Webtárhely regisztráció hogyan hozzuk létre weboldalunkat

Egy saját weboldal elkészítése még akkor is nagyon sok lépcsőfokból áll, ha a munka oroszlánrészét megbízásos alapon egy képzett webfejlesztő végzi el, hiszen ilyen esetekben ugyanúgy ismerni kell a legfontosabb lépéseket, amelyek ehhez szükségesek.

Az alábbiakban ezért kiemeltük a sorból azokat az alappilléreket, amelyek megléte nélkül nem lehet elkészíteni egy weboldalt.

Az egész folyamat a domain regisztrációval indul

Tegyük fel: nagyon konkrét elképzeléseink vannak arról, hogy leendő weboldalunk milyen dizájnnal rendelkezzen, illetve a funkciók, valamint a tartalom tekintetében egyaránt pontosan tudjuk, mit szeretnénk rajta viszontlátni.

Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő domain nevet válasszunk magunknak. A domain nem más, mint leendő honlapunk címe, ami a böngészőn keresztül elérhetővé teszi a látogatók számára az ott megtalálható tartalmakat vagy éppen az általunk nyújtott szolgáltatásokat.

A megfelelő domain kiválasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy a weboldal kellően sikeres lehessen, hiszen hozzájárulhat a márkanév erősítéshez, megtámogathatja a keresőoptimalizálást, mindemellett pedig még azonnali leíró- vagy bemutató jelleggel is rendelkezhet.

Webtárhely regisztráció nélkül nincs weboldal

Önmagában azonban a domain megvásárlása még nem jelenti azt, hogy saját weboldalunk van. Ezzel csak a lehetőség lesz adott arra, hogy a kérdéses címen keresztül a jövőben bárki elérhesse azt a webtárhelyet, ahol majd a honlap tartalma megtalálható lesz.

Ezért nagyon fontos a körültekintő választás, hiszen a megfelelő webtárhely regisztrációval rengeteget tehetünk weboldalunk sikeréért, ami hosszabb távon természetesen saját vállalkozásunk vagy törekvésünk népszerűségét, illetve eladhatóságát is pozitívan befolyásolja.

A webtárhely regisztrációja nagyon egyszerű, csak ki kell választanunk a számunkra megfelelő szolgáltatót, ott kitölteni a kapcsolódó űrlapot, majd amint kifizettük az első bérleti díjat, rögtön átvehetjük felette az irányítást – általában egy grafikus vezérlőpult, egy úgynevezett cPanel segítségével.

A folyamat kapcsán nem is annyira a webtárhely regisztráció, mint inkább a megfelelő kiválasztása adja a legnagyobb nehézséget. Sokan ugyanis csak azt nézik, hogy mekkora méretű tárhelyet kapnak a pénzükért cserébe, holott ennél sokkal fontosabb tulajdonságokat is prioritásba kell venni.

Ilyen példának okáért a biztonság kérdése vagy éppen az, hogy az adott tárhely milyen e-mail szolgáltatásokat nyújt – ez céges levelezés kapcsán nagyon lényeges –, de egy ingyenes SSL-tanúsítvány például szintén olyan tényező a sok közül, ami nem árt, ha automatikusan jár a regisztráció mellé.

A legjobb, ha egyszerre tudunk domaint és webtárhelyet regisztrálni

Ma már egyre több szolgáltató biztosít úgynevezett komplex megoldásokat. Nagyon sok időt, gyakran pedig pénzt is megspórolhatunk például olyan esetekben, ha egyszerre, illetve egy helyen tudjuk regisztrálni a domaint és a webtárhelyet.

Mindez ráadásul abból a szempontból sem hátrány, hogy ilyenkor a kettő automatikusan összekapcsolásra kerül, így nem nekünk kell gondoskodni a folyamatról, ami a kevésbé gyakorlott felhasználóknak okozhat némi fejtörést.