Mi az a tartalomszolgáltató hálózat (CDN)?

A CDN a “Content Delivery Network” (tartalomszolgáltató hálózat) rövidítése, amely szerverek csoportjára utal, amelyek képesek együttműködni. Ezek a szerverek földrajzilag vannak elosztva, hogy a tartalmat gyorsabban tudják online eljuttatni a világ minden táján. A CDN nem a tartalom tárhelye, ehelyett segít a tartalom gyorsítótárba helyezésében a hálózat szélén, javítva a weboldal teljesítményét a különböző régiókban.

A CDN-ek nemcsak a betöltési idők csökkentésében segítenek a webhelyeknek, hanem a tárhely sávszélességét is csökkentik. Emellett védi a webhelyeket a gyakori támadásoktól, például az elosztott szolgáltatásmegtagadási támadásoktól. A gazdag webes tartalom okozta hálózati torlódások kiküszöbölésére találták ki. Ahelyett, hogy a tartalmat a fő szerverről továbbítanák az egyes felhasználókhoz, a CDN közelebb hozza a tartalmat a felhasználókhoz világszerte.

Hogyan működik egy CDN?

A CDN fő célja a késleltetés, azaz a felhasználók által az online tartalom elérésekor tapasztalt késleltetés csökkentése. Egyes CDN-ek csökkentik azt a fizikai távolságot, amelyet az adatok megtesznek, mielőtt eljutnak a felhasználóhoz. A legtöbb népszerű CDN azonban gyorsabban és megbízhatóbban szállítja a tartalmat a felhasználóhoz a lehető legközelebb. A CDN-ek képesek megtalálni az ideális szervert a hálózatukon, ami általában a felhasználó fizikai helyéhez legközelebbi szerver. A tartalom gyorsítótárba kerül, és a szerveren marad a többi, ugyanabban a régióban lévő felhasználó számára. Így minden felhasználó ugyanazt a tartalmat kaphatja meg a CDN szerveréről, ahelyett, hogy az adatokat arról a szerverről kapná meg, ahol eredetileg tárolják. Ha a kért tartalom már elérhető a CDN szerverén, akkor a CDN automatikusan lekérdezi és tárolja azt a jövőbeli kérésekhez.

Miért használják a CDN-t?

A CDN-szolgáltatásoknak számos előnye van, amelyek kulcsfontosságúak a weboldalak számára. A legfontosabb, hogy a CDN a tartalomnak a felhasználókhoz közelebbi régiókba történő elosztásával drasztikusan csökkenti a webhely betöltési idejét. Mivel az oldal teljesítménye befolyásolja annak SEO-eredményeit, ez a weboldal sikerét is befolyásolja. A CDN lehetővé teszi továbbá, hogy a weboldal tulajdonosa a gyorsítótárazással és más optimalizációkkal csökkentse a weboldal sávszélességgel kapcsolatos költségeit. Növeli a tartalom elérhetőségét és redundanciáját. Mivel több forgalmat kezel és jobban bírja a meghibásodást, mint az eredeti szerverek, segít a webhelyeknek elkerülni a nem kívánt megszakításokat. Végül a CDN-ek DDoS-csökkentő funkcióikkal a webhely biztonságát is javítják.

Van ingyenes CDN?

Vannak különböző ingyenes CDN-szolgáltatások, amelyek segíthetnek a webhelytulajdonosoknak a webhelyük teljesítményének javításában. A legtöbb ilyen ingyenes szolgáltatásból azonban hiányzik néhány fontos funkció. Így a webhely méretétől és területétől függően megfontolhatja, hogy fizetős csomagra váltson. Néhány a legnépszerűbb ingyenes CDN-szolgáltatások közül:

 • G-Core Labs
 • Cloudflare
 • Fastly
 • Photon by Jetpack
 • Swarmify
 • AWS Cloudfront
 • Google Cloud CDN
 • Microsoft Azure CDN

Ki használja a CDN-t?

A CDN-szolgáltatások minden weboldal-tulajdonos számára előnyösek lehetnek. Mivel a CDN-ek előnyei a legtöbb webhely számára kulcsfontosságúak, még a kisebb webhelyek is használhatják az ingyenes CDN-megoldásokat, hogy megvédjék magukat a DDoS-támadásoktól vagy csökkentsék a sávszélességgel kapcsolatos költségeket. Ha a webhelynek a világ minden tájáról érkeznek látogatói, és a SEO nagyon fontos a webhely sikere szempontjából, akkor megfontolhatja a fizetős csomagra való áttérést. A weboldal oldalbetöltési sebességének növelésével a weboldal javíthatja SEO-eredményeit és csökkentheti a visszafordulási arányt. Továbbá, ha a weboldal tartalma gazdag webes tartalomnak tekinthető, például kiváló minőségű grafikák vagy videók, a CDN nagyon előnyös lehet a weboldal teljesítménye szempontjából. A CDN használata nagyon népszerű ezen ágazatok körében:

 • Reklámipar
 • Média és szórakozás
 • Online szerencsejáték
 • E-kereskedelem
 • Egészségügy
 • Felsőoktatás
 • Kormányzat