Hogyan válasszuk ki a megfelelő dedikált szervert?

A legnagyobb nehézséget a dedikált szerver kiválasztásakor a széleskörű specifikációk kínálata jelenti. A kapható modellek különböző tárolókapacitásokkal, tárolási technológiákkal (pl. HDD, SSD, NVMe), memóriaméretekkel, CPU-kkal, magokkal és portsebességgel rendelkeznek.

A rossz specifikáció kiválasztása azt jelentheti, hogy a szerver nem tudja elvégezni a kívánt feladatokat, vagy pedig túl sokat fizet egy, a szükségesnél nagyobb teljesítményű gépért. A szerver kiválasztásakor több tényezőt kell megvizsgálni, ezek közé tartozik, hogy mire szeretné használni a szervert, mekkora forgalomra számít, milyen típusú alkalmazásokat fog futtatni, és milyen költségvetési korlátok vannak. Hogy segítsünk Önnek a megfelelő specifikáció kiválasztásában, megvitatjuk a legfontosabb területeket, amelyeket figyelembe kell vennie.

Az Ön üzleti igényei

A dedikált szerver kiválasztásának kiindulópontja a vállalat igényeinek felmérése. Gondoljon erre úgy, mintha egy négytagú család járművet vásárolna; egy motorkerékpár túl kicsi, egy busz túl nagy lenne, de egy négyüléses autó ideális lenne. Vállalkozások esetében fontos figyelembe venni, hogy milyen webhelyet vagy alkalmazásokat kíván futtatni a szerveren. Ha például nagy és nagyon forgalmas webáruháza van, vagy olyan vállalat, ahol több száz alkalmazott dolgozik folyamatosan több erőforrás-igényes alkalmazáson, akkor nagyobb teljesítményű szerverre lesz szüksége, mint egy alacsony forgalmú webhelynek vagy egy közepes méretű vállalkozásnak.

Teljesítmény igény (CPU)

A megfelelő CPU beszerzése kulcsfontosságú, ha a szerver biztosítani kívánja az alkalmazások által igényelt feldolgozási teljesítményt. Ha webhelye vagy alkalmazása sok kérést kap, vagy egyszerre több feladatot kell kezelnie, akkor olyan többmagos processzorra lehet szüksége, mint az Intel Xeon E-2136 vagy az AMD Epyc. Mivel ezek több maggal és szálakkal rendelkeznek, biztosítják a többfeladatos munkavégzéshez szükséges teljesítményt.

Memória (RAM)

A szerver memóriája vagy RAM-ja elengedhetetlen, ha azt szeretné, hogy alkalmazásai zökkenőmentesen működjenek. Lényegében minél több RAM-mal rendelkezik, annál gyorsabb az adatok lekérése, és annál több adatot tud feldolgozni.

Tárolás

A tárolásnál két alapvető szempont a kapacitás és a sebesség. Miközben fontos, hogy elegendő kapacitással rendelkezzen az összes adat tárolásához, a meghajtó olvasási/írási sebessége létfontosságú a webhely vagy alkalmazás teljesítménye szempontjából. A hagyományos merevlemezes meghajtók (HDD) nagyon nagy tárolókapacitást kínálhatnak, azonban manapság kevés vállalat választja őket, mivel jelentősen lassabbak, mint az újabb szilárdtest-meghajtók (SSD). Ha azonban kivételes sebességre van szüksége, akkor válassza az NVMe SSD-ket, amelyek jelentősen gyorsabbak a hagyományos SSD-knél.

Adatforgalmi korlát és hálózati sebesség

Ha nagy forgalmú vagy nagy fájlátvitelt kezelő webhelye van, akkor a sávszélességet és a hálózati sebességet is figyelembe kell vennie. Egy 1 Gbit portsebességgel rendelkező szerver, nagyon gyors adatátvitelt biztosíthat, és képes kezelni a nagy forgalmat, de megfelelő CDN használatával akár csökkenthetjük a sebesség igényt.

Jövő állóság

Vállalkozása növekedésével valószínűleg az informatikai igényei is növekedni fognak. Bár megnövelheti a kiszolgálóját, áttérhet egy újabb, nagyobb teljesítményű modellre, vagy akár áttérhet a felhőalapú tárhelyre, ezek a változások zavaróak, költségesek és technikailag kihívást jelenthetnek. Ideális esetben ezért olyan dedikált szervert választ, amely a tárolás tekintetében bőséges növekedési lehetőséggel rendelkezik, és amely képes kezelni a következő néhány évben várható forgalmat és feldolgozási igényeket.

Az Ön költségvetése

A dedikált szerverek nagy teljesítményű informatikai megoldások, és mint ilyenek, drágák lehetnek: 150 000 forint (adók nélkül) és több millió forintnyi összegbe kerülhetnek évente. Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb a specifikáció, annál magasabb a költség. A dedikált szerver kiválasztásakor ezért fontos, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden szükséges erőforrással rendelkezik, és van némi kapacitása a jövőbeli növekedéshez, de nem költ túl sokat egy olyan magas felszereltségű modellre, amelyre nincs szüksége. Más szóval, ne vegyen buszt, ha csak egy négytagú család szállítására van szüksége.

A specifikáción túl

Bár fontos a megfelelő specifikáció kiválasztása, a tárhelyszolgáltató által nyújtott szolgáltatásokat is figyelembe kell vennie. A szerver karbantartásának és adminisztrációjának megkönnyítése érdekében válasszon olyan tárhelyszolgáltatót, amely menedzselt szerver hostingot kínál. Ez megszabadítja Önt a szerver kezelésével való foglalkozástól, és biztosítja, hogy gépe optimálisan teljesítsen. Olyan tárhelyszolgáltatóra is szüksége van, amely gondoskodik szervere és adatai biztonságáról, ezért keressen olyan fejlett biztonsági szolgáltatásokat, mint a FortiGate tűzfalak, behatolásérzékelés, DDoS-védelem, biztonsági mentési és replikációs szolgáltatások stb.