Honlapkészítés: az első lépés a webtárhely-választás

Saját honlapot szeretnénk készíteni vagy készíttetni? Akkor a megfelelő domain név kiválasztása és lefoglalása mellett a megfelelő webtárhely kiválasztása az első lépések egyike. Utóbbi különösen fontos ahhoz, hogy leendő honlapunk maximálisan kiszolgálja vásárlóink és ügyfeleink igényeit.

Hogy mire figyeljünk oda a megfelelő webtárhely kiválasztásakor? Az alábbiakban sorra vettük a legfontosabb szempontokat!

A tárhely mérete nagyon fontos

Ha már tudjuk, hogy pontosan milyen honlapot szeretnénk, akkor lehet tervezni a webtárhely méretével is, lévén ehhez kell igazítani mindent. Ellenkező esetben később bővítésre lesz szükségünk, miközben rengeteg kellemetlenséggel találkozhatunk.

Egy általános portfólió oldalnak, egy céges bemutatkozó portálnak például elegendő néhány gigabájt, hiszen az ilyen weboldalakon ritkán van túl sok adat. Ha viszont egy nagyobb üzleti oldal, egy kisebb webshop, sőt komplett céges levelezés is tartozna a portálhoz, akkor ennél sokkal nagyobb webtárhely kell majd.

A rendelkezésre állást is mindig ellenőrizzük

Minden webtárhely-szolgáltató elérhetővé teszi rendelkezésre állási adatait, illetve a világhálón a leendő felhasználók is megerősíthetnek minket ezeknek a valódiságáról. Ez nagyon fontos, hiszen alapvetően határozza meg azt, hogy weboldalunk mindig elérhető legyen az ügyfelek számára.

Ezen a téren nem köthetünk kompromisszumot, ezért érdemes olyan webtárhely mellett dönteni, amivel 99,9 százalékos rendelkezésre állást ígérnek. Hogy ezek csak számok? Meglehet, de ma már senki sem mer ilyen adatokról hamis információkat közzé tenni.

Figyeljünk oda a szolgáltatásokra

Minden webtárhely kínál bizonyos szolgáltatásokat. Az árcédula mellett jellemzően ilyen tekintetben találhatjuk a legnagyobb különbségeket a lehetőségek között. Szimpatikus például, ha a webtárhelyhez rögtön domain regisztrációt is kapunk, de az ingyenes alkalmazások, az e-mail szolgáltatások vagy az átlátható cPanel sem hagyhatók figyelmen kívül.

Utóbbi különösen akkor hatékony, ha mi magunk építenénk a honlapot, hiszen egy jó cPanel segítségével egyszerűen telepíthető Wordpress vagy más honlapmotor, amivel könnyebb lesz kialakítani a weboldalt.

Biztonság mindenekelőtt

A mai digitális világban rendkívül lényeges a kiberbiztonság kérdése. Egy webtárhely kiválasztásakor erre is nagy figyelmet kell fordítanunk, hiszen lényeges például, hogy a kérdéses szolgáltató rendelkezzen olyan alapvető dolgokkal, mint a tűzfal vagy a DDoS elleni védelem.

A jó webtárhely mellé biztosítva vannak a legalapvetőbb biztonsági protokollok, valamint az SSL tanúsítványok is. Ezek meglétét még akkor sem szabad figyelmen kívül hagyni, ha találunk olcsóbb webtárhelyeket, amelyek nem kínálnak ilyen opciókat. A biztonság ugyanis ma már nem extra!

Gondoljunk a növekedésre

A legtöbben vállalkozásuk számára készítenek saját weboldalt, amivel a cél hosszabb távon biztosan a növekedés. Amennyiben mi is így vagyunk ezzel, akkor számoljunk vele, hogy ezzel a folyamatos növekedéssel a tárhely-igényeink is egyre csak emelkednek majd.

Leginkább ezért érdemes olyan szolgáltatót és webtárhelyet választani, ami a későbbiekben gyakorlatilag néhány kattintással növelhető, legyen szó akár a tárhely méretéről, akár annak teljesítményéről.