Hogyan lehet bejelentkezni a cPanel felhasználói fiókba?

A cPanel kezelőfelületnek köszönhetően ma már szinte bárki lehetőséget kaphat arra, hogy egy teljesen egyszerű grafikus adminisztrációs fülről kezelje saját webtárhelyét, domain címeit, illetve a weboldalához vagy levelezéséhez kapcsolódó beállításokat.

Segítségével minden webtárhelyhez kapcsolódó feladat sokkal egyszerűbben kivitelezhető, aki egy kicsit is nyitottabb a téma kapcsán. Elegendő pusztán elolvasni néhány szakmai cikket vagy megnézni pár videót arról, hogy milyen lehetőségek várnak ránk a cPanel keretein belül.

Hogy miként lehet belépni a cPanel felhasználói fiókunkba? Ezt a kérdést sem lehet néhány mondatban megválaszolni, hiszen egyrészt többféle lehetőségünk nyílik erre, másrészt pedig vannak bizonyos előfeltételei. Lássuk ezeket szép sorjában!

Mi kell ahhoz, hogy beléphessünk cPanel fiókunkba?

Gyakorlatilag semmi másra nem lesz szükségünk hozzá, mint arra, hogy előfizessünk egy olyan webtárhely szolgáltatásra, ami biztosítja a cPanel elérhetőségét.-

A kettő egymás nélkül nem működik, így ha van már tárhelyünk, de ahhoz nincs cPanel, akkor váltsunk, ha pedig még semmi sincs a birtokunkban, akkor fizessünk elő egy olyan szolgáltatónál, ahol ez a rendelkezésünkre áll.

Amennyiben ez megtörtént és a szolgáltató visszaigazolta, hogy használatba vehetjük tárhelyünket, csak azt követően lesz szükségünk arra, hogy belépjünk a kérdéses felületre. Ehhez emlékeznünk kell arra, hogy a regisztráció során milyen felhasználó nevet és jelszót adtunk meg!

Hogyan jelentkezzünk be a cPanel felhasználói fiókba?

Mint fentebb már említettük, a cPanel felhasználói fiókba többféleképpen is be tudunk jelentkezni. Lássuk az opciókat!

Ha már van tárhely és domain név is

Amennyiben nemcsak tárhely szolgáltatást vásároltunk, hanem rögtön domain nevet is, vagy volt már korábbról domain a birtokunkban, amit most hozzá tudtunk rendelni a tárhelyhez, akkor nagyon egyszerű a dolgunk.

Csak nyissunk egy böngészőt, írjuk be a domain nevünket, majd a végére írjuk oda, hogy /cpanel és nyomjunk egy Entert. Ez rögtön elvisz minket a cPanel bejelentkező ablakához, ahol csak meg kell adnunk az adatokat.

A regisztrációkor közvetlen linket is kapunk

Egy másik opció, ha közvetlen linket használunk a bejelentkezéshez. Amennyiben előfizetünk egy webtárhely szolgáltatásra, a regisztráció során e-mailben kapnunk kell egy úgynevezett direkt linket, méghozzá abban az üzenetben, amely a belépési adatokat is tartalmazza.

Innen rendszerint egyetlen kattintással eljuthatunk a bejelentkező ablakhoz, ahol már csak meg kell adnunk a felhasználó nevünket és a jelszavunkat a belépéshez.

Beléphetünk a tárhelyszolgáltatón keresztül is

A legtöbb webtárhely szolgáltató igyekszik maximálisan kiszolgálni a felhasználók igényeit és kényelmét, ezáltal lehetőséget biztosítanak arra, hogy a weboldalra történő bejelentkezésünk után – ezeket az adatokat is a regisztráció során adjuk meg – rögtön elérjük a cPanelre mutató bejelentkezési ablakot.

Hogy ez pontosan hol található, az tárhelyszolgáltatónként eltérő, de mivel az egyik legfontosabb fül, ezért a legtöbb helyen jól látható helyre teszik, illetve ki is emelik annak érdekében, hogy mindenki könnyedén megtalálhassa.