7 e-mail biztonsági kockázat, és hogyan védekezzenek ellenük

Kisvállalkozóként Ön is tudja, hogy cége sikere az adatok biztonságától függhet. De azt tudta, hogy az e-mail az egyik leggyakoribb belépési pont a kiberbűnözők számára? A Tessian szerint az adathalász-támadások 96%-a e-mailen keresztül történik. Ezért a kisvállalkozásoknak tisztában kell lenniük - és védekezniük kell a potenciális e-mail biztonsági kockázatokkal szemben.

Ebben a cikkben hét gyakori e-mail biztonsági kockázatot tárgyalunk, amelyekkel a kisvállalkozások tulajdonosai manapság szembesülnek, és azt, hogy hogyan védekezhetnek ellenük. Ezt követően itt az ideje, hogy felvértezze magát a vállalkozás biztonságának megőrzéséhez szükséges ismeretekkel.

Spear Phishing

A Spear phishing olyan e-mail biztonsági kockázat, amellyel a kisvállalkozások tulajdonosainak tisztában kell lenniük. Ez egy konkrét személyt, szervezetet vagy csoportot célzó kibertámadás. A hagyományos adathalászkísérletekkel ellentétben a spear phisherek személyes adatokat és kutatásokat használnak fel, hogy e-mailjeiket legitimnek és hihetőbbnek tüntessék fel, hogy hozzáférjenek olyan érzékeny információkhoz, mint felhasználónevek, jelszavak, pénzügyi adatok és más adatok.

A kisvállalkozások tulajdonosai úgy tudnak a legjobban védekezni a spear phishing támadások ellen, ha oktatják munkatársaikat a gyanús linkekre való kattintás vagy az ismeretlen fájlok letöltésének veszélyeiről. Az alkalmazottakat arra is ki kell képezni, hogy felismerjék a csalárd e-mailek jeleit.

Néhány gyakori jel: elírt szavak vagy kifejezések, általános üdvözlések (pl. “Kedves Ügyfél”), személyes adatok, például társadalombiztosítási számok vagy bankszámlaadatok bekérése, a szokásos csatornákon kívüli fizetési kérelmek (pl. nem nyomon követhető pénzátutalási szolgáltatások), túl szép ajánlatok, hogy igazak legyenek (pl. “Nyerj egy ingyenes nyaralást”), és olyan weboldalakra mutató linkek, amelyek szokatlan URL-címekkel vagy rossz helyesírási és nyelvtani adatokkal rendelkeznek az oldalon.

A kisvállalkozásoknak érdemes befektetniük e-mail biztonsági szoftverekbe is, hogy kiszűrjék a rosszindulatú e-maileket, mielőtt azok eljutnának az alkalmazottak postaládájába. Ez a szoftver képes felismerni az olyan fenyegetéseket, mint az adathalász csalások, azáltal, hogy átvizsgálja az e-maileket spam tartalmak, rosszindulatú mellékletek és gyanús URL-ek után kutatva.

Végezetül a vállalatoknak világos irányelveket kell kialakítaniuk a belső és külső e-mail kommunikációra vonatkozóan. Ez magában foglalja az erős és gyakran frissített jelszavak előírását, valamint a vállalati e-mailek elfogadható használatának egyértelmű meghatározását, például a nem megfelelő nyelvezetet vagy a munkatársak közötti személyes beszélgetéseket, amelyek a nyilvánosságra kerülés esetén adatvédelmi incidensekhez vezethetnek.

Email Spoofing

Az e-mail hamisítás az, amikor egy hacker olyan e-maileket küld, amelyek hivatalos forrásból, például az Ön bankjától vagy más szervezettől származnak. Ez azért jelent e-mail biztonsági kockázatot, mert a hackerek ezt arra használják, hogy megpróbálják rávenni Önt az e-mail megnyitására és a rosszindulatú linkekre vagy mellékletekre való kattintásra. Arra is használhatják, hogy bizalmas információkat, például jelszavakat, hitelkártyaszámokat és felhasználóneveket lopjanak el.

A kisvállalkozások tulajdonosai különösen nagy kockázattal szembesülnek, amikor az e-mail hamisításról van szó. A hackerek azért vehetik célba a kisvállalkozásokat, mert tudják, hogy gyakran kevésbé biztonságos rendszerekkel rendelkeznek, így könnyebb célpontok, mint a kifinomultabb kiberbiztonsági protokollokkal rendelkező nagyobb szervezetek.

