Mennyibe kerül az SSL használata?

Ma már minden weboldal esetében alapvető fontosságú, hogy az adatbiztonság érdekében rendelkezzenek SSL tanúsítvánnyal. Csak az ilyen honlapok tudják biztosítani ugyanis, hogy a látogatók bejelentkezési- vagy bankszámla adatai védve legyenek a hackertámadásoktól.

Az SSL az angol Secure Sockets Layer rövidítése, ami segítséget nyújt abban, hogy a honlapot kiszolgáló szerver, valamint a felhasználó eszköze között egy biztonságos, titkosított kapcsolatot hozzon létre.

Röviden tehát az SSL teszi lehetővé azt, hogy az interneten és a belső hálózatokon védve legyen az információáramlás és a kommunikáció. Ez ma már minden komolyabb weboldalnál elengedhetetlen.

Hogy mennyibe kerül az SSL használata? Erre a kérdésre kerestük a válaszokat ebben a cikkben!

Ingyenes SSL tanúsítvány

Amit rögtön itt az elején le kell szögeznünk, hogy többféle forrásból is szerezhetünk SSL tanúsítványt weboldalunk számára. Ezek között pedig természetesen léteznek ingyenes megoldások, amelyeket alapvetően két nagyobb csoportba tudunk sorolni.

Az egyik ilyen a próbaidővel ellátott vagy csak korlátozott ideig működő SSL tanúsítvány, amely a legtöbb esetben 30 napra teszik elérhetővé ezt a biztonsági protokollt – bár léteznek 60 és 90 napos megoldások is –, ezt követően azonban fizetőssé válik.

A másik ingyenes alternatíva az úgynevezett Let’s Enrcrypt megoldás, ami egy ténylegesen ingyenes lehetőség és jó megoldás olyan esetekben, amikor csak egy portfólió weboldalnak vagy egy nonprofit portálnak van szüksége alapszintű védelemre.

Az így kiadott tanúsítványok ugyanis valóban teljesen ingyenesek, hiszen egy nonprofit kezdeményezés áll a háttérben, amelyik az internet biztonságosabbá tétele érdekében bárkinek nyújt ingyenes SSL tanúsítványt mindaddig, amíg nincs üzleti érdek a háttérben.

Nyilván az ingyenes SSL megoldásoknak vannak hátrányaik, így például az, hogy csak nagyon alapszintű domain ellenőrzés várható tőlük, miközben semmiféle támogatást nem biztosítanak a háttérben.

A legtöbb tárhelyszolgáltató ilyen megoldást nyújt a felhasználóik számára, de nem véletlen, hogy egy komolyabb weboldalnál – főleg ahol banki tranzakciók, bejelentkezési adatok és egyebek is vannak – komolyabb háttérre van szükség.

Fizetős SSL tanúsítvány

A fizetős SSL tanúsítványok biztosítanak igazán minőségi védelmet weboldalunk, illetve a látogatóink számára. Ez kiemelkedően fontos egy webáruház esetében!

Az SSL tanúsítvány ára jelentős mértékben függ attól, hogy milyen típusát választjuk magunknak, hány évre vesszük meg előre, illetve azt a tanúsítványt milyen hitelesítő szervezettől kérvényezzük.

Olyan hatóságok biztosítanak fizetős SSL tanúsítványt, mint a Thawte, a GeoTrust, a RapidSSL és a DigiCert. Természetesen továbbiak is vannak, de ők azok, akik teljesen megbízhatók és bármikor nyugodt szívvel vásárolhatunk tőlük védelmet weboldalunk számára.

Nemcsak új tanúsítványokat köthetünk a segítségükkel, hanem a lejártakat is könnyedén meghosszabbíthatjuk.

Az ár szempontjából a végösszeg néhány ezer forinttól akár több tízezer forintig terjedhet éves szinten, de vannak speciális SSL tanúsítványok, amelyek akár százezres nagyságrendű összeget is kitesznek.