SPF: Az e-mail hamisítás megelőzésének és ügyfelei védelmének kulcsa

A kiberbiztonsági fenyegetések egyre összetettebbé válása arra kényszerítette a szervezeteket, hogy extra óvintézkedéseket tegyenek, amikor ügyfeleik védelméről van szó a rosszindulatú szereplőkkel szemben. Ahogy a technológia folyamatosan fejlődik és bővül, a rosszindulatú szereplők támadásainak kockázata exponenciálisan nő. Az e-mail hamisítás és az ebből eredő biztonsági kockázatok megelőzésének egyik leghatékonyabb módja az SPF (Sender Policy Framework) rekordok bevezetése a szervezet e-mail kiszolgálórendszerében.

Mik azok az SPF rekordok?

Az SPF (Sender Policy Framework) egy e-mail hitelesítési protokoll, amely lehetővé teszi a tartomány tulajdonosának, hogy meghatározza, mely levelezőszerverek küldhetnek e-mailt az adott tartomány nevében. Az SPF rekordok egy DNS (Domain Name System) rekordtípus, amely tartalmazza azon engedélyezett levelezőszerverek listáját, amelyek egy adott tartományból e-mailt küldhetnek.

Hogyan működnek az SPF rekordok?

Az SPF (Sender Policy Framework) úgy működik, hogy egy DNS (Domain Name System) rekord segítségével határozza meg, hogy mely levelezőszerverek jogosultak e-maileket küldeni egy tartomány nevében. Amikor egy címzett e-mail-kiszolgálója megkap egy e-mailt, a kiszolgáló elvégezhet egy SPF-ellenőrzést annak megállapítására, hogy a küldő kiszolgáló jogosult-e e-maileket küldeni az adott tartomány nevében.

Az SPF működésének magas szintű áttekintése:

  1. A tartomány tulajdonosa létrehoz egy SPF-rekordot: A tartománytulajdonos a DNS-ében egy SPF-rekord létrehozásával meghatározza, hogy mely levelezőszerverek jogosultak e-mailt küldeni a tartománya nevében.
  2. A címzett e-mail-kiszolgáló lekéri az SPF-rekordot: Amikor egy e-mail érkezik, a címzett e-mail-kiszolgáló ellenőrzi az SPF-rekordot arra a tartományra vonatkozóan, ahonnan az e-mailt küldték. Ezt úgy teszi, hogy DNS-keresést végez az SPF-rekordra.
  3. A fogadó e-mail kiszolgáló ellenőrzi az SPF-rekordot: A fogadó e-mail-kiszolgáló a küldő kiszolgáló IP-címét összeveti az SPF-rekordban szereplő engedélyezett levelezőszerverek listájával. Ha a küldő kiszolgáló IP-címe szerepel az engedélyezett levelezőszerverek listáján, az e-mail elfogadásra kerül. Ha a küldő szerver IP-címe nem szerepel az engedélyezett levelezőszerverek listáján, akkor az e-mailt a címzett e-mail-kiszolgáló spamként jelölheti meg vagy elutasíthatja.

Az SPF rekordok különböző mechanizmusokat és módosítókat tartalmazhatnak annak meghatározására, hogy mely levelezőszerverek jogosultak e-maileket küldeni egy tartomány nevében. A tartománytulajdonos például megadhat egy adott IP-címet, IP-címek tartományát vagy egy hosztnevet, amely jogosult e-mailt küldeni a tartománya nevében. Módosítókkal azt is megadhatják, hogy az SPF-ellenőrzést hogyan kell elvégezni.

Érdemes megjegyezni, hogy az SPF csak egy e-mail hitelesítési protokoll, és nem bolondbiztos. Az SPF mellett a tartománytulajdonosok más e-mail hitelesítési protokollokat, például a DKIM-et és a DMARC-ot is használhatják e-mail üzeneteik hitelességének biztosítása érdekében.

Miért van szükség SPF rekordra?

Az SPF rekord a hatékony e-mail biztonsági stratégia egyik legfontosabb eleme. Segít megvédeni szervezetét a hamisított tartományokból küldött rosszindulatú e-mailektől. Az SPF (Sender Policy Framework) rekordra több okból is szükség van:

