Mi az a webtárhely és hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Amennyiben saját honlapot szeretnénk készíteni – vagy készíttetni egy szakemberrel –, akkor elengedhetetlen hozzá megfelelő webtárhelyet vásárolni a domain név regisztráció mellé.

Hogy mi az a webtárhely, miért olyan fontos egy weboldal esetén és hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelőt? Ezekre a kérdésekre szerettünk volna választ adni aktuális cikkünkben!

Mi az a webtárhely?

A webtárhely gyakorlatilag nem más, mint egy távoli szerverszámítógép – pontosabban annak egy bérelt egysége –, mely lehetőséget nyújt a honlapunkhoz kapcsolódó tartalmak tárolására, illetve a működtetéshez szükséges erőforrások biztosítására.

Röviden tehát a webtárhely biztosítja azt, hogy honlapunk teljes pompájában és minden funkciójával együtt meg tudjon jelenni a világhálón a beregisztrált domain néven, de később az adattárolás mellett a céges levelezés és az egyéb funkciók kiszolgálása is a segítségével történik.

Hogyan válasszunk megfelelő webtárhelyet?

Hogy mire kell odafigyelnünk ahhoz, hogy honlapunk mögött megfelelő webtárhely dolgozzon? Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

A tárhely mérete az egyik legfontosabb

Rendkívül lényeges egy webtárhely kiválasztásakor a méret, amit a szolgáltatók ma már ritkán megabájtban (MB), a legtöbbször gigabájtban (GB), extrém esetben terrabájtban (TB) adnak meg. Hogy weboldalunknak mekkora tárhelyre lesz szüksége, az mindig saját igényeink függvénye.

Minél látványosabb a dizájn, minél több képet, videót vagy animációt akarunk elhelyezni rajta, minél több tartalmat szeretnénk a látogatók elé tárni, annál nagyobb webtárhelyre lesz szükségünk.

Egy kisebb céges oldalnak – ahol minimális frissítés zajlik – jellemzően már 2-3GB webtárhely is elegendő lehet, de egy nagyobb webshop vagy magazin esetében a határ a csillagos ég. Szerencsére a webtárhely bármikor bővíthető, így amennyiben kinőttük a meglévőt, egyszerűen növelhetjük a méretét.

A webtárhely szolgáltatásai

A méret mellett rendkívül lényeges a megfelelő webtárhely kiválasztásakor, hogy milyen szolgáltatások és funkciók tartoznak hozzá. Ez a karbantartás, a működtetés és a biztonság szempontjából egyaránt nagyon fontos szempont, amivel kapcsolatban mindig érdemes kikérni a weboldal készítőjének tanácsát.

Minden webtárhelyhez járnak bizonyos szolgáltatások, és gyakori, hogy minél nagyobb a méret, annál több a funkció is. Érdemes a választást ezért mindig arra bízni, aki tudja, hogy mit jelentenek olyan kifejezések, mint az SSL, a MySQL vagy a cPanel felület.

A megbízhatóság nagyon lényeges

A méret és a funkciók mellett a webtárhelyek kiemelkedően fontos tulajdonsága még a megbízhatóság. Egy honlapnak ugyanis a nap 24 órájából 23 óra 59 percen és 59 másodpercen át elérhetőnek kell lennie, a leállások ugyanis anyagi kiesést jelenthetnek, kárt okozhatnak egy vállalkozás életében.

Ezért válasszunk olyan webtárhely szolgáltatót, amelyik 99,9 százalékos rendelkezésre állási garanciát biztosít, jó értékelések és vélemények olvashatók róla a világhálón, ezen felül rendelkezik ügyfélszolgálattal, ami nagyon lényeges, hiszen probléma esetén megnyugtató, ha élő emberhez fordulhatunk segítségért – akár azonnal.