Hogyan válasszuk ki a megfelelő webtárhelyet?

Egy saját weboldal alapja minden esetben a domain név és a webtárhely. Amennyiben egy megfelelő arculattal rendelkező, mondhatni komolyan vehető honlap elkészítése a cél, ezek hiányában nem lesz kivitelezhető.

Aki korábban még nem készített vagy készíttetett weboldalt, az biztosan rengeteg olyan kifejezéssel és kérdéssel szembesül, amelyek fejtörést okozhatnak, ezért az alábbiakban megválaszoltuk a legfontosabbakat, amelyek a webtárhely kapcsán első körben felmerülhetnek.

Mit nevezünk webtárhelynek?

Webtárhelynek azt a szerverszámítógépet nevezzük, ami leendő vagy meglévő honlapunk tartalmának tárolására szolgál, illetve biztosítja azokat az erőforrásokat, amelyek a működéshez szükségesek.

Jellemzően egy szervergép több webtárhely kiszolgálására alkalmas. A webtárhelyre lehet feltelepíteni a weboldal elkészítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges kiegészítőket, adatokat és képeket, de a céges levelezés egyaránt biztosítható a segítségével.

Hogyan válasszunk magunknak webtárhelyet?

A megfelelő webtárhely kiválasztása nagyon összetett kérdés. Egy egyszerű portfólió weboldalhoz természetesen kevésbé komplikált, mint egy webáruházhoz, éppen ezért az alábbiakban csak a legfontosabb szempontokat vettük figyelembe.

A méret itt mindig lényeges

Amennyiben jó webtárhelyet akarunk választani honlapunkhoz, akkor a méret az első és legfontosabb, amit figyelembe kell vennünk. Ma már jellemzően csak gigabájtos méretekkel találkozunk, de nagyobb projekteknél nem ritkák a terrabájtos megoldások sem.

Hogy mekkora mérete legyen a tárhelynek, azt meghatározzák az aktuális és a jövőt érintő terveink, a tevékenységi körünk, a leendő weboldal célja, hogy mennyire szeretnénk különleges webdizájnt, mekkora céges levelezést bonyolítanánk, illetve milyen sok tartalmat tárolnánk rajta.

Egy portfólió oldalnak önmagában a 2-3GB webtárhely már tökéletesen elegendő, de egy webshophoz vagy egy kisebb vállalkozás levelezőrendszerének kezeléséhez ennek a többszörösére lehet szükség. Minden esetben egyedi preferencia kérdése!

A szolgáltatások is fontosak a választáskor

Hogy a webtárhely mekkora mérettel rendelkezik, az önmagában még messze nem az egyetlen fontos tényező a választáskor. Legalább ilyen lényeges, hogy milyen szolgáltatásokat kezel, illetve kínál, hiszen ezek a használatba vétel, a karbantartás, de a biztonság tekintetében egyaránt lényegesek.

Ez az a pont, ahol laikusként már érdemes kikérni szakemberek tanácsát, hiszen az SSL, a MySQL vagy a felhasználóbarát cPanel felület nagyon fontos tulajdonságok egy webtárhelynél, aki azonban korábban még nem vásárolt ilyesmit, nagy valószínűséggel nem tudja majd, hogy mit jelentenek ezek a kifejezések.

Ellenőrizzük a rendelkezésre állást

Ami fontos lehet még egy webtárhely esetén, az a rendelkezésre állás kérdése. Egy weboldalnak ugyanis minden másodpercben elérhetőnek kell lennie, ki kell szolgálnia látogatóit, ügyfeleit, vásárlóit, hiszen csak így hoz közvetetten vagy közvetlenül hasznot.

Ezért érdemes mindig úgy dönteni, hogy a webtárhely szolgáltatója garanciát vállal a rendelkezésre állásra. Ezen a téren a 99,9 százalék már kiváló eredmény, egy megfelelő ügyfélszolgálattal kiegészülve leendő honlapunk így garantáltan biztos háttérrel rendelkezik majd.