  • Az e-mail spamek és csalások csökkentése: Az SPF rekordok egyik fő előnye, hogy segítenek csökkenteni a címzettek által kapott spam és csalárd e-mailek mennyiségét. Azáltal, hogy az SPF rekordok meghatározzák, mely levelezőszerverek jogosultak e-maileket küldeni egy tartomány nevében, segíthetnek megelőzni az e-mail hamisítást és más típusú e-mail csalásokat.
  • Az e-mail kézbesíthetőség javítása: Az e-mail szolgáltatók egyre gyakrabban használnak olyan e-mail hitelesítési protokollokat, mint az SPF, a DKIM és a DMARC az e-mail üzenetek hitelességének ellenőrzésére. Az SPF-rekord bevezetésével a tartománytulajdonos javíthatja az e-mail üzenetek kézbesíthetőségét a címzettek postaládájába.
  • A feladó hírnevének megteremtése: Az SPF rekord használatával a tartománytulajdonos segíthet a feladói hírnév kialakításában. Az e-mail szolgáltatók a feladó hírnevét használják annak megállapítására, hogy egy e-mail üzenet valószínűleg spam vagy legitim. Az SPF rekord bevezetésével a tartománytulajdonos segíthet annak biztosításában, hogy az e-maileket legitimnek és nem spamnek minősítsék.
  • Megfelelés a szabályozásoknak: Bizonyos esetekben bizonyos előírások vagy törvények megkövetelhetik, hogy a tartománytulajdonos olyan e-mail hitelesítési protokollokat alkalmazzon, mint az SPF, a DKIM és a DMARC. Az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (GDPR) például megköveteli, hogy a vállalatok védjék a személyes adatokat, beleértve az e-mailben továbbított adatokat is. Az SPF bevezetése az egyik módja az adatok védelmének, mivel biztosítja, hogy a tartomány nevében csak az engedélyezett küldő küldhet e-mailt.

Összességében egy SPF-rekordra minden olyan domain esetében szükség van, amely e-mail üzeneteket küld. Segít biztosítani, hogy az e-mail üzenetek legitimek legyenek, segít megelőzni az e-mail csalást és a spameket, valamint javítja az e-mail kézbesíthetőségét.

A DMARC használata az SPF-védelem fokozására

A DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance) egy e-mail hitelesítési protokoll, amely megakadályozza az e-mail hamisítást és a csalást.

A DMARC hogyan javítja az SPF-védelmet:

  • A DMARC meghatározza, hogy mi a teendő az SPF hibákkal: A tartománytulajdonosok engedélyezhetik a DMARC-nek, hogy megakadályozza vagy karanténba helyezze a sikertelen SPF-ellenőrzéseket. Az SPF hiba típusától függően a tartománytulajdonosok meghatározhatják, hogy hová és hogyan küldjék el ezeket az e-maileket. Arra is használhatják őket, hogy biztosítsák a legitim e-mailek kézbesítését a címzetteknek.
  • A DMARC megköveteli az SPF és a DKIM összehangolását: A DMARC megköveteli, hogy mind az SPF, mind a DKIM összehangolódjon az e-mail üzenet “From” címében használt domainnel. Ez azt jelenti, hogy az e-mail üzenet “From” címében megadott tartománynak meg kell egyeznie az SPF és DKIM rekordokban használt tartománnyal. Ez segít megelőzni az e-mail hamisítást, mivel biztosítja, hogy mindhárom elem - a “From” cím, az SPF rekord és a DKIM aláírás - összhangban legyen egymással.
  • A DMARC jelentést és átláthatóságot biztosít: A DMARC részletes jelentést nyújt minden egyes olyan e-mail üzenetről, amely teljesíti az SPF- és DKIM-ellenőrzést, illetve nem teljesíti azt. Ez lehetővé teszi a tartománytulajdonosok számára, hogy lássák, ki küld e-mailt az adott tartományukból, és azonosítani tudják a spam vagy csalárd e-mailek lehetséges forrásait.

A DMARC használatával a tartománytulajdonosok beállíthatják az SPF védelmét azáltal, hogy részletezik, mit kell tenni az SPF hibáival, megkövetelik az SPF és a DKIM összehangolását, valamint jelentéstételt és átláthatóságot biztosítanak. Ezáltal megelőzhető az e-mail csalás és a spam, és növelhető a legitim e-mail üzenetek kézbesíthetősége.

Összefoglalva, az SPF rekordok hatékony eszközt jelentenek az e-mail hamisítás megakadályozására, ügyfeleinek védelmére az adathalász módszerekkel szemben, valamint annak biztosítására, hogy az e-mailek biztonságosan és problémamentesen érkezzenek meg. Az e-maileket küldő vállalkozások számára az SPF-rekordok megléte elengedhetetlen az e-mailek és a szervezet biztonságának és legitimitásának biztosításához. Az SPF rekord bevezetése viszonylag egyszerű, gyorsan és egyszerűen elvégezhető folyamat, amely nagyban hozzájárulhat ügyfelei és vállalkozása védelméhez.