Mi az az SSL?

Az SSL a Secure Socket Layer elnevezésből származó mozaikszó. A weboldalak esetében egyfajta tanúsítványt, illetve biztonsági protokollt jelent, aminek a titkosításban van elengedhetetlenül fontos szerepe.

A modern világban azért különösen lényeges, mert ma már szinte mindent a világhálón keresztül intézünk, és a felhasználók számára biztosítani kell a személyes adatok védelmét, legyen szó akár jelszavakról, akár bankszámlaszámokról.

Az ilyen kényes információk védelmét támogatja meg az SSL, amely titkosított csatornát biztosít a honlapunk, illetve az azt kiszolgáló szerver, valamint a látogató között, így a felhasználó biztos lehet abban, hogy adatai biztonságban vannak.

Hogyan működik az SSL?

Az SSL-tanúsítvány működésének alapja rendkívül egyszerű. Amennyiben egy felhasználó meglátogat egy ilyen háttérrel rendelkező honlapot, az SSL létrehoz egy külön csatornát, egy egyedi munkamenet azonosítót az adott kapcsolathoz.

Ebben a két kulcsnak mindig egyeznie kell. Amennyiben ez adott, a böngésző ellenőrzi a szerveren található SSL tanúsítvány érvényességét, majd amennyiben érvényesnek találja, engedélyezi a kapcsolatot és megerősíti azt a kiszolgálónak, aki szintén jóváhagyja a választ.

Ezt a folyamatot nevezzük SSL kézfogásnak, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy titkosított és biztonságos kapcsolat jöjjön létre.

Hogyan kaphat egy honlap SSL tanúsítványt?

Gyakorlatilag minden weboldalnak lehetősége van arra, hogy SSL tanúsítványt kérjen, illetve alkalmazzon, ami természetesen közel sem jelenti azt, hogy mindegyik meg is kaphatja a biztonságos és titkosított kapcsolatot jelző szabványt.

Akár leendő-, akár meglévő honlaptulajdonosok vagyunk, az SSL tanúsítványt minden esetben tárhelyszolgáltatónkon keresztül igényelhetjük. Sok helyen elegendő csak egyszerűen a cPanelben beállítani, majd az esetleges költségek megfizetésén felül élvezni az ebből fakadó előnyöket.

A legtöbb tárhelyszolgáltató természetesen ingyen biztosítja felhasználói számára az SSL tanúsítványt, így a honlaptulajdonosoknak legfeljebb csak be kell állítaniuk ahhoz, hogy működőképes legyen.

Tudni kell azonban, hogy az SSL tanúsítványok általában csak egy vagy két évre szólnak, tehát nem korlátlanok. Mondhatni folyamatos felülvizsgálatot igényelnek, amit pontosan úgy végeztethetünk el, mint ahogyan igényeltük.

Honnan ismerhető fel, ha egy honlap SSL tanúsítvánnyal rendelkezik?

Ma már a legtöbb honlap SSL tanúsítvánnyal, azaz titkosítással működik. Bizonyos esetekben ez alapvető feltétel, különösen egy webáruház vagy egy online bank esetén, hiszen a titkosított csatorna felhasználói adatok védelme érdekében ilyenkor elengedhetetlen.

Könnyen felismerhető, elegendő csak megnézni a weboldal címsorát. Ha azt látjuk, hogy http:// helyett https:// előtaggal kezdődik a domain név, abban az esetben biztosak lehetünk a megbízható kapcsolatban.

Ma már SEO szempontból is fontos az SSL tanúsítvány!

Végül, de nem utolsó sorban az SSL tanúsítvány kapcsán nagyon fontos tudni, hogy SEO szempontból is rendkívül lényeges a használata. A Google ugyanis már évek óta előnyben részesíti a találati listán azokat az oldalakat, amelyek ilyen titkosítási módszert alkalmaznak.

Ha webshop elindításán gondolkozunk, az SSL ráadásul megkerülhetetlen lesz, hiszen csak ezzel tehetjük elérhetővé a bankkártyás fizetési módot, miközben a tudatosabb felhasználók részéről alaposan megnövelhetjük vele az üzletünk vagy márkánk felé irányuló