Hogyan ellenőrizhető, hogy egy hu domain név elérhető-e?

Szeretnénk egy új weboldalt indítani, azonban nem tudjuk, hogy a kiszemelt domain név foglalt-e vagy sem? Nagyon fontos kérdéskör, hiszen mielőtt nekiállnánk a komplett koncepció kidolgozásának, netán a honlap felépítésének és dizájnjának, a megfelelő domain beszerzése elengedhetetlen.

Manapság azonban különösen nehéz olyan hu domain nevet találni, ami még nem foglalt. Kivételt képeznek természetesen a saját brandek, azonban az általánosabb elnevezések mögött már rendszerint egy felépített honlapot, egy komplett koncepciót találunk.

Szeretnénk a webtárhely megvásárlása előtt ellenőrizni, hogy az általunk megálmodott hu domain név foglalt-e? Mutatjuk a legegyszerűbb alternatívát!

A hu domain név foglaltságának ellenőrzése

Bár több helyen is utána tudunk nézni egy domain név állapotának, amennyiben azonban .hu kiterjesztésű nevekre akarunk szűrni és megbízható találatokra vágyunk, akkor a foglaltság ellenőrzésére a hivatalos hu domain nyilvántartó kapcsolódó felületét ajánljuk.

Az ide kattintva elérhető domain kereső teljesen egyszerű, ugyanakkor megbízható adatbázissal dolgozik, ha tehát azt látjuk itt, hogy az adott nevet lefoglalták, akkor az valóban úgy is van.

A kereső úgy működik, hogy a foglaltság ellenőrzéséhez a kérdéses keresősávba beírjuk a domain nevet – kiterjesztés és előtagok nélkül –, majd rákattintunk a Keresés gombra, mire a rendszer pillanatok alatt megjeleníti az esetleges találatokat.

Amennyiben a választott hu domain név szabad, akkor egy zöld pipával jelezve megkapjuk az üzenetet, hogy bátran regisztrálhatjuk magunknak.

Ha viszont foglalt domain névről van szó, akkor egy piros körben található fehér felkiáltójelet találunk majd azzal az üzenettel, hogy a domain név nem szabad, de kattintásra hozzáférhetünk annak nyilvános adataihoz.

Az adatvédelmi irányelvek miatt magánszemélynél itt sajnos nem igazán láthatunk majd hasznosítható adatokat azon túl, hogy mikor lett regisztrálva vagy módosítva, illetve meddig van a lejárati ideje, de a kapcsolódó regisztrátor elérhetőségeit is azonnal kidobja a rendszer.

Honnan tudhatjuk meg, hogy kié a hu domain?

Amennyiben a hu domain foglalt, de nem kapcsolódik hozzá weboldal, látszólag csak azért vásárolták meg, hogy egyszer majd kezdenek vele valamit, akkor lehetőségünk nyílik azt megvásárolni a leendő tulajdonostól.

A legnagyobb problémát ebben a tekintetben az jelenti, hogy miként akadhatunk rá a tulajdonosra?

Amennyiben nem magánszemélyről, hanem céges ügyfélről van szó, a fentiekben mutatott foglaltság ellenőrző közli velünk a kereséskor a cégnevet, ami elegendő ahhoz, hogy felkutassuk a kapcsolódó kontaktot.

Magánszemély esetén azonban van egy olyan lehetőségünk, hogy e-mailt küldünk neki kérelmünkkel. Az e-mail címek soha nem publikusak, azonban a foglaltság ellenőrzőnél kapott lista alján találni lehet egy olyan opciót, miszerint E-mail küldése az adminisztratív kapcsolattartónak.

Ezzel közvetlen kapcsolatba léphetünk a domain név tulajdonosával, de sajnos ilyen esetekben nem garantált a válasz, illetve az sem, hogy ha reagál, akkor megfelelő árat kér majd a domain névért, hiszen az értékesebb daraboknál akár százezer forintos nagyságrendekről is beszélhetünk.