Mi az a kiterjesztett hitelesítésű (EV) tanúsítvány?

A kiterjesztett hitelesítésű (Extended Validation - EV) tanúsítvány az SSL (Secure Sockets Layer) tanúsítványok legmagasabb szintű típusa, amely a weboldalak üzemeltetőinek hitelességét igazolja. Az EV tanúsítványokat általában a nagyobb és nevesebb márkák, a pénzintézetek és az állami szervezetek használják.

Az EV tanúsítvány kiállító hatóság (CA) szigorú hitelesítési folyamatot alkalmaz a weboldal üzemeltetőjének szervezeti hitelességének, üzleti tevékenységének, fizikai helyének és domain tulajdonjogának ellenőrzésére. Az EV tanúsítványok kiállítása általában hosszabb időt vesz igénybe, mint az Organization Validated (OV) vagy Domain Validated (DV) tanúsítványok esetében, mivel az EV tanúsítványok kiállítása előtt az üzemeltetőnek részletes dokumentációt kell bemutatnia a szervezetével és az üzleti tevékenységeivel kapcsolatban.

Az EV tanúsítvánnyal védett weboldalakon megjelenik egy zöld lakat ikon, a vállalat vagy az intézmény neve, és az általában a böngésző címsorának színe is megváltozik, hogy zöld lesz. Ez a jelzés a felhasználók számára egyértelműen jelzi, hogy a weboldal megbízható, és az adatvédelem nagyon magas szintű.

Az EV tanúsítványok használata azonban drágább, mint a DV és az OV tanúsítványok, mivel a tanúsítvány kiállító hatóságnak szigorúbb előírásoknak kell megfelelnie. Az EV tanúsítványok használata azonban magasabb szintű biztonságot és megbízhatóságot nyújt a weboldalak számára, amelyek gyakran érzékeny és fontos adatokat kezelnek, mint például banki adatok vagy üzleti információk.