Hogyan regisztrálhatok .hu-s domain nevet

Amennyiben egy vállalkozás magyar székhellyel rendelkezik, elsődlegesen a hazai piacra és vásárlókra koncentrál, akkor leendő weboldalához .hu végződésű domain név regisztrációja ajánlott.

Ez közel sem jelenti azt, hogy más kiterjesztésű domain nevek nem foglalhatók le, illetve nem használhatók egymás mellett párhuzamosan, de egy hazai vállalkozás renoméját alaposan meg tudja erősíteni, ha a honlap egy magyar végződésű domainen keresztül érhető el.

A folyamat néhány évvel ezelőtt még feleslegesen túl volt bonyolítva, hiszen papíralapú igénylőlap leadását tette szükségessé, azonban manapság már teljes egészében online bonyolítható.

Hogy miként lehet .hu-s domain nevet regisztrálni? Lássuk a folyamatot lépésről-lépésre!

A kiválasztott domain név ellenőrzése

Amennyiben sikerült rátalálnunk a vállalkozásunk számára ideális domain névre, akkor a regisztrációs folyamat legelső lépése, hogy a kiválasztott címet ellenőrizzük, ha ugyanis már foglalt, azaz valaki más beelőzött minket, akkor egy kicsit hosszabbra nyúlik a kiválasztás és ellenőrzés folyamata.

Konkrétan a választott domain név ellenőrzését számos ingyenes felületen lehetőségünk nyílik elvégezni, így másodperceken belül kideríthető, hogy folytathatjuk-e a regisztrációt vagy sem.

Egy már élő domain név esetén átregisztrációs folyamatra lesz szükségünk, ami némileg bonyolultabb – különösen abban az esetben, ha az nincs a mi birtokunkban, hiszen ilyenkor előbb meg kell vásárolnunk azt az aktuális tulajdonosától.

Ha nem találunk .hu végződésű domain nevet magunknak, más kiterjesztések közül egyaránt válogathatunk, ezek jellemzően semmilyen hátrányt sem jelentenek a felhasználóknak, sőt bizonyos esetekben még ajánlottak is.

A domain név megrendelése

Ha a választott domain név szabad, el kell indítani a megrendelés folyamatát – ami a legtöbb szolgáltatónál általában webtárhellyel együtt történik, hiszen mindkettőre szükség van ahhoz, hogy saját weboldalunk legyen.

A rendelési folyamat 2016. január 1-je óta .hu-s domain esetében kizárólag online űrlapon történik – korábban papíralapú bejelentést igényelt. Néha előfordul, hogy még manapság is szükséges a papír beadása, de csak kivételes esetekben.

A legtöbbször elegendő az elektronikus megrendelőlap kitöltése, aminél fontos, hogy pontos, valós adatokat adjunk meg minden mezőben, hiszen ezeket hitelesíteni kell, és egy vállalkozás esetén hatalmas kiesés lehet, ha a későbbiekben azért válik elérhetetlenné a hivatalos honlap, mert a regisztrációkor nem valós adatokkal dolgoztunk.

A domain név kifizetése

Miután a .hu-s domain nevet megrendeltük, általában automatikusan kapunk egy díjbekérőt, melyen minden fontos adatot megtalálunk a fizetéshez. A legtöbb helyen a szolgáltatók másféle fizetési módot is elérhetővé tesznek, de a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb, ha díjbekérő alapján előre utalás történik.

Amint a kért domain nevet kifizettük, elindul a tényleges regisztrációs folyamat, ami ezzel természetesen még nem ér véget.

A domain név jóváhagyása

A regisztráció része és egyik utolsó lépése, hogy a .hu-s domain név regisztrációját véglegesítsük, amihez egy külön szabályzatot kell elfogadnunk. A jóváhagyás után dönt csak a Nyilvántartó arról, hogy igényünket elfogadják vagy elutasítják.

Domain nevek nagyon ritkán kerülnek elutasításra. A legtöbb esetben egy-, maximum három munkanapon belül a név már használható lesz, de a tapasztalatok szerint a folyamat tempója inkább órákban, mint napokban mérhető.

A jóváhagyást követően a Nyilvántartó feltételes használatba vételi engedélyt ad a leendő tulajdonosnak – ilyenkor már el lehet kezdeni a domain beállításait, feltölteni a hozzá kapcsolódó honlapot és így tovább –, azonban a háttérben még technikai ellenőrzések zajlanak.

Ebből a megrendelő a legtöbbször semmit sem vesz észre, azonban nagy ritkán előfordulhat, hogy a Nyilvántartó valami hibát talál, amit a regisztrátoron keresztül jelez majd az ügyfél számára, és a domain mindaddig nem lesz használható, amíg a probléma elhárítása meg nem történt.

A domain végleges használatba vétele

Amennyiben a domain jóváhagyását követő nyolc napon belül semmilyen panasz és egyéb kitétel nem érkezik a regisztrációval kapcsolatban, a kiválasztott cím véglegesítésre kerül. Ennek ellenére később is előfordulhat panasz a domain bejegyzése kapcsán, de ez kiváltképp ritka eset, egy átlagos vállalkozásnak szinte egyáltalán nem kell számolnia vele.