Mit kell tudni a .hu domain nevekről?

A domain névnek óriási jelentősége van egy weboldalra épülő vállalkozás sikerében. Már a megfelelő név kiválasztása is rendkívül fontos, de ez önmagában még nagyon kevés ahhoz, hogy minden megfelelően és könnyen menjen.

Fontos például, hogy jó nevet válasszunk, de a tárhely kérdése mellett az is lényeges, hogy .hu-s domain nevet regisztráljunk abban az esetben, ha vállalkozásunkkal leginkább Magyarországra koncentrálnánk.

Hogy mi az a domain név, miért fontos és hogyan válasszuk ki a vállalkozásunkhoz leginkább megfelelőt? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre válaszoltunk.

Mi az a domain név?

A domain név nem más, mint leendő weboldalunk neve és elérhetősége. Lényege, hogy az internetre kapcsolódó számítógépek mindegyike saját IP-címmel rendelkezik, a domain pedig segíti, hogy ezek könnyedén összekapcsolódjanak és elérhetővé tegyék a kívánt tartalmakat.

Sokkal egyszerűbb ugyanis a böngésző címsorába beírni egy egyszerű domain nevet, mint egy hosszú számsort, aminek a megjegyezhetőségével is akadhatnak problémáink.

A domain névnek vannak végződései. Ez lehet .hu, .eu, .com és még egy sor más alternatíva. Ezek nemcsak az azonosításban játszanak szerepet – hiszen lehet következtetni belőle a vállalkozás, az oldal országhátterére –, de még a SEO-hoz is sokat hozzá tudnak tenni.

A magyar vállalkozásoknak a .hu-s domain név a legideálisabb, de ha a nemzetközi piacot is szeretnék meghódítani, akkor érdemes lehet mellé a .eu-s vagy .com-os változatokat egyaránt regisztrálni – amennyiben még nem foglaltak.

Azért nagyon fontos a megfelelő domain név, mert segít vállalkozásunk vagy szolgáltatásunk azonosításában, könnyed elérhetőségében, valamint abban is, hogy a hozzá kapcsolt tárhely tartalmát – esetünkben például egy weboldalt – a világ minden részén böngészhetővé tegyen.

Hogyan válasszunk megfelelő .hu domain nevet?

Amennyiben eldöntöttük, hogy .hu domain névre van szükségünk, akkor lényeges foglalkozni a megfelelő kiválasztásáról is, hiszen alapjaiban meghatározza vállalkozásunk sikerült. Lássunk ehhez néhány fontos szempontot!

Legyen rövid

Lényeges szempont a megfelelő .hu domain név kiválasztásakor a rövidség. Bár manapság egyre nehezebb választani, hiszen gombamód szaporodnak a weboldalak a világhálón, azonban ennek a megtervezése így is lényeges.

Amit mindenképpen vegyünk figyelembe, hogy a domain neve legyen rövid, lehetőleg egyetlen szóból álló megoldás. Nem kell feltétlenül értelmes kifejezést választani, sokkal lényegesebb, hogy rögtön érthető legyen és a látogatók azonnal tudják majd hol járnak vagy mit találnak nálunk.

A SEO kifejezések és kulcsszavak domain névben való alkalmazása ma már egyáltalán nem ajánlott, törekedjünk inkább a rövid márkanevekre, ami a brandépítés szempontjából sem rossz döntés.

Legyen egyedi

Elengedhetetlen továbbá, hogy .hu-s domain nevünk egyedi legyen, és még csak véletlenül se legyen áthallásos más weboldalakkal. Ez néhány esetben nagyon nehéz, de érdemes időt szakítani rá, hiszen az egyedi névhasználat sok esetben már félsiker. Lehet az bátran rövidítés vagy bármi más, a lényeg, hogy ne másokat próbáljunk utánozni vele.

Legyen kreatív

Ezen felül fontos még a kreativitás. Ezen a téren különösen jó ihletet adhatnak a hazai híroldalak, amelyek között nagyon jó és kreatív megoldást láthatunk. Ezen az úton érdemes gondolkozni saját .hu-s domain nevünk kapcsán, hiszen a kreatív elképzelések gyakran a leginkább kifizetődők.