Elveszíted, ha nem készítesz biztonsági mentést róla!

Ó, azok a híres utolsó szavak: “Majd valamikor készítek biztonsági másolatot”. Hány dokumentum, fénykép, videó és miegymás pusztult el értelmetlenül, veszett el örökké, mert az a “valamikor” sose jött el. Az adataid csak egy merevlemez meghibásodásnyira vannak attól, hogy elvesszenek.

A szomorú, hogy senki nem hiszi azt, ez vele is megtörténhet. Megsérül a rendszer, a telefon beesik a WC-tartályba, a kutya megrágja az iPad-et. Okkal hívjuk ezeket az eseteket baleseteknek és nem előrelátható eseteknek. Nem rajtad áll mikor fognak megtörténni, de mérget vehetsz rá, hogy a legrosszabb időben fognak bekövetkezni.

De nem kell, hogy a sors szeszélyeire bízd magad. A saját szerencséd kovácsa lehetsz, ha résen vagy és az adataidról készítesz biztonsági másolatot. Ez a cikk segít neked abban, hogy el tudd dönteni miről és milyen sűrűn szükséges biztonsági mentést készítened.

A Nagy Kérdés

Mikor próbálod eldönteni mely adatoktól készíts biztonsági másolatot, tedd fel magadnak a nagy kérdést: “Mekkora gondba kerülnék, ha elveszíteném ezeket a fájlokat?” Jó eséllyel kijelenthető, nem szükséges biztonsági másolatot készítened a heti bevásárlólistádról. De mi a helyzet az elmúlt évek adónyilvántartásaival? Mentsd le őket. Hát az önéletrajzoddal? Azt is! Az esküvőd digitális fényképeivel? Amennyiben nem akarod, hogy örökké a kanapén kelljen aludnod, akkor átkozottul jól teszed, ha lemented azokat is. Ha munkádhoz folyamatosan asztali számítógépet vagy laptopot használsz, mert például író vagy grafikus vagy, akkor a munkáidról biztonsági másolatot kell készítened. Ugyanez vonatkozik a pénzügyi információkra, vásárlásokra, fontos emaileke és a személyes anyagi helyzetedre vonatkozó információkra is. A fájlokról amikért fizettél, mint az e-book-ok, a PDF-ek, vagy zenék (itt egyből az iTunes jut eszembe) szintén készíts biztonsági mentést. Ha van valami, ami fájdalmasabb, mint elveszteni fájlokat, akkor az az, mikor fizetned kell értük, ahelyett, hogy csak simán helyreállítanád őket.

Miután gondoskodtál az életbevágó cuccaidról, jönnek azok, amik nem döntő fontosságúak az életedben, de azért kellemetlenül érintene, ha elveszítenéd és pótolnod kéne őket. Elsőre rögtön a böngésződ könyvjelzői és kedvenc oldalaid gyorshivatkozásai ugranak be. Gondold végig, ha már az elmúlt 18 hónapot azzal töltötted, hogy felépítsed a gyakran látogatott weboldalaid listáját, nem szeretnél róluk egy másolatot is egy végzetes hiba esetére?

Szerencsére ma már minden böngészőt, mint az Explorert vagy a Firefoxot, egyszerűen kezelhető könyvjelző-helyreállító funkcióval látnak el. Az okostelefonoknál szintén vannak módszerek, amivel helyreállíthatóak az Android vagy iOS rendszerek könyvjelzői. Ahogy már szinte közhelyszerűen mondjuk: “Van hozzá egy app!”

A Hármasság Szabálya

Igen, ez úgy hangzik, mintha valami mágikus és misztikus dolgot takarna, de kicsit másról van most szó. A hármasság szabálya kimondja, hogy az adataidnak három különböző formában kell egyszerre létezniük. Mint a víznél, ha belegondolunk, de ami a víznél a szilárd, a folyékony és a légnemű, ebben az esetben az eredeti adat, a másolt adat az egyik formában, és a másolt adat egy másik formában. A legjobb, ha ez a másik forma valamilyen távoli helyet jelent, mint a DropBox-ot vagy egy hasonló felhő alapú helyreállító szolgáltatást.

Mellesleg, a biztonsági mentés készítése, nem azt jelenti, hogy a fájlokat lementjük egy másik könyvtárba is, ugyanazon a gépen. Mi történik, ha jön valaki és egy egész kancsó sangriat önt a laptopodra? Nos, először is kifogysz a sangriából, ami éppen elég nagy tragédia, de ami ennél valamivel fontosabb: a laptopodból csak egy nagyon drága papírnehezék lesz, és az eredeti fájlok a másolataikkal együtt a halott rendszereddel pusztulnak.

Milyen gyakran kell biztonsági mentést készíteni?

Jó kérdés. Milyen gyakran módosítod a fájljaidat? Mivel nem túl praktikus folyamatosan frissítened minden egyes másolatodat, amikor csak egy apró változás is történt rajtuk, próbálj inkább beiktatni egy fix időpontot a heti rutinodba a biztonsági mentések készítése számára. Jó megoldás lehet, ha az új hét kezdetével együtt elkészíted egyúttal az új biztonsági mentéseidet is.

Természetesen mindez attól is függ, milyen fajta adatokról készítettél már biztonsági másolatot. A sosem változó dolgaidról, mint a korábban már említett kész projektek vagy esküvői fotók is, nyilvánvalóan nem kell folyamatosan újabb másolatot készítened. Hagyatkozz a józaneszedre.

Búcsú a Bölcs Szavaival

Ne fektesd a bizalmadat az adattárolásnak csupán egyetlen formájába. Még a felhő se atombiztos megoldás. Hagyd meg az adataidat a gépeden, készíts róluk másolatot egy hordozható tárolóra, (ezt ne tartsd a számítógéped közelében, mert akkor éppen a célját nem tudja betölteni) és tárold el őket a felhőben is.

Bár nincs rá mód, hogy az adataidat teljesen sebezhetetlenné tegyed a károsodásoktól, ha megteszed ezeket a lépéseket, az esélyeket a javadra fordíthatod. Sok szerencsét!