Az e-mail biztonsági protokollok és eszközök használata a legjobb módja az e-mail hamisítás elleni védekezésnek. Egy biztonságos levelezőszerver beállításával a vállalkozások megvédhetik e-mailjeiket attól, hogy a hackerek elfogják őket. Egy e-mail titkosítási szolgáltatás is segíthet abban, hogy az e-maileket ne lehessen olvasni vagy manipulálni a szállítás során.

A vállalkozásoknak a bejövő e-maileket is ellenőrizniük kell, mielőtt rákattintanak a linkekre vagy megnyitják a mellékleteket, és minden szoftvert és operációs rendszert naprakészen kell tartaniuk a legújabb biztonsági javításokkal. Végezetül a kisvállalkozások tulajdonosainak érdemes megfontolniuk a kétfaktoros hitelesítés bevezetését az e-mail fiókok esetében, hogy a hackerek számára megnehezítsék a hozzáférés megszerzését.

Rosszindulatú fertőzések

A malware fertőzések olyan számítógépes programok vagy kódrészletek, amelyek kárt okozhatnak az eszközökben és azok adataiban. A kisvállalkozások tulajdonosai számára azért jelentenek e-mail biztonsági kockázatot, mert a bűnözők rosszindulatú e-mailek segítségével hozzáférhetnek érzékeny információkhoz, például az ügyfelek hitelkártyaszámához vagy az alkalmazottak nyilvántartásához.

A rosszindulatú programok elleni védekezés egyik módja az e-mail-ellenőrzés, amely a bejövő és kimenő e-mailek rosszindulatú linkek vagy mellékletek keresését jelenti. Ha egy rosszindulatú fájlt észlelünk, megakadályozhatjuk, hogy az bejusson a rendszerbe, így minimálisra csökkentve a fertőzés kockázatát.

A kisvállalkozások tulajdonosainak azt is meg kell fontolniuk, hogy minden eszközükön vírusirtó szoftvert használjanak - ez segít felismerni az esetleg tudtukon kívül letöltött rosszindulatú alkalmazásokat. Az is lényeges, hogy minden szoftvert naprakészen tartsanak a legújabb biztonsági javításokkal; egyes vírusok kihasználják az elavult szoftververziókban található sebezhetőségeket.

Ransomware-támadások

A zsarolóprogramok olyan rosszindulatú szoftverek, amelyek a számítógépes adatokhoz való hozzáférés lezárásával pénzt akarnak kicsikarni, amíg a váltságdíjat ki nem fizetik. Ez egy olyan e-mail biztonsági kockázat, amellyel a kisvállalkozások tulajdonosainak tisztában kell lenniük, mivel egyre gyakoribbá válik (és gyakran súlyos következményekkel járhat, például csőddel). A zsarolóvírusokat még veszélyesebbé teszi az a tény, hogy többféle formát ölthetnek, és különböző forrásokból származhatnak, ami megnehezíti a védekezést ellenük.

A ransomware-támadásokat jellemzően adathalász e-maileken vagy rosszindulatú, legitimnek tűnő linkeken keresztül terjesztik. Ha azonban rákattintanak, a rosszindulatú szoftver titkosítja a merevlemezen lévő összes fájlt, így Ön nem férhet hozzá az adataihoz, hacsak nem fizeti ki a váltságdíjat. A telepítést követően a zsarolóvírus a hálózat más eszközeire is átterjedhet.

“A zsarolóvírus-támadások megelőzése érdekében a kisvállalkozások tulajdonosainak érdemes megfontolniuk egy átfogó biztonsági mentési és helyreállítási terv bevezetését - mondja Tom Golubovich, a Ninja Transfers marketing- és médiakapcsolatokért felelős vezetője. “A fájlok rendszeres biztonsági mentése biztosítja, hogy ha zsarolóvírus-támadás áldozatává válik, hozzáférjen az összes adatához, és gyorsan vissza tudja állítani azokat.”

