Hogyan lehet .hu domain nevet regisztrálni?

A .hu domain név regisztrációja elengedhetetlen abban az esetben, ha olyan weboldalt szeretnénk indítani, amely főként a hazai piacra koncentrál, vagy egy portfólió oldal esetén szeretnénk jelezni az adott vállalkozás regionális hátterét.

Amennyiben valaki elsődlegesen Magyarországra akarja koncentrálni tevékenységét, akkor a .hu domain regisztráció a legszerencsésebb, amihez elegendő egy megfelelő webtárhely, és már indulhat is a kapcsolódó honlap vagy webshop fejlesztése.

Hogy miként lehet .hu domain nevet regisztrálni? Ebben a kérdésben segítünk elindulni az alábbiakban!

Az első lépés, hogy keressünk egy regisztrátort

A domain nevek regisztrációjával az úgynevezett regisztrátorok foglalkoznak. Az első lépés ezért mindig az, hogy keressünk magunknak egy ilyen szolgáltatót.

Magyarországon több regisztrátor is be van jegyezve, illetve jogosult arra, hogy a segítségével domain nevet szerezzünk magunknak, így érdemes körültekintően választani, hiszen vannak köztük eltérések, amelyeket az előnyünkre fordíthatunk.

A legtöbb regisztrátor például gyakran hosting szolgáltatásokat is nyújt, ezáltal rögtön webtárhellyel együtt tudjuk megvásárolni a kiszemelt domain nevet, ami azért előnyös, mert ezzel a saját weboldal elindításához szükséges két legfontosabb alap rögtön a rendelkezésünkre áll majd.

A .hu domain regisztrációja

Amennyiben kiválasztottuk a számunkra ideális regisztrátort, nincs más dolgunk, mint elvégezni a normál esetben alig néhány perces regisztrációs folyamatot. Ez regisztrátoronként némileg eltérhet, de azért sorra vesszük a legfőbb közös pontokat.

A regisztráció jellemzően minden szolgáltatónál a domain név ellenőrzésével indul. Fontos ugyanis meggyőződni arról, hogy az általunk kiválasztott elnevezést még nem használja más. Nyilván arra is van lehetőség, hogy egy már más tulajdonában lévő domaint átvegyünk, ez azonban egy másik cikkünk témája lesz majd.

Regisztrátoronként eltérő, hogy a megfelelő domain név kiválasztását követően milyen beállításokra lesz szükség, de az esetek többségében a regisztráció időtartamát mindig meg kell adni, illetve többségüknél rögtön a webtárhely bérlésére is lehetőség nyílik.

Utóbbi azért különösen szerencsés, mert egy nagyobb tárhely mellé gyakran ingyen domain regisztráció jár. Ennek ugyanis alapesetben mindig van egy bizonyos költsége, és bár mindössze néhány ezer forintról van szó, egy non-profit szervezetnél vagy egy magánszemélynél ez is sokat nyomhat a latba.

Természetesen a domain regisztrációhoz minden esetben hozzátartozik az is, hogy meg kell adni a személyes adatokat – vagy cég és vállalkozás esetén az ahhoz kapcsolódó szükséges információkat –, hiszen egy hivatalos regisztrálási folyamat zajlik majd, aminél elengedhetetlenek az igénylő személyek vagy vállalatok fontosabb adatai.

Tudni kell továbbá, hogy a .hu domain nevet egyszer kell csak regisztrálni, azonban később újra és újra meg kell újítani azt. Ennek az időtartama mindig attól függ, hogy mennyi időre foglaltuk le. A minimum az 1 éves ciklus, a maximum pedig jelenleg 10 év.