok mindent megtanulni. Néha úgy érzem, hogy még azokat sem tudom megtanulni, amelyek valóban hasznosak lennének számomra”. Ezt az állítást Lohan, egy 56 éves felnőttképzési szakember tette. Ma a középkorú felnőttek digitális bevándorlók. Másképp érzékelik a technológiát, mint egy digitális bennszülött. Hogy mennyire mások ők? Itt van a különbség:

Digitális bennszülöttek

  • Szeretik az állandó összeköttetést
  • Előnyben részesítik a saját, mindenütt jelenlévő technológiáikat.
  • A közvetlenséget kedvelik, és rövid a figyelmük.
  • SMS-ek és azonnali üzenetek rövidítését használják, mint például: “c u”, “how r u”, “becoz”.
  • Elsősorban az internetet használják információszerzésre
  • Inkább online szocializálódnak, és gyengék a személyes kommunikációban.

Digitális bevándorlók

  • Inkább telefonon vagy személyesen beszélgetnek.
  • Értékelik a “megfelelő” angol nyelvet sms-ben
  • A hivatalos kommunikációs csatornákat részesítik előnyben, mint például a telefon, a részletes e-mailek vagy a személyes kommunikáció.
  • Nem értik az interneten használt szleng szavakat és kifejezéseket, mint például az “idk”, “brb”, “t2yl”.
  • Inkább kinyomtat dolgokat, minthogy képernyőn dolgozzon

Másrészt az utóbbi években egyes kutatók azt állították, hogy a “digitális kategóriákat” nem az életkor, hanem a technológia megértése, megértése és kényelme alapján kell csoportosítani. A különböző egyéneket 4 kategóriába sorolják.

1. Az elkerülők kerülik a modern technológia használatát

Ebbe a csoportba tartoznak az idős digitális bevándorlók, akik nem tudnak viszonyulni a modern technológiához, és a fiatal digitális bennszülöttek, akik filozófiailag ellenzik az internet és más modern online technológiák használatát.

2. A minimalisták vonakodva használják a technológiát

Nem szívesen kényszerülnek a technológia használatára, de a nyomtatott példányokat részesítik előnyben, és nem bíznak az elektronikus forrásokban. Ők lehetnek digitális bevándorlók, akik vonakodva fogadják el a technológiát, vagy digitális bennszülött minimalisták. Turisták azok az emberek, akik látogatónak érzik magukat a digitális világban. Figyelmet fordítanak a “helyi” vagy “bennszülött” digitális kultúrára, megtanulják a nyelvét, megfigyelik a rituáléit, és megértik a komplexitását. Ez a csoport belső távolságot tart a technológiától, bár hajlamosak azt megfelelően és hatékonyan használni, szükség szerint, de nem extenzíven. Ez a csoport belsőleg nem digitális marad a preferenciák és értékek tekintetében.

3. Lelkes vagy lelkes alkalmazó Élvezi a technológiával való együttlétet.

Részt vesznek online vitákban a Facebookon, híroldalakon, blogokon vagy online oktatáson keresztül. Akár saját online tartalmat is készíthetnek. E csoport tagjai e-maileket ellenőriznek és egész nap online vannak, érdekesnek találják a technológiát, és biztosan van okostelefonjuk.

4. Az innovátorok nem csak lelkesek; a technológiával együtt dolgoznak, hogy javítsák azt

Ezek a játékfejlesztők, programozók, mérnökök és műszaki írók. Az innovátorok weboldalakat építenek, alkalmazásokat készítenek, és egyéb online alkotói feladatokat látnak el társaik számára. A túlhasználók erősen függnek a technológiától, hogy lekössék az idejüket. Sok fiatal digitális bennszülött tartozik ebbe a csoportba, és ők a játékosok. Ha a digitális bevándorlók ebbe a csoportba tartoznak, akkor a közösségi hálózatépítés miatt.


A digitális bevándorlók valójában nem születnek számítógépes ismeretekkel. A “bennszülött” kifejezésből egyértelmű, hogy a digitális bennszülöttek jobban értenek a technológiához, mint a digitális bevándorlók. A mai gyerekek másképp tanulnak és alkalmazkodnak a technológiához, mint a felnőttek. Annak kiderítése, hogy a digitális bevándorlók hogyan tanulnak a technológia hozzáférhetőségével, kulcsfontosságú. A digitális bevándorlók egy része például a “lelkes alkalmazók” csoportjába tartozik, és aktívan részt vesz az online fórumok vitájában. Néhányan azonban a “minimalista” vagy “elkerülő” csoportba tartoznak. Előfordulhat, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyják vagy nem szívesen vesznek részt a felsőoktatási intézmény által előkészített vitafórumon. Ezért ez negatív tanulási élményt okoz számukra. Ezért fontos, hogy az oktatók megértsék, hogyan tanulnak a digitális bevándorlók az eLearning környezetben, és olyan jobb tanítási és tanulási stratégiát tervezzenek, amely megfelel a digitális bevándorlók igényeinek. Így a tanulók ezen csoportja könnyedén és hatékonyan tudná elvégezni a tanulást az eLearning környezetben.