A legjobb módja annak, hogy megvédje magát és vállalkozását a zsarolóvírus fenyegetésekkel szemben, ha proaktívan gondoskodik a biztonságról. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen ellenőrizze a potenciális fenyegetéseket, és frissítse szoftverét a legújabb javításokkal és biztonsági frissítésekkel.

Emellett létfontosságú, hogy a szervezetében mindenki tisztában legyen azzal, hogyan működnek az adathalász e-mailek, és hogyan ismerhetik fel azokat, mielőtt bármilyen gyanús linkre kattintanának, vagy megnyitnák az e-mailben küldött mellékleteket. Az alkalmazottak megfelelő képzése nagyban hozzájárul a szervezeten belüli zsarolóvírus-támadások kockázatának csökkentéséhez.

Nem biztonságos wi-fi kapcsolatok

A nem biztonságos wi-fi kapcsolatok nem igényelnek jelszót az internetkapcsolat eléréséhez. Ez gyakori a kávézókban, szállodákban, repülőtereken és más nyilvános helyeken. Sajnos, bár kényelmesnek és ingyenesnek tűnhet, különösen akkor, ha csak most indítjuk a vállalkozást, a nem biztonságos wi-fi-kapcsolatok komoly biztonsági kockázatot jelentenek az e-maileket küldő vagy fogadó kisvállalkozók számára.

Ha nem biztonságos kapcsolatot használ, az azon áthaladó összes adatot a szabadba sugározza, ami azt jelenti, hogy bárki rosszindulatú szándékkal könnyen lehallgathatja azokat, és ellophat bizalmas információkat, például jelszavakat és számlaszámokat.

Ami még rosszabb, hogy mivel ez a fajta támadás vezeték nélküli kapcsolaton keresztül történik, a hacker akkor is hozzáférhet az érzékeny adatokhoz, ha fizikailag nincs a közelében - csak ugyanannak a nem biztonságos hálózatnak a hatósugarán belül kell lennie.

A kisvállalkozások tulajdonosai úgy védekezhetnek a legjobban az ilyen támadások ellen, ha lehetőség szerint biztonságos wi-fi hálózatokat használnak. Keressen olyan hálózatokat, amelyek jelszót igényelnek a hozzáférés engedélyezése előtt; ezeken általában valamilyen titkosítást engedélyeznek, így az azon keresztül küldött vagy fogadott adatok biztonságban lesznek a kíváncsi szemek elől.

Továbbá fontolja meg egy virtuális magánhálózat (VPN) szolgáltatás használatát, amikor nyilvános wi-fi hálózatokhoz csatlakozik - ez még egy plusz biztonsági réteget ad az online tevékenységének további titkosításával. Végezetül pedig gondoskodjon arról, hogy bizalmas e-maileket csak biztonságos hálózaton vagy titkosított e-mail szolgáltatón keresztül küldjön, hogy üzenetei a lehető legnagyobb biztonságban legyenek.

Bennfentes fenyegetések

A bennfentes fenyegetések alatt a vállalkozás egy alkalmazottja vagy bennfentes személy által végzett bármilyen rosszindulatú tevékenységet érthetünk. Ezek az egyik legjelentősebb e-mail biztonsági kockázat, amellyel a kisvállalkozások tulajdonosai szembesülnek, mivel az erőforrások hiánya és az ilyen típusú fenyegetések kezelésében való tapasztalatlanságuk miatt könnyen kihasználhatják őket. A bennfentes fenyegetések az adatok megsértésétől, az ellopott jelszavaktól vagy a rosszindulatú szoftverek támadásaitól kezdve a bizalmas információkat kiszivárogtató elégedetlen alkalmazottakig terjedhetnek.

A kisvállalkozások erős többfaktoros hitelesítési rendszerekkel védekezhetnek az ilyen típusú fenyegetések ellen. A hitelesítési rendszerek segítenek megvédeni a szervezet e-mail rendszerét a jogosulatlan hozzáféréstől azáltal, hogy a felhasználóknak többféle bizonyítékot kell bemutatniuk, mielőtt hozzáférést kapnának a bizalmas adatokhoz.

Ez magában foglalhatja a kétfaktoros hitelesítést, amelyhez a felhasználónak egy felhasználónevet és jelszót, valamint egy egyszeri, szöveges üzenetben vagy e-mailben küldött kódot kell megadnia.

