Mit kell tudni az e-kereskedelmi oldalak készítéséről?

Az utóbbi években elképesztő iramú növekedést mutatott Magyarországon belül az online kereskedelem. Egyre többen szeretnének maguknak saját vállalkozást és webshopot, ami nem véletlen, hiszen az e-kereskedelem az egyik legkényelmesebb és legjövedelmezőbb formula.

Sokan vannak azonban, akik egyáltalán nem ismerik még az alapokat sem, így nem tudják, milyen irányban induljanak el ahhoz, hogy online kereskedőkké válhassanak.

Az alábbiakban ezért abban nyújtunk segítséget, hogy legalább a saját webáruház elindítása ne okozzon problémát. Ezen felül természetesen rengeteg egyéb teendő lesz még – a jogi háttér, az adózás, a fizetési- és szállítási lehetőségek és így tovább –, azonban az e-kereskedelem alapja először az, hogy legyen egy saját működőképes webáruházunk.

A legfontosabb a domain és a tárhely

Ha be akarunk lépni az e-kereskedelembe, akkor az első és legfontosabb, hogy saját domain nevet foglalunk és tárhelyet bérlünk hozzá. A domain név jelentéktelen anyagi kiadás a nagy egészhez nézve, azonban nagyon fontos, hiszen ez lesz majd online boltunk elérhetősége és címe, ami példának okáért így néz majd ki: www.peldashop.hu

Amit figyelembe kell vennünk, hogy .hu vagy .eu, esetleg .com végződésű domain nevet választunk. Ha kizárólag hazai eladás a cél, akkor a .hu végződés lehet a legszerencsésebb. Amennyiben azonban külföldben is gondolkozunk, vagy adott a lehetőség a későbbi bővülésre, mindenképpen .eu-s vagy .com-os végződés mellett döntsünk.

A domain azonban önmagában nem elég, kell hozzá egy webtárhely is. Sajnos gyakorlat és tapasztalat nélkül nagyon nehéz kiválasztani a megfelelőt. Ezért is lényeges hozzá a komplett üzleti terv, hogy milyen termékeket szeretnénk árulni, mekkora kínálattal dolgoznánk, milyen funkciókat akarunk a vásárlók elé tárni és melyik webshop motorra építenénk a rendszert?

Ezek a kérdések alapvetően meghatározzák a webtárhely típusát. Lényeges a megfelelően nagy méret – egy normál webáruháznál 10+ gigabájttól érdemes gondolkodni minimum –, a későbbi bővíthetőség, valamint az is, hogy minden funkciót és szolgáltatást biztosítson, amire számunkra szükség lehet az e-kereskedelemben.

Milyen webshop motort válasszunk?

Mivel a fentiekben úgy indítottuk ezt a cikket, hogy a domain és a tárhely a legfontosabb dolog az e-kereskedelembe való belépéshez, ezért tegyük fel, hogy egy komolyabb cél és szándék vezérel minket.

Válogathatunk ugyanis ingyenes piacterek vagy bérelhető webshopok közül is, ezek azonban egyrészt nem kínálnak kellően komoly összhatást, mindemellett pedig időről-időre korlátokba ütközhetünk velük, amelyek megakadályozzák a sikeres előremenetelt.

Ha kezdők vagyunk, a nyílt forráskóddal rendelkező e-kereskedelmi rendszerek lehetnek megfelelőek, amelyek ügyesen a saját képünkre formálhatók, jellemzően jól működnek, csak néha igényelnek kompromisszumot, azonban a jobb végeredmény érdekében szakember segítségére lesz szükségünk a kialakításukhoz.

Ezzel szemben sokkal jobbak az egyedi fejlesztésű webáruházak, amelyek bár drágábbak, minden esetben szakemberek segítik az elkészítésüket, ellenben a határ velük a csillagos ég, nem ütközünk korlátokba, gyakorlatilag azt valósítjuk meg, amit csak szeretnénk.

Ezt a webshop motort futtatja majd a webtárhely, illetve ezt érhetjük el a domain néven keresztül, ezért nagyon fontos az említett három dolog ahhoz, hogy meg tudjuk vetni a lábunkat az e-kereskedelem világában.