Hogyan javíthatja a VPS a weboldal teljesítményét?

Különösen az üzleti célú weboldalak esetén nagyon gyakran felmerül a kérdés, hogy osztott tárhelyet vagy inkább VPS-t válasszunk?

Mivel vállalkozásként pontosan tudjuk, hogy weboldalunknak mekkora szükségletei vannak, illetve hová fejlődhet még a jövőben, ezért biztosan tisztában vagyunk a teljesítménybéli kérdésekkel is, hiszen a megfelelő háttér a siker egyik kulcsa.

Mivel a VPS jelentős mértékben javíthatja egy weboldal teljesítményét, ezért az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyek a téma kapcsán fontosak lehetnek.

Mi az a VPS?

Kezdjük az alapoktól! A VPS nem más, mint egy virtuális privát szerver, ami valójában fizikai szervereken fut. Az osztott tárhelyekhez mérten ennek az alternatívának a legnagyobb előnye, hogy vagy egyáltalán nem kell osztoznunk másokkal egy adott szerveren, vagy csak úgy, hogy az nem megy az erőforrások rovására.

A VPS tehát akkor jó megoldás, ha minden téren nagy teljesítményt és erőforrást helyeznénk honlapunk hátterébe, hogy ezzel magabiztosan kiszolgálhassuk ügyfeleinket, illetve ezzel egyetemben biztosítsuk a jövőbeni fejlődést.

Hogyan javíthatja honlapunk teljesítményét a VPS?

Most, hogy már tudjuk, hogy mi az a VPS, lássuk a legfontosabb tulajdonságait, amelyek elősegíthetik honlapunk teljesítményének javítását.

Maximális erőforrást kapunk

Az osztott webtárhelyekkel ellentétben – amelyek az alacsonyabb forgalmú honlapok kiszolgálására ideálisak – a VPS jellemzően egy egyprocesszoros fizikai szerver tulajdonságaival szolgál, azon nem kell megosztoznunk másokkal.

Ennek köszönhetően nemcsak a leggyakoribb szerveres feladatok elvégzésére elegendő erőforrást nyújtanak, hanem sokkal többet annál, akár a több ezer látogatóval rendelkező honlapokat vagy a több ezer terméket kínáló webshopokat is kiszolgálják.

Bármilyen célra optimalizálható

Nagyon fontos jellemzője a VPS szervereknek, hogy saját Linux operációs rendszert és alkalmazásokat futtatnak, így gyakorlatilag bármilyen feladatra vagy célra könnyedén optimalizálhatjuk őket, legyen szükségünk akár egy nagyobb e-kereskedelmi megoldásra, akár egy hírlevél-küldő rendszerre.

Mindezt nemcsak a nagyobb erőforrások miatt érhetjük el, hanem azért is, mert teljes rendszergazdai jogosultság jár hozzájuk, így bármilyen alkalmazás telepíthető rá, amelyekkel tovább növelhető weboldalunk teljesítménye.

Villámgyors adattárolás és adatolvasás

A honlapok teljesítményét gyakran meghatározzák a kiszolgáló szerverekben használt háttértárak. Bár ma már általános, hogy a kiszolgálók SSD-t alkalmaznak, a VPS szervereknél azonban mindig nagyon gyors SSD RAID tömbökről történik a honlap kiszolgálása.

Ez nemcsak rendkívül gyors írási és olvasási sebességet nyújt, hanem az adattárolás biztonságára egyaránt előnyös hatással lesz. Nem véletlen, hogy a VPS akár több száz gigabájtnyi adat tárolására is alkalmas minden probléma nélkül.

Megfelelő szaktudással rendkívül rugalmas hátteret kínál

A VPS egyetlen hátránya, hogy kezeléséhez alapvető rendszergazdai alapismeretekre van szükség. Ha viszont ez megvan, kellő szaktudás esetén rendkívül rugalmas háttér alakítható ki a segítségével egy weboldal számára.

Ebből a szempontból az osztott webtárhelyek sokkal előnyösebbek, ugyanakkor a kényelemért cserébe a fentiek alapján komoly kompromisszumokat követelnek, ha nagy vásárlói, illetve látogatói körrel rendelkező vagy dinamikusan fejlődő üzleti felhasználók vagyunk.