Ezen túlmenően a vállalkozásoknak megalapozott irányelvekkel kell rendelkezniük az alkalmazottak magatartására vonatkozóan. Ezeknek a szabályzatoknak egyértelmű szabályokat kell tartalmazniuk arra vonatkozóan, hogy az alkalmazottak milyen információkat oszthatnak meg kívülállókkal, és milyen tevékenységek tilosak a munkahelyen belül. A vállalkozásoknak továbbá rendszeresen figyelemmel kell kísérniük e-mailjeiket és a munkavállalók viselkedését, hogy gyorsan felismerhessék a gyanús tevékenységeket.

Jarret Austin, a Bankruptcy Canada tulajdonosa szerint: “Az e-mail biztonságot prioritásként kezelni a vállalkozások számára alapvető fontosságú. A vállalkozásoknak rendelkezniük kell a megfelelő eszközökkel, irányelvekkel és eljárásokkal, hogy megvédjék magukat a rosszindulatú fenyegetésektől. Hosszú távon megéri a többlet időt és erőfeszítést áldozni arra, hogy az e-mailek biztonságban legyenek.”

A vállalatok számára az is bölcs dolog, ha kifejezetten a bennfentes fenyegetések felderítésére kifejlesztett szoftveres megoldásokba, például adatvesztés-megelőző (DLP) eszközökbe fektetnek be. A DLP-eszközök segítenek a szervezeteknek felismerni az érzékeny adatok nem megfelelő használatát vagy az azokhoz való jogosulatlan hozzáférést.

Jelszó rossz kezelése

A jelszó rossz kezelése komoly e-mail biztonsági kockázat, amelyet a kisvállalkozások tulajdonosainak nem szabad félvállról venniük. Ez a gyenge jelszavak használatára, a jelszavak megosztására és ugyanazon jelszó több fiókhoz való használatára utal. Ez növeli a bizalmas adatokhoz való jogosulatlan hozzáférés kockázatát, és súlyos következményekkel járhat a különböző méretű vállalkozások számára.

A gyenge jelszavak könnyen kitalálhatók, és nem elég biztonságosak az érzékeny információk védelméhez. Gyakori példa erre a személyes adatok, például a születési dátum vagy a háziállat neve, illetve az olyan egyszerű szövegek használata, mint a “jelszó” vagy az “12345”. A jelszavak megosztása bárkivel, akinek nincs rá szüksége, szintén növeli a biztonsági kockázatokat.

Az ilyen fenyegetések elleni védekezés érdekében a kisvállalkozások tulajdonosainak mindig erős jelszavakat kell használniuk, és soha nem szabad megosztaniuk azokat senkivel, akiben nem bíznak. Az erős jelszavak legalább 12 karakterből állnak, beleértve a betűket (kis- és nagybetűket egyaránt), számokat, szimbólumokat és szóközöket. Az is lényeges, hogy minden fiókhoz különböző jelszavakat használjon, hogy ha az egyiket veszélyeztetik, az ne veszélyeztesse a többi fiókot.

Emellett bölcs dolog, ha lehetőség szerint minden fiókban engedélyezi a kétfaktoros hitelesítést, mivel ez egy további védelmi réteget jelent arra az esetre, ha valaki mégis sikerülne helyesen kitalálni a jelszót. Végezetül a kisvállalkozások tulajdonosainak biztosítaniuk kell, hogy vírusirtó szoftverük naprakész legyen, és rendszeresen futtatniuk kell a rosszindulatú szoftverek keresését, amelyek megpróbálhatják ellopni az adataikat vagy eltéríteni a fiókjaikat.

Befejezés

A kisvállalkozások tulajdonosai számos biztonsági kockázattal szembesülnek az e-mailekkel kapcsolatban, de a megfelelő stratégiákkal megvédhetik szervezetüket ezektől a fenyegetésektől. Az erős hitelesítési rendszerek használatával, a megfelelő munkavállalói irányelvek bevezetésével, az észlelőeszközökbe való befektetéssel és a rendszeres biztonsági képzéssel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy bizalmas adataik biztonságban maradjanak. Ezek a lépések segítenek a kisvállalkozásoknak abban, hogy e-mail kommunikációjukat biztonságban tartsák, és megvédjék őket a rosszindulatú támadásoktól.