Ezek a trendek uralják 2024-ben a domain nevek piacát

A megfelelő domain név kiválasztása mindig komoly fejtörés. Ennek az oka, hogy maga a piac állandó változásban van, így nagyon nehéz most megmondani, hogy milyen domainnel lehetünk sikeresek még évek múltán is.

Tény és való, hogy SEO szempontból ma is nagy jelentősége van a megfelelő domain névnek, ugyanakkor a piac évről-évre változik, ami részben állandó izgalmakat okoz, de egyben nagy dilemmát is azok számára, akik most szeretnének új weboldalt indítani.

Mivel az iparág állandó változásban van, ezeket a trendeket érdemes figyelemmel követni, és amennyire lehetséges, alkalmazkodni ezekhez az igényekhez. Lássuk, hogy 2024-ben milyen irányzatok lesznek hatással a domain nevek piacára!

A mesterséges intelligencia itt is meghatározó lesz

Bár idén jelentős szabályozások várhatók a mesterséges intelligencia világában, azonban az utóbbi évek egyik legnagyobb hatású technológiájaként a domain neveken is érezteti hatását – persze közel sem úgy, mint például a programozás világában.

Az AI és a gépi tanulás terjedése ugyanis már most elérte a domain piacot, ezáltal egyre többen keresik a .ai végződéseket, amelyek nagyszerűek lehetnek abban az esetben, ha trendkövetők akarunk lenni, esetleg olyan szolgáltatásokat nyújtanánk, amihez valamilyen módon felhasználjuk a mesterséges intelligenciát.

Egy ilyen domain névvel rögtön jelezhetjük ezt az emberek számára.

Oda kell figyelni a hangalapú keresésekre

Az utóbbi években egyre nagyobb szerepet kapott a piacon a hangalapú keresés. Nem véletlenül, hiszen rohamosan növekszik azoknak a száma, akik ezt az egyszerűbb és kényelmesebb módot alkalmazzák internetes keresésre.

Ez pedig a domain nevekhez kapcsolódó trendeket is befolyásolhatja majd, hiszen 2024-ben minden eddiginél nagyobb szerephez juthatnak azok a nevek és végződések, amelyeket könnyebben ki lehet ejteni, azaz bármilyen nyelven kimondhatók, illetve megjegyezhetők.

Nagy szerepet kap a lokalizáció

Miután ma már mindenkinek van honlapja és egyre nehezebb kitűnni a sorból egy új weboldallal, egyre nagyobb szerepet kap 2024-ben a domain nevek kapcsán a lokalizáció, ami azt jelenti, hogy a domain név kiterjesztésével utalni lehet egy-egy adott városra, megyére vagy régióra.

Az olyan kiterjesztések, mint például a www.valami.budapest nemcsak rengeteg kreatív és új lehetőséget adnak az emberek kezébe, de mindemellett megannyi szabad opciót is kínálnak a domain végződések kapcsán. Sőt, az előrejelzések szerint ennek SEO szempontból is sok pozitívuma lehet!

A biztonság mindenek felett

Olyan világot élünk, amikor a virtuális bűncselekmények mindennapossá váltak. Akadnak már kezdeményezések ezek megállítására, de még mindig nagyon szerény próbálkozások ezek, az emberek viszont így is egyre jobban odafigyelnek arra, hogy milyen weboldalakat keresnek fel.

Emiatt több szempontból is erőssé válhatnak 2024-ben az olyan domain nevek, amelyek valamilyen formában, így legalább a végződések szempontjából a digitális biztonságra utalnak, így például a www.valami.secure és az ehhez hasonló elnevezések különösen népszerűvé válhatnak az elkövetkezendő hónapokban.

A kriptovaluták hatása még mindig nagyon erős

Természetesen nemcsak a cikk elején említett mesterséges intelligencia, hanem a kriptovaluták hatása is nagyon erőteljes lesz 2024-ben a domain nevek piacán. Annak ellenére is, hogy ez a lufi korábban már kidurrant, de a piac még mindig nagyon aktív, sőt él és virul.

Már tavaly is nagyon népszerűek voltak a kriptovalutákhoz és a blokklánc technológiákhoz kapcsolódó domain nevek – főleg a végződések tekintetében –, de aki hozzá tudja kötni a témához vállalkozását vagy honlapját valamilyen formában, az igencsak trendi domainre tehet szert az idén.

Az átláthatóság és az adatvédelem is fontos lesz 2024-ben

Az elmúlt néhány évben megszaporodtak a különféle domain regisztrációs csalások, így 2024-ben különösen fontos trend lesz a piacon, hogy választáskor az emberek az átláthatóságra és az adatvédelemre fókuszálnak majd.

Emiatt a domain regisztrátorok és a nyilvántartók részéről alapvető elvárás lesz az új és meglévő ügyfelek előtt a biztonság, illetve a fentiekben kiemelt kritériumok.