Hogyan lehet védjegyet szerezni a domain névre?

Amennyiben egy sikeres vállalkozást szeretnénk indítani az interneten, ahhoz nem elegendő csak egyszerűen domain nevet és tárhelyet regisztrálni, gyakran szükséges a megfelelő védjegy levédetése is annak érdekében, hogy később elkerüljük az esetleges jogi problémákat.

Ha olyan vállalkozást indítanánk, aminél különösen fontos a védjegyoltalom, akkor ezt már a domain regisztrációkor, vagy azt követően érdemes elindítani, hiszen a későbbiekben erre gyakran csak sokkal költségesebb módon nyílik lehetőségünk.

Gyakori eset, hogy egy domain nevet évekkel az indulás után már csak jogi eljárás részeként lehet védjegyoltalom alá helyezni, esetleg valaki más ennek hiányára építve könnyedén el tudja majd venni tőlünk azt – ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítve a komplett vállalkozást.

Védjegyoltalom a .hu-s domain névre

Bár nagyon összetett kérdéskor, amihez érdemes minden esetben jogi tanácsadót megkérdezni, azonban a domain név védjegyoltalom alá helyezésének lehetősége ma már teljesen általános az olyan vállalkozások körében, akik hosszabb távra terveznek.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy a domain név regisztrációja önmagában még nem jogalap arra, hogy azonnal védjegyoltalmat is kaphasson. Ebből a szempontból ugyanis nagyon sok egyéb feltételnek kell megfelelnünk, amiről mindig hivatalos szerv dönt az 1997. évi XI. törvény a védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról szóló törvény alapján.

A védjegyoltalom bejegyzését – akár domain névre, akár saját termékre vagy szellemi tulajdonra – minden esetben az SZTNH-nál, avagy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál kell kérvényezni.

Ez utóbbi azért is nagyon hasznos lehet, mert egy védjegykutatás az említett szervnél idejekorán kiszűrheti azokat a problémákat, miszerint az általunk választott név nem ütközik-e más védjegyekkel. Ez óriási segítség lehet már a domain név kiválasztásakor vagy a vállalkozás, a termék elnevezésekor is.

Védjegyoltalom a .eu-s domain névre

Aki védjegyoltalomban gondolkozik, annak fontos kérdés, hogy csak a magyar piacot akarja-e megcélozni termékével, illetve szolgáltatásával, vagy külföldön is szeretne érvényesülni? Amennyiben utóbbi eset merül fel, nagyon gyakori, hogy .eu-s domain név kerül regisztrációra.

Ilyen esetekben a védjegy lajstromot az EUIPO, avagy az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala végzi. A hivatalt lehetőségünk nyílik online formában felkeresni, illetve benyújtani náluk kérésünket.

Sőt, olyan szolgáltatásokat is igénybe vehetünk, hogy értesítést kapjunk, amennyiben a miénkhez hasonló .eu-s domain név és védjegy bejegyzését kérvényezték valamelyik tagállamból.

Utóbbi különösen fontos abban az esetben, ha az általunk készített terméket vagy szolgáltatást illetéktelenek szeretnék lemásolni, azaz gyakorlatilag ellopni, hiszen ilyenkor még csírájában elfojthatjuk a kezdeményezéseket.

A domain név védjegyeztetése tehát nemcsak számunkra nyújt könnyítést a megfelelő kiválasztásában, hanem abban is segít, hogy megvédjen minket a későbbiekben, és ezáltal elkerülhessük az esetleges jogvitákat, illetve a drága pereskedéseket.